Nie tylko mistrzowska patera, ale też triumf w DFB-Pokal należy do najbardziej prestiżowych w niemieckich rozgrywkach. O Puchar Niemiec boje toczy się od 1935 roku. W sobotę o zwycięstwo w DFB-Pokal zawalczą zespoły Borussii Dortmund i Bayernu Monachium. Prezydent Niemieckiego Związku Piłki Nożnej (DFB), Wolfgang Niersbach wręczy puchar zwycięzcy pojedynku. A czy zastanawialiście się kiedykolwiek z czego zbudowane jest to cenne trofeum?
Puchar został stworzony w kolońskiej pracowni złotniczej w 1964 roku, przez artystę Wilhelma Nagela. Pierwszy raz został zaprezentowany w obecnej formie w 1965 roku w finale Pucharu Niemiec, którego zwycięzcą została Borussia Dortmund (2-0 z Alemannią Aachen).
Kielich ma około 57 cm wysokości, waży 5,7 kg i ma pojemność 8 litrów. Wykonany jest ze złota i srebra Sterling. Czasza wykonana jest z 250 gramów czystego złota, przyozdobiona w 12 turmalinów, 12 kryształów górskich i 18 nefrytów. Zielony rdzeń pucharu w kształcie godła DFB wykonany jest z jadeitu.
Materialna wartość trofeum przez znawców sztuki wyceniona jest na 100,000 euro, ale faktyczna wartość jaką posiada ten kielich jest w zasadzie nieoceniona.
U podstawy kielicha grawerowani są zwycięzcy trofeum. W 1991 roku podstawa musiała zostać powiększona o 5 cm, gdyż brakowało miejsca na wygrawerowanie z datami nowych i przyszłych triumfatorów. Obecnie miejsca na kielichu, by uwiecznić tam zwycięzców, wystarczy do 2020 roku.