Telefony, iPody...

Dyskusje o wszystkim i o niczym, gry, zabawy itp.

Moderator: Mods

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Siwy
Posty: 3172
Rejestracja: 29 lip 2010, 02:09
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Kontakt:

Telefony, iPody...

Post autor: Siwy » 10 wrz 2013, 06:51

Nie zauważyłem takiego tematu (jak jest to z góry przepraszam) a myślę że się przyda bo przecież teraz chyba każdy z nas ma telefon + zauważyłem tendencję do częstego zmieniania ich szczególnie wśród młodzieży.

Ja również planuję zmianę telefonu, posiadam Samsunga Chat 335 który okazał się bardzo złym wyborem, ten telefon nic w sobie nie ma, niby wifi ale nigdy nie idzie się połączyć, aparat do dupy, jak zapełnię kartę pamięci ponad 1GB to zacina się skubaniec, żadnych gier czy innych ciekawych opcji do zabicia czasu kiedy czeka się na autobus czy pociąg, no tragedia, jedynie z wyglądu mi się podoba. Ale do rzeczy, ostatnio w telewizji widziałem reklamę T-Mobile gdzie oferują za 1zł i przy abonamencie 69 zł jakiegoś nowego Samsunga i dorzucają jeszcze do tego za darmo tableta, ktoś może miał styczność z tą ofertą?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, 12:26 przez Siwy, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nie trać czasu na wyjaśnienia. Ludzie i tak słyszą to, co chcą słyszeć..."

Zuruck in der Konigsklasse!!
"Immer ein Borusse" - Nuri Sahin

figovsky
Posty: 1418
Rejestracja: 05 sty 2011, 17:01
Kontakt:

Post autor: figovsky » 10 wrz 2013, 09:13

Zastanów się, czy tablet ci się przyda :-) Zabawka na pierwszy rzut oka ciekawsza od smartfona, ale słabsza od lapka. Męczyłem się z tabletem i wymieniłem go na smartfona, kupiłem Samsunga Galaxy S2 za 800pln i nie żałuję. Telefon forteca, trochę słabszy w kwestiach wydajności na tle S3 i S4, ale zupełnie mi to nie przeszkadza i dwójeczka zaspokaja wszystkie moje potrzeby.
BORUSSIA DORTMUND & LIVERPOOL FC

Awatar użytkownika
Maczuga
Posty: 2856
Rejestracja: 23 sie 2008, 11:57
Lokalizacja: Breslau
Kontakt:

Post autor: Maczuga » 10 wrz 2013, 10:05

Polecam betafona :) numer można nawet łokciem wybierać :)

A czy ktos się bawi Sony Xperia Z ??? Bo potrzebny mi drugi tel :P
Załączniki
249230-bea-fon-s200.jpg

Awatar użytkownika
zizu
Moderator
Posty: 7770
Rejestracja: 20 cze 2007, 13:55
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: zizu » 10 wrz 2013, 12:20

Kiedys stosunkowo czesto zmienialem telefony. Jednak w ostatnich 4 latach mialem tylko 2 i jakos watpie bym predko mial nowy choc do obecnego mam pare zastrzezen. Mam xperia tipo (i nie polecam), wzialem go w plusie mix za 29zl, bo moja stara nokia po 3,5 roku odmowila posluszenstwa ;p Nie polecam, bo sa lepsze telefony w tej kategorií cenowej. Telefon oprocz dzwonienia i sms sluzy mi glownie do neta (wifi jak i zwykly), muzyki, filmow i do robienia czasem zdjec jak nic innego nie mam pod reka, no i rzadko gry, ktorych mam z 5. W moim modelu jest jakis bubel z zasiegiem. a jak jestem w dortmundzie to juz cuda sie czasem dzieja (sms albo dostaje od razu albo po 1,2h tak samo jak wysle ;p itp)

Awatar użytkownika
kowdi
Posty: 2729
Rejestracja: 21 sie 2011, 09:52
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: kowdi » 10 wrz 2013, 12:29

Ja mam Nokię E52 i jedyne czego mi w niej brak, to trochę lepszego aparatu. Wifi działa, telefon się nie tnie (chociaż nie przeładowywałem karty pamięci), stary dobry Symbian S60, który został już dawno rozpracowany z każdej strony, no i jest to jeszcze nokia z serii tych wytrzymalszych fizycznie, nie to co wiele dzisiejszych telefonów :)

@Siwy, może podaj wymagania jakie masz co do nowego telefonu, łatwiej będzie poszukać :)
#forumumarło

Awatar użytkownika
Volt
Posty: 481
Rejestracja: 09 lut 2013, 19:35
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Volt » 10 wrz 2013, 14:17

Ja, podobnie jak Figovsky, mam Galaxy SII. Kupiłem go ponad 2 lata temu. Dosyć długo szukałem modelu, który mnie zadowoli (a jestem dosyć wybredny :P) i nie zawiodłem się. Wśród moich kandydatów były m.in. HTC Evo 3d (wtedy jeszcze nie wszedł na rynek polski), czy iPhone 4. Pierwotnie rozważałem Della Streak, ale zniechęciła mnie stara architektura, słaby wyświetlacz, mało ramu i jednak wielkość. iPhone okazał się za drogi, a z Evo 3d były problemy z wyświetlaczem (cena też była znacznie większa po premierze).

Jeśli chodzi o SGS II to niewątpliwie jest bardzo solidny. I mówię to jako osoba, której zdarza się regularnie upuścić telefon. Spadł mi wielokrotnie na panele, kafelki i asfalt (jak przemieszczam się rowerem). Najgorszy upadek miał z wysokości około metra, kiedy spadł mi na asfalt przy prędkości prawie 40 kmph. Bałem się, że już koniec, że jest popękany, ale... wytrzymał. Jedyny ślad po tym mocnym upadku to LEKKIE wgniecenie w górnym boku obudowy. Nic nie pękło, wyświetlacz cały i wszystko w środku również nienaruszone. Bym przypuszczał, że coś mogło się zdarzyć, ale już 1,5 roku minęło i nadal świetnie działa. Co by się z nim nie działo i tak dużo wytrzymał i za to go chwalić będę. Jeśli chodzi o samą ergonomię to bardzo pewnie leży w moich dłoniach, rozmiar jest idealny. Internet przegląda się bardzo komfortowo. Mieści się bez problemu do kieszeni, jest bardzo cienki. Naprawdę świetny sprzęt. Bateria też ładnie trzyma.

Przedtem miałem wiele telefonów, bezpośrednim poprzednikiem SGSII była Nokia N85. Też ją kupiłem krótko po premierze i służy mi do dzisiaj jako zapasowy telefon (w podróżach mam zawsze 2 ze sobą na wszelki wypadek). Mimo że jest to slider to nie posiada żadnych luzów. Też na mnie zrobiło to niesamowite wrażenie, bo kumpel miał np. N95 8GB i tam pojawiły się luzy krótko po zakupie. A mój też oczywiście parę razy solidnie upadł. Jedyne co się stało, to pękła blokada od klapki od baterii, ale wystarczyło lekko taśmą skleić od spodu i działa jak nowa ;) W tym telefonie jest świetną sprawą transmiter FM, którego często używam podczas jazdy samochodem.

Awatar użytkownika
Siwy
Posty: 3172
Rejestracja: 29 lip 2010, 02:09
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Kontakt:

Post autor: Siwy » 13 wrz 2013, 06:17

A jak to jest z tymi tabletami jeśli chodzi o połączenie z internetem bo jestem zielony w tych sprawach, oczywiście w przypadku jeśli nie mam wi-fi w domu, wtedy wystarczy kupić modem 3g, podpiąć do USB i będzie działać?
"Nie trać czasu na wyjaśnienia. Ludzie i tak słyszą to, co chcą słyszeć..."

Zuruck in der Konigsklasse!!
"Immer ein Borusse" - Nuri Sahin

Awatar użytkownika
Volt
Posty: 481
Rejestracja: 09 lut 2013, 19:35
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Volt » 13 wrz 2013, 11:26

Zależy jaki masz zasięg. Ja mam w tej chwili wykupiony 6-miesięczny Internet mobilny w Orange z największym pakietem danych (35 GB/mc) i do nadajnika mam niecałe 3 km, więc zasięg jest przyzwoity. Na mierniku prędkości pokazało mi najlepiej 7,77 Mbitps pobierania. Ale net chodzi bardzo przyzwoicie. Mam router z wbudowanym modemem Huawei B683, jeśli dobrze pamiętam, wziąłem też w Orange (taniej wyszło). W przypadku tabletu to najlepiej weź sobie tablet WiFi + 3G, bo wówczas wkładasz kartę SIM do środka i już nie musisz się o nic więcej martwić. Z modemem jest mniej wygodnie, poza tym może być większy problem z zasięgiem (krótsza antena), więc możesz mieć problem na niższych kondygnacjach budynków.

Awatar użytkownika
vFlashBack
Posty: 738
Rejestracja: 09 kwie 2013, 19:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: vFlashBack » 13 wrz 2013, 18:06

Ja jeszcze pewnie w następnym tygodniu kupuje nowy telefon i u mnie murowanym kandydatem jest Nexus 4 (4 rdzenie, procesor 1,5ghz w dobrej cenie) ale nie jestem zamknięty na inny propozycje. Pani w salonie Play'a polecała mi Alcatela idol ultra czy jakoś tak i musze przyznać że z wyglądu jest bardzo fajny ale powiecie mi coś jeszcze o nim bo tak to nic o nim nie wiem, i może macie jeszcze jakieś propozycje telefonów w tym zakresie cenowym i technologicznym?
"Borussia wróci i zaatakuje ponownie w stu procentach. Zrobi to, bo jesteśmy zespołem z charakterem! Obojętnie, kto od nas odchodzi, dajemy sobie radę."

figovsky
Posty: 1418
Rejestracja: 05 sty 2011, 17:01
Kontakt:

Post autor: figovsky » 13 wrz 2013, 18:29

Jeśli nie przeszkadza ci brak złącza karty pamięci to jak najbardziej trafiony wybór ;-)
BORUSSIA DORTMUND & LIVERPOOL FC

Awatar użytkownika
Siwy
Posty: 3172
Rejestracja: 29 lip 2010, 02:09
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Kontakt:

Post autor: Siwy » 16 wrz 2013, 12:28

Volt pisze:Zależy jaki masz zasięg
W sensie? a to nie jest tak że z tym modemem mogę być w trasie, w górach, nad morzem, z dala od domu i mieć internet?
"Nie trać czasu na wyjaśnienia. Ludzie i tak słyszą to, co chcą słyszeć..."

Zuruck in der Konigsklasse!!
"Immer ein Borusse" - Nuri Sahin

Awatar użytkownika
Volt
Posty: 481
Rejestracja: 09 lut 2013, 19:35
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Volt » 16 wrz 2013, 18:21

To jest tak jak z komórką. Są obszary, gdzie zasięg konkretnej sieci jest bardzo słaby. Rozwiązaniem na to może być podłączenie zewnętrznej anteny (łapiącej sygnał dookoła lub kierunkowej), ale to działa w przypadku modemu/routera z modemem. Nie wiem czy do tabletów są takie anteny, bo nie kojarzę, aby miały odpowiednie złącze (być może przejściówka by jakaś pomogła). Najlepiej przed zakupem sprawdź sobie zasięg na mapkach. U mnie w domu na parterze mam zasięg 2/5 i bardzo wolno wczytywał strony, a po przeniesieniu na piętro mam 5/5 i maksymalną prędkość.

I też nie za bardzo orientuję się jak wygląda kwestia zmieniania sieci w tabletach. U mnie na SGS II jest opcja, aby zmienić (przejść w roaming) do Orange, Plusa i T-Mobile lub macierzystą (Play). W Poznaniu na uczelni zawsze mam ustawione na Orange, bo niedaleko jest nadajnik i łapie mi wszędzie Internet, a Play tylko na wyższych poziomach budynków.

Awatar użytkownika
Neo
Posty: 953
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:56
Kontakt:

Post autor: Neo » 16 wrz 2013, 19:10

Ja również nie zmieniam telefonów jak rękawiczki, ale raz do roku bądź półtora. Od grudnia jestem posiadaczem LG L9. Przetrząsnąłem wiele for, tematów i opinii i niczego lepszego w cenie ok. 1000 zł nie znalazłem. Nie biorę telefonów w abonamencie bo mi się zupełnie nie opłaca. Oferta Playa na kartę starcza mi w zupełności więc nie muszę płacić kilkadziesiąt złotych za coś czego nie potrzebuje.

Co do urządzenia to początkowo wydawało się olbrzymie - 4,7 cala o rozdzielczości 960 na 540wyświetlacz mały nie jest ;D Smartfon ma dwurdzeniowy oszczędny i wydajny procesor omap i 1 GB ramu. Poza tym 5 Mpix aparat. Wszystko chodzi naprawdę fajnie i bez przycięć, nawet gry typu GTA Vice City czy Asphalt 8. Internet da się przeglądać w miarę komfortowo - w miarę bo jednak niecałe 5 cali to nie 15. Muzyki rzadko słucham, filmy też bardzo sporadycznie. Także z całą pewnością mogę go polecić. Opinia na mgsm.pl mówi sama za siebie - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/optimusl9/

Posiadam również służbowy telefon (którego sam sobie wybrałem) HTC Desire X. Nie jest to pod względem wydajności oraz wielkości wyświetlacza co moje LG ale do dzwonienia, wysyłanie smsów i korzystania z narzędzi sieciowych wystarcza w zupełności. Jedynie irytującym jest fakt obecności nakładki HTC Sense ale da się przyzwyczaić.

Co do tabletów to zaczynałem od 7 calowego Larka, który okazał się prawdziwym niewypałem. Jedynie książki dało radę czytać. Jeden rdzeń i 256 ramu to dla Androida, który musi obsłużyć taki ekran mordenga. Teraz kuzynka ma 7 calowego Acera Iconie B i dla mnie to za mało. Zarówno ekran jak i bebechy, które sprawiają że urządzenie potrafi nieźle przymulić.

Obecnie posiadam 10 calowego Cube U30Gt - dwa rdzenie, 1 GB ramu, Mali 400 rozdzielczość 1280:800. Kupiłem go jak jechałem w tamtym roku na wakacje i w sumie od biedy daje on namiastkę laptopa ale nigdy go nie zastąpi. Filmy się ogląda ok, w gry pograć idzie, neta przeglądać, książki czytać też fajnie (choć to nie e-ink), czasopisma w pdf mieszczą się całe na stronę i da się je spokojnie czytać. Net przez Aero działa, nawet dysk zewnętrzny przez usb można podpiąć. Także większych zastrzeżeń nie mam. Tyle tylko, że to klocek bardziej do używania w pomieszczeniach niż mobilnie.

Żona ma Lenovo a2109 a - 9 cali wyświetlacz w tej samej rozdzielczości co mój i z Tegrą 3. Mniej o jeden cal a już bardziej moblilne i poręczne. Podobne zalety co wyżej.

Reasumując - wszystko zależy od przeznaczenie urządzenia. Przestrzegam tylko przed braniem jakiś noname'ów w promocji bo okażę się później że więcej stracimy nerwów niż się nacieszymy sprzętem. Mnie tablet nie zastąpił ani trochę laptopa. Android to nie jest urządzenie do pracy a i do rozrywki nie na tyle co laptop z windowsem czy linuksem. Pewnie dla kogoś, kto spędza jakiś czas w autobusie albo pociągu czy też poza domem to fajna rzecz ale tak jak pisałem to wszystko kwestia przeznaczenie.


Co do Nexusa 4 to rzeczywiście fajna sprawa ale brak slotu kart jak dla mnie jest sporą wadą, która dyskwalifikuje go póki co w moich oczach.

Nie widzę sensu w wyścigu o liczbę rdzeni czy ramu, bo dwa wystarczają mi w zupełności a i 1 GB ramu także nie zużywam. Najładniejszym telefonem obecnie na rynku jest bez wątpienia HTC One, który w odróżnieniu od plastikowych Samsungów wygląda bardzo ładnie i solidnie, tyle tylko że nie potrzebny mi ekran Full HD w niecałych 5 calach bo nawet chomik nie zobaczy w nim zagęszczenia pikseli, 4 rdzenie także mi zbędne jak i 2 GB ramu. Pewnie, że można sobie kupić samochód z silnikiem Hemi o pojemności 6.1 litra i jeździć nim do pracy przez 5 kilometrów po mieście tylko po co? :-)

@Siwy tablet może mieć wbudowany modem a jeśli nie to możesz do niego podpiąć na USB, pod warunkiem, że tablet ma hosta USB w trybie OTA i jest kompatybilny z danym modemem ;)


@ vFlashBack
jaki masz zakres cenowy i co jest dla Ciebie priorytetem?
chairmen and directors come and go, managers come and go, players come and go but the supporters are there forever !

Awatar użytkownika
vFlashBack
Posty: 738
Rejestracja: 09 kwie 2013, 19:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: vFlashBack » 11 paź 2013, 01:02

Nowy telefon zakupiony i udało mi sie zdobyć Nexusa 4 choć łatwo nie było :) Ale mam pytanie troche z innej beczki ale myśle że pasuje do tego tematu.
Mianowicie przez 2 dni wypróbowywałem Spotify i apka bardzo mi sie spodobała. O wiele lepiej sie słucha muzyki gdy waży ona 7mb a nie 1mb, jej tytuł wygląda tak
Tytuł
Wykonawca
a nie
tytuł_wykonawca(pobranezsyfsyfsyf24nadobe)
brak
i oczywiście zawsze z okładką albumu.
Ale okres dema sie zakończył i teraz mi tego brak. Byłbym nawet w stanie zapłacić te 20zł miesięcznie gdyby aplikacja była bez wad (a w trybie offline grymasi). Więc moje pytanie jest takie czy znacie sposób na ściąganie muzyki z dobrą jakością dzwięku, okładkami, albumami i innymi duperelami? Podnosi to bardzo jakość estetyczną którą cenie sobie ponad wszystko.
Oczywiście
Obrazek
albo za drobniutką opłatą.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2013, 14:01 przez vFlashBack, łącznie zmieniany 1 raz.
"Borussia wróci i zaatakuje ponownie w stu procentach. Zrobi to, bo jesteśmy zespołem z charakterem! Obojętnie, kto od nas odchodzi, dajemy sobie radę."

Awatar użytkownika
vFlashBack
Posty: 738
Rejestracja: 09 kwie 2013, 19:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Android

Post autor: vFlashBack » 25 lis 2013, 16:45

Zakładam temat bo mam problem a przy okazji jest nowe pole do dyskusji

Aktualna wersja: KitKat 4.4

Dzielcie się mykami hakami i innymi dziwadztwami jakimi wyprawiacie ze swoim systemem :)
"Borussia wróci i zaatakuje ponownie w stu procentach. Zrobi to, bo jesteśmy zespołem z charakterem! Obojętnie, kto od nas odchodzi, dajemy sobie radę."

Awatar użytkownika
zizu
Moderator
Posty: 7770
Rejestracja: 20 cze 2007, 13:55
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: zizu » 25 lis 2013, 16:47

Ja w telefonie nic nie ruszam, bo jeszcze mam na gwarancji to po pierwsze a po drugie pewnie bym cos zj....al :mrgreen: Poza tym moj telefon to zlom, ktory sie zacina czesto, wiec watpie zeby dalo sie tam jakas fajna modyfikacje wprowadzic :-P Wersje mam 4.0.4 wiec prawie jak 4.4 :mrgreen:

Awatar użytkownika
vFlashBack
Posty: 738
Rejestracja: 09 kwie 2013, 19:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: vFlashBack » 25 lis 2013, 17:03

dobra oto mój problem
2 dni temu zaktualizowałem mojego Nexusa 4 do andka 4.4 i ... nie zaktualizował się tak jak powinien
przykład
Mój:
Obrazek
Obrazek
Taki jaki powinien być:
Obrazek

dlaczego tak jest?
"Borussia wróci i zaatakuje ponownie w stu procentach. Zrobi to, bo jesteśmy zespołem z charakterem! Obojętnie, kto od nas odchodzi, dajemy sobie radę."

Awatar użytkownika
Neo
Posty: 953
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:56
Kontakt:

Post autor: Neo » 25 lis 2013, 17:10

O co Ty się pytasz? Zaktualizować sobie OTA czy jak? Zrobiłeś swipepartycji, cache, dalvik cache po aktualizacji?
chairmen and directors come and go, managers come and go, players come and go but the supporters are there forever !

Awatar użytkownika
vFlashBack
Posty: 738
Rejestracja: 09 kwie 2013, 19:45
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: vFlashBack » 25 lis 2013, 17:16

Nic nie zrobiłem. Kliknąłem tylko aktualizuj w systemie, telefon nie był rootowany ani nic takiego
"Borussia wróci i zaatakuje ponownie w stu procentach. Zrobi to, bo jesteśmy zespołem z charakterem! Obojętnie, kto od nas odchodzi, dajemy sobie radę."

Awatar użytkownika
Neo
Posty: 953
Rejestracja: 20 cze 2008, 15:56
Kontakt:

Post autor: Neo » 25 lis 2013, 17:27

To jak masz zaktualizowane, to sobie przywróć ustawienia fabryczne i powinno być już cacy.
chairmen and directors come and go, managers come and go, players come and go but the supporters are there forever !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości