Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

1  2  3  4  5    >  >>  >|
Forum dyskusyjne » Archiwum » Sezon 08/09 - Oczekiwania
5 lipca 2008, 00:43 [cytuj]
Otóż niech każdy przedstawi swoje oczekiwania w następnym sezonie..
Moje nie są zbyt wygórowane: miejsce w tabeli.. hmmm liczę na 5-6.. aby tylko gwarantowało grę w pucharach w sezonie 2009/2010.. dfb pokal, mogą odpaść, ale w uefa liczę na ćwierćfinał albo półfinał*.. No i żeby w końcu zaczęli normalnie grać, mieli jakiś pomysł i system.. ;< i że to co im do głów ponapychał doll niech szybko wyparuje.

* co nie znaczy, że nie chcę żeby wygrali :P
Otóż niech każdy przedstawi swoje oczekiwania w następnym sezonie..
Moje nie są zbyt wygórowane: miejsce w tabeli.. hmmm liczę na 5-6.. aby tylko gwarantowało grę w pucharach w sezonie 2009/2010.. dfb pokal, mogą odpaść, ale w uefa liczę na ćwierćfinał albo półfinał*.. No i żeby w końcu zaczęli normalnie grać, mieli jakiś pomysł i system.. ;< i że to co im do głów ponapychał doll niech szybko wyparuje.

* co nie znaczy, że nie chcę żeby wygrali :P
5 lipca 2008, 02:16 [cytuj]
licze na pelną mobilizacje wśród zawodników i msc kolo 3/5 :mrgreen:

Mam nadzieję, że druzyna powalczy w Pucharze UEFA i przynajmniej wyjdzie z grupy. W tym sezonie chce ogladac dabra i skuteczna gre naszej druzyny :mrgreen: :-D :-)
licze na pelną mobilizacje wśród zawodników i msc kolo 3/5 :mrgreen:

Mam nadzieję, że druzyna powalczy w Pucharze UEFA i przynajmniej wyjdzie z grupy. W tym sezonie chce ogladac dabra i skuteczna gre naszej druzyny :mrgreen: :-D :-)
5 lipca 2008, 11:15 [cytuj]
Liczę na...miejsce w pierwszej 10. i pewnie tak ok. tej pozycji się uplasujemy. W PUEFA będzie ciężko i byłoby dużym sukcesem, gdybyśmy wyszli z grupy.
Po tych miernych i cieniutkich transferach niestety wiele się spodziewać nie można. Zapewne z pomocą i atakiem nie będzie jeszcze tak źle, ale linia defensywna będzie wołać o pomstę do nieba. Subotic okaze się drugim Rukaviną, a Santana pokaże kilka ładnych ofensywnych wypadów pozostawiając dziurę w obronie. Będą ładne akcje na przedzie formacji i pewnie sporo brmek, które to jednak przyćmi gra naszych stoperów. W końcu i tym bramkostrzelnym graczom udzieli się pesymizm i będzie źle.
Opcja bardziej pesymistyczna jest taka, że już na początku sezonu będziemy mieć spore trudności ze zdobyciem punktów (co wcale nie dziwi z uwagi na to, jakich będziemy mieć rywali), a później ciężko będzie dojść z taką stratą punktową do czegokolwiek.
No dobra, koniec tych czarnych przepowiedni.
Liczę na...miejsce w pierwszej 10. i pewnie tak ok. tej pozycji się uplasujemy. W PUEFA będzie ciężko i byłoby dużym sukcesem, gdybyśmy wyszli z grupy.
Po tych miernych i cieniutkich transferach niestety wiele się spodziewać nie można. Zapewne z pomocą i atakiem nie będzie jeszcze tak źle, ale linia defensywna będzie wołać o pomstę do nieba. Subotic okaze się drugim Rukaviną, a Santana pokaże kilka ładnych ofensywnych wypadów pozostawiając dziurę w obronie. Będą ładne akcje na przedzie formacji i pewnie sporo brmek, które to jednak przyćmi gra naszych stoperów. W końcu i tym bramkostrzelnym graczom udzieli się pesymizm i będzie źle.
Opcja bardziej pesymistyczna jest taka, że już na początku sezonu będziemy mieć spore trudności ze zdobyciem punktów (co wcale nie dziwi z uwagi na to, jakich będziemy mieć rywali), a później ciężko będzie dojść z taką stratą punktową do czegokolwiek.
No dobra, koniec tych czarnych przepowiedni.
5 lipca 2008, 14:03 [cytuj]
hmm oczekiwania moje są takie żeby gra wyglądała ładniej niż w poprzednim sezonie.. a chciałbym żeby zajęli miejsce 4-6, gdyby zajęli miejsce gwarantujące gre w pucharach to byłbym zadowolony :-)
Co do Pucharu Eufa tutaj może być ciężko ale fajnie by było gdyby zagrali w fazie grupowej i tam powalczyli o wyjście z niej i gre dalej :-)
hmm oczekiwania moje są takie żeby gra wyglądała ładniej niż w poprzednim sezonie.. a chciałbym żeby zajęli miejsce 4-6, gdyby zajęli miejsce gwarantujące gre w pucharach to byłbym zadowolony :-)
Co do Pucharu Eufa tutaj może być ciężko ale fajnie by było gdyby zagrali w fazie grupowej i tam powalczyli o wyjście z niej i gre dalej :-)
5 lipca 2008, 15:35 [cytuj]
Oczekuje że będziemy mieć więcej powodów do radości z powodu naszej gry :), mniej kontuzji i dobra postawa w Pucharze Uefa. Mam nadzieje że wsszystkie nabytki okażą sie wzmocnieniami :)i że już Brzenski nie zobacze na środku obrony :), i że największym wzmocnieniem będzie Klopp ;)
Oczekuje że będziemy mieć więcej powodów do radości z powodu naszej gry :), mniej kontuzji i dobra postawa w Pucharze Uefa. Mam nadzieje że wsszystkie nabytki okażą sie wzmocnieniami :)i że już Brzenski nie zobacze na środku obrony :), i że największym wzmocnieniem będzie Klopp ;)
6 lipca 2008, 22:05 [cytuj]
ja myśle, że jak w poprzednim sezonie odpuścili sobie ligę, a cisnęli w p. niemiec, to teraz będzie podobnie z P. UEFA ;-)
ja myśle, że jak w poprzednim sezonie odpuścili sobie ligę, a cisnęli w p. niemiec, to teraz będzie podobnie z P. UEFA ;-)
10 lipca 2008, 10:17 [cytuj]
w tym sezonie liczę na to ze BVB zajmie miejsce 5-6 w tabeli i pięknie by było żeby dojść do Finału pucharu niemiec
w tym sezonie liczę na to ze BVB zajmie miejsce 5-6 w tabeli i pięknie by było żeby dojść do Finału pucharu niemiec
10 lipca 2008, 15:48 [cytuj]
Widzę, że tu optymizm na całego, ale to dobrze, że nie wszyscy są tak nastawieni jak ja.
Napiszę tak: myślę - jak już wcześniej wspomniałem - o miejscu ok. 10 pozycji i wszytsko na to wskazuje, natomiast jeśli byłoby wyżej (na co jednak nie liczę), to będę zaskoczony i oddam honor Kloppowi. Na razie uważam go za nieodpowiednią osobę na nieodpowiednim miejscu.
Z Pucharem UEFA nie wiem jak to będzie, bo europejskie pokale rządzą się swoimi prawami.
Widzę, że tu optymizm na całego, ale to dobrze, że nie wszyscy są tak nastawieni jak ja.
Napiszę tak: myślę - jak już wcześniej wspomniałem - o miejscu ok. 10 pozycji i wszytsko na to wskazuje, natomiast jeśli byłoby wyżej (na co jednak nie liczę), to będę zaskoczony i oddam honor Kloppowi. Na razie uważam go za nieodpowiednią osobę na nieodpowiednim miejscu.
Z Pucharem UEFA nie wiem jak to będzie, bo europejskie pokale rządzą się swoimi prawami.
10 lipca 2008, 17:06 [cytuj]
Sukcesem będzie udział w kolejnej edycji Pucharu UEFA i tego bym Borussii życzył. Nie ważne w jaki sposób tego dokona, ważny sam fakt uczestnictwa. Przy obecnych możliwościach mimo wszystko priorytetem powinny być rozgrywki pucharowe. Co do ligi - realne jest typowane przez Murzyna miejsce w okolicach środka stawki, nie wiem, może jakieś 7. w najlepszym wypadku.
Sukcesem będzie udział w kolejnej edycji Pucharu UEFA i tego bym Borussii życzył. Nie ważne w jaki sposób tego dokona, ważny sam fakt uczestnictwa. Przy obecnych możliwościach mimo wszystko priorytetem powinny być rozgrywki pucharowe. Co do ligi - realne jest typowane przez Murzyna miejsce w okolicach środka stawki, nie wiem, może jakieś 7. w najlepszym wypadku.
10 lipca 2008, 17:59 [cytuj]
Dokładnie 7-12, to wszystko na co nas stać z takim składem (a w szczególności obroną). Jeśli Santana z Suboticem nie okażą się perełkami (znając życie skończą jako kolejni przeciętniacy albo chłopcy od wiecznych kontuzji), to pewnie w tym przedziale wylądujemy. Nie ma się co oszukiwać, ale kibicować trzeba.
Dokładnie 7-12, to wszystko na co nas stać z takim składem (a w szczególności obroną). Jeśli Santana z Suboticem nie okażą się perełkami (znając życie skończą jako kolejni przeciętniacy albo chłopcy od wiecznych kontuzji), to pewnie w tym przedziale wylądujemy. Nie ma się co oszukiwać, ale kibicować trzeba.
10 lipca 2008, 20:10 [cytuj]
skład na papierze taki jak podał Lukas nie wygląda źle
-----------------weidenfeller-----------------
-owomoyela---santana---kovac---dede
----------kehl---------sahin-----------
---kuba----------------------hajnal----
----------frei (c)--------petric---------
Nie wiadomo nowych transferów
Najbardziej można bać sie o obrone i o bramkarza, ale pomoc i atak wyglądają ciekawie, martwie sie równiez o rezerwe, przy dobrym układzie 5 miejsce myśle :)
skład na papierze taki jak podał Lukas nie wygląda źle
-----------------weidenfeller-----------------
-owomoyela---santana---kovac---dede
----------kehl---------sahin-----------
---kuba----------------------hajnal----
----------frei (c)--------petric---------
Nie wiadomo nowych transferów
Najbardziej można bać sie o obrone i o bramkarza, ale pomoc i atak wyglądają ciekawie, martwie sie równiez o rezerwe, przy dobrym układzie 5 miejsce myśle :)
10 lipca 2008, 21:29 [cytuj]
Powtórzę się z komentarza na stronce... ;-) Na moje to Subotic będzie grał w pierwszej "11"... :-) Klopp stawiał na niego w Mainz, więc i teraz też na niego postawi... Zresztą za tę kasę nie sprowadza się kogoś na ławkę... ;-)

A odnośnie głównego wątku tematu to chciałbym, żeby zajęli co najmniej tę piątą lokatę na koniec sezonu... Będzie na pewno ciężko, bo inni nie śpią i przybywa nowy kandydat do Mistrzostwa :arrow: Wolfsburg... W czołówce będzie ciasno...

W Pucharze UEFA MUSZĄ wyjść z grupy (tu nie ma gadania) i zobaczymy co dalej... I fajnie by było w DFB Pokal powtórzyć wynik z tego roku (z tą różnicą, żeby tym razem zgarnąć trofeum)... :-)
Powtórzę się z komentarza na stronce... ;-) Na moje to Subotic będzie grał w pierwszej "11"... :-) Klopp stawiał na niego w Mainz, więc i teraz też na niego postawi... Zresztą za tę kasę nie sprowadza się kogoś na ławkę... ;-)

A odnośnie głównego wątku tematu to chciałbym, żeby zajęli co najmniej tę piątą lokatę na koniec sezonu... Będzie na pewno ciężko, bo inni nie śpią i przybywa nowy kandydat do Mistrzostwa :arrow: Wolfsburg... W czołówce będzie ciasno...

W Pucharze UEFA MUSZĄ wyjść z grupy (tu nie ma gadania) i zobaczymy co dalej... I fajnie by było w DFB Pokal powtórzyć wynik z tego roku (z tą różnicą, żeby tym razem zgarnąć trofeum)... :-)
10 lipca 2008, 22:07 [cytuj]
Kolejny test za nami 2-2 z Fc Luzern po bramkach Federico i Kringe jestem ciekaw jak wypadli, juz w pierwszej minucie brame skasowali wiec obrona jak widac narazie w starej formie haha.Mam nadzieje jednak,ze w tym sezonie beda grali bardziej skutecznie i milej dla oka,bo po kilku ostatnich meczach w minionym sezonie szczena mi opadla a po tym z Hsv to calkiem mnie powalili.Co do pucharöw Uefa to mam nadzieje,ze bede mial mozliwosc podopingowac ich live i to na wiele miesiecy.
Kolejny test za nami 2-2 z Fc Luzern po bramkach Federico i Kringe jestem ciekaw jak wypadli, juz w pierwszej minucie brame skasowali wiec obrona jak widac narazie w starej formie haha.Mam nadzieje jednak,ze w tym sezonie beda grali bardziej skutecznie i milej dla oka,bo po kilku ostatnich meczach w minionym sezonie szczena mi opadla a po tym z Hsv to calkiem mnie powalili.Co do pucharöw Uefa to mam nadzieje,ze bede mial mozliwosc podopingowac ich live i to na wiele miesiecy.
11 lipca 2008, 16:57 [cytuj]
Obrona na razie jak w ostatnim sezonie, czyli tragedia w pierwszym kwadransie meczu. Wierze jednak, ze chlopaki sie wyrobią, a nowi się sprawdzą
Obrona na razie jak w ostatnim sezonie, czyli tragedia w pierwszym kwadransie meczu. Wierze jednak, ze chlopaki sie wyrobią, a nowi się sprawdzą
11 lipca 2008, 18:25 [cytuj]
Pamietam te haslo Radzias83 i wiele innych m.in.Lothar Matthäus jak walnal "jetzt können wir nicht den Sand in den Kopf stecken"(teraz nie mozemy wsadzac piasku do glowy);ale najlepszy byl i tak Ingo .A. z Scheisse jak pieprznal,ze 70%bramki nalezala do Wilmotsa a 40% do niego-wot durak.
Pamietam te haslo Radzias83 i wiele innych m.in.Lothar Matthäus jak walnal "jetzt können wir nicht den Sand in den Kopf stecken"(teraz nie mozemy wsadzac piasku do glowy);ale najlepszy byl i tak Ingo .A. z Scheisse jak pieprznal,ze 70%bramki nalezala do Wilmotsa a 40% do niego-wot durak.
12 lipca 2008, 00:01 [cytuj]
Ja bede bardzo zadowolony jesli bedziemy na 6 miejscu :) Bo wydaje mi sie, ze jest to najlepsza pozycja, ktora mozemy w tym sezonie osiagnac...
Ja bede bardzo zadowolony jesli bedziemy na 6 miejscu :) Bo wydaje mi sie, ze jest to najlepsza pozycja, ktora mozemy w tym sezonie osiagnac...
13 lipca 2008, 16:31 [cytuj]
Górna połowa tabeli, oprócz tego wyjście z grupy w Pucharze Uefa i nieśmiało dodam, że strasznie chciałbym, aby któryś z naszych zawodników (czyt. Frei) wywalczył koronę króla strzelców.
Górna połowa tabeli, oprócz tego wyjście z grupy w Pucharze Uefa i nieśmiało dodam, że strasznie chciałbym, aby któryś z naszych zawodników (czyt. Frei) wywalczył koronę króla strzelców.
25 lipca 2008, 09:52 [cytuj]
BVB stać na bardzo wiele, zobaczymy jak sobie poradzą z połączeniem ligi z pucharami ale myślę, że nie powinno być żle. Borussie stać jak najbardziej na miejsce w pierwszej 5 a i korona strzelców dla naszego zawodnika to było by coś!
HEJA BVB
BVB stać na bardzo wiele, zobaczymy jak sobie poradzą z połączeniem ligi z pucharami ale myślę, że nie powinno być żle. Borussie stać jak najbardziej na miejsce w pierwszej 5 a i korona strzelców dla naszego zawodnika to było by coś!
HEJA BVB
25 lipca 2008, 21:32 [cytuj]
chciałbym wywalczenia miejsca, kotre dawało by BVB europejskie puchary w nastepnym sezonie:D, licze takze na wyjsce z grupry w Pucharze UEFA i walke w DFB POKAL:D

HEJA BVB!
chciałbym wywalczenia miejsca, kotre dawało by BVB europejskie puchary w nastepnym sezonie:D, licze takze na wyjsce z grupry w Pucharze UEFA i walke w DFB POKAL:D

HEJA BVB!
25 lipca 2008, 23:29 [cytuj]
Więc tak:
Bundesliga: miejsca 3-6 wydaje sie być możliwe:)
DFB:powalczcie ;)
Uefa: najwieksza mobilizacja: liczę na półfinał
Gwiazdy: myśle ze Romek wreszcie pokaze swój kunszt+ Hajnal z Kubą i Petrić skuteczny do tego dobra obrona doświadczenie połączone z talentem+ dobry trener to się musi udać.
Najważniejsze: byle być przed Schalke :D::D:D:D
Więc tak:
Bundesliga: miejsca 3-6 wydaje sie być możliwe:)
DFB:powalczcie ;)
Uefa: najwieksza mobilizacja: liczę na półfinał
Gwiazdy: myśle ze Romek wreszcie pokaze swój kunszt+ Hajnal z Kubą i Petrić skuteczny do tego dobra obrona doświadczenie połączone z talentem+ dobry trener to się musi udać.
Najważniejsze: byle być przed Schalke :D::D:D:D
1  2  3  4  5    >  >>  >|

Pakiet powitalny o wartości 760 zł na start! Zarejestruj się i odbierz zakład bez ryzyka na początek.

BVB

STS to legalny bukmacher. Gra u nielegalnych podlega karze. Hazard może uzależniać - graj mądrze. Szczegóły w regulaminie. 18+

tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayern Monachium 11 9 2 0 29
2. Eintracht Frankfurt 11 7 2 2 23
3. RB Lipsk 11 6 3 2 21
4. Bayer Leverkusen 11 5 5 1 20
5. Borussia Dortmund 11 6 1 4 19
6. Borussia Mönchengladbach 11 5 2 4 17
7. SC Freiburg 11 5 2 4 17
8. FSV Mainz 11 4 4 3 16
9. VfB Stuttgart 11 4 4 3 16
10. Union Berlin 11 4 4 3 16
11. VfL Wolfsburg 11 4 3 4 15
12. Werder Brema 11 4 3 4 15
13. TSG 1899 Hoffenheim 11 3 3 5 12
14. FC Augsburg 11 3 3 5 12
15. 1. FC Heidenheim 11 3 1 7 10
16. FC St. Pauli 11 2 2 7 8
17. Holstein Kiel 11 1 2 8 5
18. VfL Bochum 11 0 2 9 2
cała tabela
shoutbox
Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 20:38

Pamiętacie kiedy ostatni raz w roku kalendarzowym nie przegraliśmy z czerwonymi?

Murzyn
Murzyn Wczoraj, 20:35

Jesteśmy jednym z tych żółwi. Możemy.

FilipSantana
FilipSantana Wczoraj, 19:51

@Murzyn, wręcz odwrotnie. Przy takim wyścigu żółwi nie możemy sobie pozwolić na kilka kompromitujących porażek.

mersinko2
mersinko2 Wczoraj, 18:31

Tak to będzie wyścig o małe mistrzostwo prawdopodobnie, Bayern odjechał. Chyba że zdarzy im się teraz duży dołek jak city np.

Murzyn
Murzyn Wczoraj, 17:07

Porażka Schabowych zawsze cieszy. A co do BL, to jestem o wiele spokojniejszy o przyszłoroczną LM. Przy takim wyścigu żółwi możemy sobie pozwolić jeszcze na kilka kompromitujących porażek.

Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 12:24

Miałem osobiste problemy, tutaj nie jest miejsce by o tym pisać.

aguero82
aguero82 Wczoraj, 11:57

Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym go przepraszać . Alex gdzie żeś był jak BVB nie szło :)

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 Wczoraj, 11:03

Trochę zabawne że do Bayeru z 1 porażką mamy tylko 3 pkt straty

Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 10:49

kierunku*

Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 10:48

Jak na to co graliśmy w ostatnich miesiącach, to można powiedzieć bardzo dobry wynik z liderem tabeli. Mam nadzieję, że idzie to w dobrym kierunki i aguero będzie jednak przepraszał Sahina :)

Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 10:43

Zapomniałem hasła do konta, a proces odzyskania się nie powiódł... Witam ponownie.

Rebe Jankiel
Rebe Jankiel Wczoraj, 07:53

Jak to dobrze, że my nadal gramy w Pucharze i możemy szydzić z Bayernu.

Rojs89
Rojs89 Wczoraj, 02:51

To się zgadza

FilipSantana
FilipSantana Wczoraj, 00:29

Tak czy owak Sule to darmozjad, a płacz świńskich ryjków po odpadnięciu z pokalu to miód na serce

Rojs89
Rojs89 1 dni temu, 2024-12-03

Filip Santana, widziałem to wideo o którym mówisz, ale ono jednak bardzo zakłamuje. Wypłynęło też inne z kamerą pod innym kątem i z góry i widać, że jednak dostał w twarz po rykoszecie od ramienia Nmechy.

dawid2468
dawid2468 1 dni temu, 2024-12-03

I gitara

dawid2468

Szkoda, ale trzeba wierzyć

Sis
Sis 1 dni temu, 2024-12-03

Najlepsze jest to że Bayer grając w przewadze wcale nie prezentuje się lepiej XD

Sis

Staranował rywala gdzieś na 25 metrze, kompletnie bezmyślny faul który wyglądał jakby celowo chłopa chciał powalić a na dodatek nie musiał tego robić, bo Monachium w tej sytuacji i tak raczej nie straciłoby bramki XD

dawid2468

A co zrobił? Zobaczycie ze teraz Bayern w lidze straci punkty 2, 3 razy pod rząd a my ich dogonimy :) #murem za Sahinem :)

Sis

Ale Neuer to jest debil XDDDD

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 2 dni temu, 2024-12-02

Typowy darmozjad

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 2 dni temu, 2024-12-02

Dlatego należy się go pozbyć bo ma gdzieś cały klub czy kibiców i przyszedł tutaj tylko i wyłącznie po wypłatę

FilipSantana
FilipSantana 2 dni temu, 2024-12-02

Anton nie zagra już w tym roku. Tak w ogóle obejrzałem klatka po klatce w zwolnionym tempie ten strzał w głowę Sulego i najlepsze jest to że Sule w ogóle nie dostał w głowę xD piłka odbiła się od ręki przy ciele bensebainiego i sule mógł na luzie biec dalej bronić ale uśmiechniętemu po meczu BigMacowi oczywiście to nie przeszkadza i ma wywalone jajca jak zwykle

artur1973
artur1973 2 dni temu, 2024-12-02

Nasze centusie z zarządu już myślą o sprzedaży Gittensa. Byleby min . 100 mln wleciało. Typowy BVB

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 dni temu, 2024-12-01

Anton wypada na mecz z Gladbach i Barcą

dawid2468
dawid2468 3 dni temu, 2024-12-01

Byleby Cana nie wystawiał

dawid2468
dawid2468 3 dni temu, 2024-12-01

Mogliśmy wygrać, mogliśmy przegrać. Bayern zagral dobrze, a my daliśmy radę się im postawić i seria na SIP trwa. Teraz ważniejszy mecz za tydzień z Gladbach żeby wygrać na wyjeździe.

Wojtyła z Dortmundu

Taka prawda

Wojtyła z Dortmundu

W zimę nie będzie żadnych wzmocnień

statystyki
Użytkownicy online:
Gości online: 15
Zarejestrowanych użytkowników: 10206
Ostatnio zarejestrowany: Alex3110_
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem