Forum dyskusyjne
22 czerwca 2015, 23:59 [cytuj]
A nie lepiej kupić składaka i samemu dobrać sprzęt do kompa? No ale oczywiście wszystko zależy od tego jak piekielną maszynę chcę się zbudować czy na teraz czy na kilka lat. Ja akurat planuje "stworzyć" takiego kompa, aby mogły w nim działać również następne generacje gier.
A nie lepiej kupić składaka i samemu dobrać sprzęt do kompa? No ale oczywiście wszystko zależy od tego jak piekielną maszynę chcę się zbudować czy na teraz czy na kilka lat. Ja akurat planuje "stworzyć" takiego kompa, aby mogły w nim działać również następne generacje gier.
23 czerwca 2015, 00:09 [cytuj]
Tak tak ja cały czas mówię o składaku gotowe "komputerki" to jest strata pieniędzy
Tak tak ja cały czas mówię o składaku gotowe "komputerki" to jest strata pieniędzy
23 czerwca 2015, 01:52 [cytuj]
Na wysokich detalach GTA działa i ma się dobrze, pisałem przecież, że GTA bardzo dobrze wykorzystuje 4 watkowe procesory i dlatego na jego tanim kompie to gta leci. Jak chcesz grać we wszystkie gry na ultra to wykladasz 5000 i grasz.
Na wysokich detalach GTA działa i ma się dobrze, pisałem przecież, że GTA bardzo dobrze wykorzystuje 4 watkowe procesory i dlatego na jego tanim kompie to gta leci. Jak chcesz grać we wszystkie gry na ultra to wykladasz 5000 i grasz.
23 czerwca 2015, 09:47 [cytuj]
Tak z ciekawości na FHD ???
Tak z ciekawości na FHD ???
23 czerwca 2015, 10:10 [cytuj]
"Szajbus" powiedział/a:
Wręcz przeciwnie. Stratą czasu jest kupowanie "gotowego" komputera w sklepie bo nigdy nie będziesz zadowolony z tego jakie ma ten komputer "osiągi". Bo jeśli chcesz mi mieć dobry ba bardzo dobry sprzęt to musisz wybulić kasę.
Wręcz przeciwnie. Stratą czasu jest kupowanie "gotowego" komputera w sklepie bo nigdy nie będziesz zadowolony z tego jakie ma ten komputer "osiągi". Bo jeśli chcesz mi mieć dobry ba bardzo dobry sprzęt to musisz wybulić kasę.
23 czerwca 2015, 10:37 [cytuj]
"Pawelinho" powiedział/a:
[quote="Szajbus"]Tak tak ja cały czas mówię o składaku gotowe "komputerki" to jest strata pieniędzy
Wręcz przeciwnie. Stratą czasu jest kupowanie "gotowego" komputera w sklepie bo nigdy nie będziesz zadowolony z tego jakie ma ten komputer "osiągi". Bo jeśli chcesz mi mieć dobry ba bardzo dobry sprzęt to musisz wybulić kasę.[/quote]
Ale przecież o to mu chodziło, tylko nie dogadał się z interpunkcją Dodaj przecinek między "składaku" a "gotowe" ;-)
23 czerwca 2015, 11:38 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
[quote="Pawelinho"][quote="Szajbus"]Tak tak ja cały czas mówię o składaku gotowe "komputerki" to jest strata pieniędzy
Wręcz przeciwnie. Stratą czasu jest kupowanie "gotowego" komputera w sklepie bo nigdy nie będziesz zadowolony z tego jakie ma ten komputer "osiągi". Bo jeśli chcesz mi mieć dobry ba bardzo dobry sprzęt to musisz wybulić kasę.[/quote]
Ale przecież o to mu chodziło, tylko nie dogadał się z interpunkcją Dodaj przecinek między "składaku" a "gotowe" ;-)[/quote]
Spoko. W takim razie źle zinterpretowałem jego wypowiedź hehe.
23 czerwca 2015, 12:21 [cytuj]
Pawelinho xD. Szajbus na FHD oczywiście, że nie popłynie to tak elegancko jakby każdy chciał. Np. Ma też Assasin's Creed Black Flag i jak zapoda na Najwyższe to przycina, bo tam już gra potrzebuje 4 rdzeniowego procka. Dlatego też napisałem, żeby nie patrzeć na takie szczegół, że ta gra lepiej wykorzystuje tamto itd. to najlepiej włożyć z 5 kafla i nie żałować. Tak na marginesie to ja nadal jestem zauroczony SSDkami, komputery się w sekundę odpalają .
Pawelinho xD. Szajbus na FHD oczywiście, że nie popłynie to tak elegancko jakby każdy chciał. Np. Ma też Assasin's Creed Black Flag i jak zapoda na Najwyższe to przycina, bo tam już gra potrzebuje 4 rdzeniowego procka. Dlatego też napisałem, żeby nie patrzeć na takie szczegół, że ta gra lepiej wykorzystuje tamto itd. to najlepiej włożyć z 5 kafla i nie żałować. Tak na marginesie to ja nadal jestem zauroczony SSDkami, komputery się w sekundę odpalają :D.
23 czerwca 2015, 14:56 [cytuj]
SSD super sprawa potwierdzam i juz nie takie drogie 120gb EVO od Samsunga niecałe 300 zł polecam sam posiadam system odpala się w 10 sek :p
SSD super sprawa potwierdzam i juz nie takie drogie 120gb EVO od Samsunga niecałe 300 zł polecam sam posiadam system odpala się w 10 sek :p
26 czerwca 2015, 11:10 [cytuj]
Dziś i ja napiszę w temacie, którego tytuł jest jak najbardziej adekwatny do mojej prośby.
Grałem kilka lat temu w piłkę w jednej z niemieckich drużyn niższego szczebla. Przez półtora sezonu bardzo zżyłem się z niektórymi chłopakami, trenerem, mimo mojej przeprowadzki do dziś pozostajemy w kontaktach, sporadycznie się odwiedzamy. Fajna ekipa.
Jednemu z kolegów w grudniu 2014 roku urodziła się córka. Niestety malutka Alissa ma białaczkę i potrzebuje przeszczepu szpiku. Znalezienie właściwego dawcy jest możliwe tylko dzięki chęciom i dobrej woli ludzi. Takim ratownikiem życia - nie tylko Alissy - może zostać prawie każdy. Dla dawcy to kilka minut internetowej rejestracji, odesłanie formularza i próbki (wymazu) i jeśli klocki będą pasowały (a pasują niestety rzadko), chwila bólu przy pobieraniu szpiku. Dla chorego, to nowe życie.
Chciałbym Was poprosić, żebyście zastanowili się, czy jesteście w stanie, przy niewielkim nakładzie swoich sił i czasu, pomóc takim osobom jak mała Alissa. Od ponad roku jestem zarejestrowany w DKMS* jako potencjalny dawca szpiku. Jak dotąd nie znalazł się mój "bliźniak", który byłby w potrzebie, ale każdy z nas może być ratunkiem dla innej osoby. Może dla Alissy, może dla swojego krewnego, może dla zupełnie nieznajomej osoby z innego kontynentu.
Dziękuję.
[URL=facebook.com/groups/AlissaSchulz/?pnref=story]Link do akcji na facebooku.[/URL]
[size=75]*DKMS - Deutsche Knochenmarkspenderdatei / Niemiecki Bank Komórek Macierzystych
O działalności DKMS i całej procedurze można poczytać na stronie [URL=dkms.pl/pl/o-dkms]DKMS Polska[/URL].[/size]
i.imgur.com/jPnexZR.jpg" alt="i.imgur.com/jPnexZR.jpg" width="98%">
Dziś i ja napiszę w temacie, którego tytuł jest jak najbardziej adekwatny do mojej prośby.
Grałem kilka lat temu w piłkę w jednej z niemieckich drużyn niższego szczebla. Przez półtora sezonu bardzo zżyłem się z niektórymi chłopakami, trenerem, mimo mojej przeprowadzki do dziś pozostajemy w kontaktach, sporadycznie się odwiedzamy. Fajna ekipa.
Jednemu z kolegów w grudniu 2014 roku urodziła się córka. Niestety malutka Alissa ma białaczkę i potrzebuje przeszczepu szpiku. Znalezienie właściwego dawcy jest możliwe tylko dzięki chęciom i dobrej woli ludzi. Takim ratownikiem życia - nie tylko Alissy - może zostać prawie każdy. Dla dawcy to kilka minut internetowej rejestracji, odesłanie formularza i próbki (wymazu) i jeśli klocki będą pasowały (a pasują niestety rzadko), chwila bólu przy pobieraniu szpiku. Dla chorego, to nowe życie.
Chciałbym Was poprosić, żebyście zastanowili się, czy jesteście w stanie, przy niewielkim nakładzie swoich sił i czasu, pomóc takim osobom jak mała Alissa. Od ponad roku jestem zarejestrowany w DKMS* jako potencjalny dawca szpiku. Jak dotąd nie znalazł się mój "bliźniak", który byłby w potrzebie, ale każdy z nas może być ratunkiem dla innej osoby. Może dla Alissy, może dla swojego krewnego, może dla zupełnie nieznajomej osoby z innego kontynentu.
Dziękuję.
[URL=https://www.facebook.com/groups/AlissaSchulz/?pnref=story]Link do akcji na facebooku.[/URL]
[size=75]*DKMS - Deutsche Knochenmarkspenderdatei / Niemiecki Bank Komórek Macierzystych
O działalności DKMS i całej procedurze można poczytać na stronie [URL=http://www.dkms.pl/pl/o-dkms]DKMS Polska[/URL].[/size]
[img]http://i.imgur.com/jPnexZR.jpg[/img]
27 czerwca 2015, 19:04 [cytuj]
Przyłączam się do prośby Mili. Ja zapisałam się do bazy dawców 3 lata temu i od tamtej pory czekam na ewentualny telefon. Z drugiej strony cieszę się, że mój "bliźniak" jest najprawdopodobniej zdrowy.
Potwierdzam to, co już zostało napisane - rejestracja to chwila, wypełnienie zgłoszenia internetowego, a później otrzymanego pocztą formularza (plus oczywiście pobranie wymazu z policzków; patyczki i szczegółowa instrukcja znajdują się w przesyłce). Za nic nie płacimy. Po odesłaniu, za jakiś czas, otrzymamy potwierdzenie, że zostaliśmy wpisani do bazy.
Chciałam zwrócić uwagę na pewien mit, który od lat odstrasza ludzi od zostania dawcą. Nikt nie będzie Wam wbijał igieł w kręgosłup! Komórki macierzyste pobiera się na dwa sposoby: przez pobranie z krwi obwodowej ("na obu ramionach Dawcy zakładane są dojścia dożylne. Krew przepływa z jednego ramienia poprzez tzw. separator komórek i wraca drugim dojściem dożylnym do organizmu") lub z talerza kości biodrowej (w znieczuleniu ogólnym). Jak każdy zabieg, nie jest to z pewnością najprzyjemniejsze, ale ja wychodzę z założenia, że dawcę poboli chwilę, a w zamian można uratować czyjeś życie.
Wszystko jest dobierane pod dawcę (np. szpital), żeby było mu najwygodniej i najbezpieczniej.
Polecam wspomnianą przez Milę stronę DKMSu, tam wszystko jest bardzo przystępnie wyjaśnione.
Również bardzo Was proszę o przemyślenie tej sprawy. Pomóżmy innym wygrać ten najważniejszy mecz.
Przyłączam się do prośby Mili. Ja zapisałam się do bazy dawców 3 lata temu i od tamtej pory czekam na ewentualny telefon. Z drugiej strony cieszę się, że mój "bliźniak" jest najprawdopodobniej zdrowy.
Potwierdzam to, co już zostało napisane - rejestracja to chwila, wypełnienie zgłoszenia internetowego, a później otrzymanego pocztą formularza (plus oczywiście pobranie wymazu z policzków; patyczki i szczegółowa instrukcja znajdują się w przesyłce). Za nic nie płacimy. Po odesłaniu, za jakiś czas, otrzymamy potwierdzenie, że zostaliśmy wpisani do bazy.
Chciałam zwrócić uwagę na pewien mit, który od lat odstrasza ludzi od zostania dawcą. [b]Nikt nie będzie Wam wbijał igieł w kręgosłup![/b] Komórki macierzyste pobiera się na dwa sposoby: przez pobranie z krwi obwodowej ("na obu ramionach Dawcy zakładane są dojścia dożylne. Krew przepływa z jednego ramienia poprzez tzw. separator komórek i wraca drugim dojściem dożylnym do organizmu") lub z talerza kości biodrowej (w znieczuleniu ogólnym). Jak każdy zabieg, nie jest to z pewnością najprzyjemniejsze, ale ja wychodzę z założenia, że dawcę poboli chwilę, a w zamian można uratować czyjeś życie.
Wszystko jest dobierane pod dawcę (np. szpital), żeby było mu najwygodniej i najbezpieczniej.
Polecam wspomnianą przez Milę stronę DKMSu, tam wszystko jest bardzo przystępnie wyjaśnione.
Również bardzo Was proszę o przemyślenie tej sprawy. Pomóżmy innym wygrać ten najważniejszy mecz.
27 czerwca 2015, 19:59 [cytuj]
Jak ktoś oddaje krew, to nie musi robić praktycznie nic, bo po przy następnej wizycie wystarczy poprosić jeszcze o formularz i go wypełnić. Dodatkowa krew nie jest pobierana, po prostu rozmawiamy z lekarzem te 5 minut dłużej, kiedy nam tłumaczy jak to wszystko działa.
Jak ktoś oddaje krew, to nie musi robić praktycznie nic, bo po przy następnej wizycie wystarczy poprosić jeszcze o formularz i go wypełnić. Dodatkowa krew nie jest pobierana, po prostu rozmawiamy z lekarzem te 5 minut dłużej, kiedy nam tłumaczy jak to wszystko działa.
7 lipca 2015, 12:33 [cytuj]
Kupujecie w Biedronce? Byla ostatnio taka akcja, ze za zakupy karta dostawalo sie kody, niestety juz sie skonczyla, a wlasnie bardzo by mi sie taki przydal. Moze ktos z was nie wykorzysta i moglby odstapic? :-)
Kupujecie w Biedronce? Byla ostatnio taka akcja, ze za zakupy karta dostawalo sie kody, niestety juz sie skonczyla, a wlasnie bardzo by mi sie taki przydal. Moze ktos z was nie wykorzysta i moglby odstapic? :-)
17 lipca 2015, 16:40 [cytuj]
Panie i Panowie, tym razem problem z laptopem. Nie wiedzieć czemu podczas pisania jakiegoś tekstu musiałem wcisnąć jakąś kombinacje na klawiaturze i teraz podczas pisania, gdy wcisne literę "p" to ze srodka zdania przeskakuje mi na poczatek. Podejrzewam że nie jest to błąd mechaniczny, tylko systemowy. Wujek google nie potrafił mi pomóc, więc zwracam się do Was.
Panie i Panowie, tym razem problem z laptopem. Nie wiedzieć czemu podczas pisania jakiegoś tekstu musiałem wcisnąć jakąś kombinacje na klawiaturze i teraz podczas pisania, gdy wcisne literę "p" to ze srodka zdania przeskakuje mi na poczatek. Podejrzewam że nie jest to błąd mechaniczny, tylko systemowy. Wujek google nie potrafił mi pomóc, więc zwracam się do Was.
9 sierpnia 2015, 13:37 [cytuj]
Pytanie do mieszkańców Warszawy :-D
Wszystko wskazuje na to, że następny weekend spędzam z dziewczyną w stolicy. Nie będę miał dostępu do TV, a Bundesliga rusza :evil:
W związku z tym mam pytanie czy ktoś może polecić jakiś lokal w szeroko pojętym centrum, gdzie można w ludzkich warunkach obejrzeć BVB?
Pytanie do mieszkańców Warszawy :-D
Wszystko wskazuje na to, że następny weekend spędzam z dziewczyną w stolicy. Nie będę miał dostępu do TV, a Bundesliga rusza :evil:
W związku z tym mam pytanie czy ktoś może polecić jakiś lokal w szeroko pojętym centrum, gdzie można w ludzkich warunkach obejrzeć BVB?
26 sierpnia 2015, 09:27 [cytuj]
Słówko o akcji, do której zachęcałem Was w czerwcu (kilka wpisów wyżej). Otóż mała Alissa ma niebywałe szczęście i szansę na życie. Wśród zarejestrowanych znalazły się dwie osoby, które mogą być dawcami dla dziewczynki. Jeśli nie będzie komplikacji, przeszczep powinien się odbyć już we wrześniu.
:-D
Słówko o akcji, do której zachęcałem Was w czerwcu (kilka wpisów wyżej). Otóż mała Alissa ma niebywałe szczęście i szansę na życie. Wśród zarejestrowanych znalazły się dwie osoby, które mogą być dawcami dla dziewczynki. Jeśli nie będzie komplikacji, przeszczep powinien się odbyć już we wrześniu.
:-D
26 sierpnia 2015, 10:37 [cytuj]
Super! :-D 👍
Super! :-D 👍
30 sierpnia 2015, 14:40 [cytuj]
Mam nowego smartfona, i juz jest z nim problem. Bateria dochodzi do 15%, wyskakuje ostrzezenie o 14%, po czym kilka sekund pozniej nastepne ze jest tylko 4%, jeszcze kilka sekund (doslownie sa to sekundy) i jest 1%. Poziom naladowania spada liniowo do 15%, po czym nastepuje jakies zalamanie.
Wiecie moze co z tym zrobic?
Naladowac do pelna, spuscic do 0 i tak pare razy, czy to zly pomysl?
Czy moze lepiej od razu do serwisu?
Xperia e4g, niestety bateria wbudowana :-/
Mam nowego smartfona, i juz jest z nim problem. Bateria dochodzi do 15%, wyskakuje ostrzezenie o 14%, po czym kilka sekund pozniej nastepne ze jest tylko 4%, jeszcze kilka sekund (doslownie sa to sekundy) i jest 1%. Poziom naladowania spada liniowo do 15%, po czym nastepuje jakies zalamanie.
Wiecie moze co z tym zrobic?
Naladowac do pelna, spuscic do 0 i tak pare razy, czy to zly pomysl?
Czy moze lepiej od razu do serwisu?
Xperia e4g, niestety bateria wbudowana :-/
30 sierpnia 2015, 14:44 [cytuj]
Sprzedać. XD
A tak poważnie to popytać na forach czy to sprzęt wadliwy, czy oprogramowanie.
Sprzedać. XD
A tak poważnie to popytać na forach czy to sprzęt wadliwy, czy oprogramowanie.
15 września 2015, 17:36 [cytuj]
Wiecie moze czy jest szansa kupic gdzies w miare tanio bardzo male buteleczki plastikowe ok 30-50 ml z pompka? Cos takiego: manufakturakosmetyczna.pl/produkt/103-butelki-z-pompka
Tyle ze tu 4 zl jedna, a powinny byc ok 1-2 zl... Licze na was :-P
Wiecie moze czy jest szansa kupic gdzies w miare tanio bardzo male buteleczki plastikowe ok 30-50 ml z pompka? Cos takiego: http://www.manufakturakosmetyczna.pl/produkt/103-butelki-z-pompka
Tyle ze tu 4 zl jedna, a powinny byc ok 1-2 zl... Licze na was :-P