Forum dyskusyjne
9 marca 2015, 12:45 [cytuj]
Laptop do grania za 2k to trochę przeczące sobie wymagania. Może uściślij o jakie granie chodzi, jakie gry, wymagania gier?
Laptop do grania za 2k to trochę przeczące sobie wymagania. Może uściślij o jakie granie chodzi, jakie gry, wymagania gier?
9 marca 2015, 13:02 [cytuj]
Nie chodzi mi o nowości, bardziej o to, żeby sprzęt jako tako radził sobie z grami sprzed kilku lat (Skyrim i tak dalej).
Nie chodzi mi o nowości, bardziej o to, żeby sprzęt jako tako radził sobie z grami sprzed kilku lat (Skyrim i tak dalej).
9 marca 2015, 17:42 [cytuj]
Jak nie chodzi mu o ultra hiper ultra detale, to pogra sobie spokojnie w gierki typu Risen 3 czy BF 3 na średnich spokojnie. Ja mam lapka kupionego za 1800 zł rok temu i gry, które wymieniłem latają mi na średnich elegancko, Assasin's Creed Black Flag też mi pacał ale na lekko średnich, że się tak wyrażę. Arma 3 lata mi na średnich i da się spokojnie grać.
Jak nie chodzi mu o ultra hiper ultra detale, to pogra sobie spokojnie w gierki typu Risen 3 czy BF 3 na średnich spokojnie. Ja mam lapka kupionego za 1800 zł rok temu i gry, które wymieniłem latają mi na średnich elegancko, Assasin's Creed Black Flag też mi pacał ale na lekko średnich, że się tak wyrażę. Arma 3 lata mi na średnich i da się spokojnie grać.
9 marca 2015, 21:35 [cytuj]
KOazker podaj linka do swojego sprzętu jak masz, ja szukam dla Wixa czegoś z procesorem i5/i3, bo innych (=gorszych ) procków po prostu nie znam i bałbym się polecić, może ktoś się wypowie konkretnie w tym temacie.
Zrobiłem trochę głębszy research aktualnej oferty na rynku i moi dwaj faworyci poniżej (obie propozycje równe 2 koła ;-) ):
1) [URL=x-kom.pl/p/223094-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i3-4030u-4gb-1000-dvd-rw-gt840m-fhd-bialy.html#]Lenovo Z50-70[/URL]
+ rozdzielczość full HD
- procesor i3
2) [URL=komputronik.pl/product/217086/Komputery/Laptopy/Acer_Aspire_E1_570G_53334G1T.html]Acer Aspire E1-570G[/URL]
+ procesor i5
Przeglądając oferty okolic 2000zł zwróciłem uwagę, że karty graficzne Nvidia 740M/840M są sporo wydajniejsze od innych, ewentualnie jeszcze Radeon R7 M265 wygląda porządnie. Inne są o półkę niżej - [URL=notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html?type=&sort=&deskornote=0&or=0&search=&month=&benchmark_values=&gpubenchmarks=0&professional=0&archive=1&dx=0&multiplegpus=0&showClassDescription=0&itemselect_5073=5073&itemselect_4059=4059&itemselect_5217=5217&itemselect_3733=3733&itemselect_5202=5202&itemselect_5210=5210&itemselect_3703=3703&itemselect_4575=4575&condensed=0&showCount=0&showBars=0&showPercent=0&gameselect%5B%5D=257&gameselect%5B%5D=249&gameselect%5B%5D=242&gameselect%5B%5D=225&gameselect%5B%5D=212&gameselect%5B%5D=142&gameselect%5B%5D=112&gpu_fullname=1&codename=0&architecture=0&pixelshaders=0&vertexshaders=0&corespeed=0&shaderspeed=0&boostspeed=0&memoryspeed=0&memorybus=0&directx=0&technology=0&daysold=0]porównanie[/URL]
Co do porównania procesorów w/w laptopów, i5 jest jakieś 10-20% wydajniejszy od i3, moim zdaniem różnica nie jest na tyle duża, żeby dyskwalifikować Lenovo - [URL=notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html?type=&sort=&deskornote=2&restrict_architecture=&maxTDP=&or=0&search=&month=&benchmark_values=&gpubenchmarks=0&archive=1&dx=&itemselect_3735=3735&itemselect_5859=5859&condensed=0&condensed=0&showCount=0&showBars=1&showPercent=0&3dmark06cpu=1&cinebench10_s=1&cinebench10_m=1&cb11_single=1&cb11=1&cinebench_r15_single=1&cinebench_r15_multi=1&wprime_32=1&x264_pass1=1&x264_pass2=1&cpu_fullname=1&codename=0&series=0&l2cache=1&l3cache=1&fsb=0&tdp=1&mhz=1&turbo_mhz=1&cores=1&threads=1&technology=0&architecture=0&64bit=0&daysold=0]porównanie[/URL]
EDIT:
[URL=x-kom.pl/p/214250-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i3-4030u-8gb-1000gb-gt840m.html]Lepsza wersja Lenovo[/URL] - 8GB RAMu zamiast 4GB, za jedyne +40zł. Dodatkowo kolega który się zna stwierdził, że Acer to plastikowy szajs, więc wychodzi na Lenovo :mrgreen:
KOazker podaj linka do swojego sprzętu jak masz, ja szukam dla Wixa czegoś z procesorem i5/i3, bo innych (=gorszych :D ) procków po prostu nie znam i bałbym się polecić, może ktoś się wypowie konkretnie w tym temacie.
Zrobiłem trochę głębszy research aktualnej oferty na rynku i moi dwaj faworyci poniżej (obie propozycje równe 2 koła ;-) ):
1) [URL=http://www.x-kom.pl/p/223094-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i3-4030u-4gb-1000-dvd-rw-gt840m-fhd-bialy.html#]Lenovo Z50-70[/URL]
+ rozdzielczość full HD
- procesor i3
2) [URL=http://www.komputronik.pl/product/217086/Komputery/Laptopy/Acer_Aspire_E1_570G_53334G1T.html]Acer Aspire E1-570G[/URL]
+ procesor i5
Przeglądając oferty okolic 2000zł zwróciłem uwagę, że karty graficzne Nvidia 740M/840M są sporo wydajniejsze od innych, ewentualnie jeszcze Radeon R7 M265 wygląda porządnie. Inne są o półkę niżej - [URL=http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html?type=&sort=&deskornote=0&or=0&search=&month=&benchmark_values=&gpubenchmarks=0&professional=0&archive=1&dx=0&multiplegpus=0&showClassDescription=0&itemselect_5073=5073&itemselect_4059=4059&itemselect_5217=5217&itemselect_3733=3733&itemselect_5202=5202&itemselect_5210=5210&itemselect_3703=3703&itemselect_4575=4575&condensed=0&showCount=0&showBars=0&showPercent=0&gameselect%5B%5D=257&gameselect%5B%5D=249&gameselect%5B%5D=242&gameselect%5B%5D=225&gameselect%5B%5D=212&gameselect%5B%5D=142&gameselect%5B%5D=112&gpu_fullname=1&codename=0&architecture=0&pixelshaders=0&vertexshaders=0&corespeed=0&shaderspeed=0&boostspeed=0&memoryspeed=0&memorybus=0&directx=0&technology=0&daysold=0]porównanie[/URL]
Co do porównania procesorów w/w laptopów, i5 jest jakieś 10-20% wydajniejszy od i3, moim zdaniem różnica nie jest na tyle duża, żeby dyskwalifikować Lenovo - [URL=http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html?type=&sort=&deskornote=2&restrict_architecture=&maxTDP=&or=0&search=&month=&benchmark_values=&gpubenchmarks=0&archive=1&dx=&itemselect_3735=3735&itemselect_5859=5859&condensed=0&condensed=0&showCount=0&showBars=1&showPercent=0&3dmark06cpu=1&cinebench10_s=1&cinebench10_m=1&cb11_single=1&cb11=1&cinebench_r15_single=1&cinebench_r15_multi=1&wprime_32=1&x264_pass1=1&x264_pass2=1&cpu_fullname=1&codename=0&series=0&l2cache=1&l3cache=1&fsb=0&tdp=1&mhz=1&turbo_mhz=1&cores=1&threads=1&technology=0&architecture=0&64bit=0&daysold=0]porównanie[/URL]
EDIT:
[URL=http://www.x-kom.pl/p/214250-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i3-4030u-8gb-1000gb-gt840m.html]Lepsza wersja Lenovo[/URL] - 8GB RAMu zamiast 4GB, za jedyne +40zł. Dodatkowo kolega który się zna stwierdził, że Acer to plastikowy szajs, więc wychodzi na Lenovo :mrgreen:
17 marca 2015, 23:49 [cytuj]
Jest sprawa:
Spadł mi telefon, nic takiego się nie stało, ale po pewnym czasie (ok. godziny) telefon zaczął wariować. Po prostu cały czas włączał tryb ładowania i odłączał. Podłączyłem pod ładowarkę i odłączyłem i teraz pokazuje mi, że ładuje itd, ale nie jest podłączony do ładowarki. Może ktoś wie co można z tym zrobić?
Jest sprawa:
Spadł mi telefon, nic takiego się nie stało, ale po pewnym czasie (ok. godziny) telefon zaczął wariować. Po prostu cały czas włączał tryb ładowania i odłączał. Podłączyłem pod ładowarkę i odłączyłem i teraz pokazuje mi, że ładuje itd, ale nie jest podłączony do ładowarki. Może ktoś wie co można z tym zrobić?
18 marca 2015, 00:04 [cytuj]
Tooommeeek, Niestety, procenty maleją
[b]Tooommeeek[/b], Niestety, procenty maleją :)
19 marca 2015, 12:57 [cytuj]
Do osob doswiadczpnych: bede kupowal konsole, ale mam dylemat. Xbox czy PS? Wczesniej nigdy nie mialem wiec jestem zielony.
Do osob doswiadczpnych: bede kupowal konsole, ale mam dylemat. Xbox czy PS? Wczesniej nigdy nie mialem wiec jestem zielony.
19 marca 2015, 13:12 [cytuj]
Sprawa jest zajebiście prosta, skoro już chcesz konsole, a nie PCta (zakładam, że świadomie, chyba że nie, wtedy możemy pogadać jakie są + i - PC vs konsole :mrgreen: ), to zakładam, że mówisz o aktualnym genie. W takim wypadku patrzysz głównie na to, jakie gry ekskluzywne są na której konsoli i które z tych gier wolisz. Druga sprawa to granie online, ale nie wiem jak to aktualnie wygląda, na XBoxie chyba dalej trzeba wykupić abonament, ale nie wiem jak jest na PSie.
Sprawa jest zajebiście prosta, skoro już chcesz konsole, a nie PCta (zakładam, że świadomie, chyba że nie, wtedy możemy pogadać jakie są + i - PC vs konsole :mrgreen: ), to zakładam, że mówisz o aktualnym genie. W takim wypadku patrzysz głównie na to, jakie gry ekskluzywne są na której konsoli i które z tych gier wolisz. Druga sprawa to granie online, ale nie wiem jak to aktualnie wygląda, na XBoxie chyba dalej trzeba wykupić abonament, ale nie wiem jak jest na PSie.
19 marca 2015, 17:28 [cytuj]
Na PS3 wykupywanie abonamentu nie jest wymagane, ale na PS4 już tak, bodajże też ok. 150zł rocznie za dostęp do gry przez internet(śmiech na sali).
Na PS3 wykupywanie abonamentu nie jest wymagane, ale na PS4 już tak, bodajże też ok. 150zł rocznie za dostęp do gry przez internet(śmiech na sali).
19 marca 2015, 20:25 [cytuj]
Nie wiem jaka jest różnica na next genach, ale Ps3 od 360 różniła się bardzo, określiłbym to tak. Xbox 360 typowa konsola do gier żeby sobie pograć, PS3 stacja multimedialna na której możesz wykonywać sporo czynności.
Nie wiem jaka jest różnica na next genach, ale Ps3 od 360 różniła się bardzo, określiłbym to tak. Xbox 360 typowa konsola do gier żeby sobie pograć, PS3 stacja multimedialna na której możesz wykonywać sporo czynności.
23 kwietnia 2015, 13:43 [cytuj]
Robi moze ktos z was zakupy w sieci freshmarket? :-P
Chodzi o to ze maja tam znaczki i zbieram z dwoma osobami zeby uzbierac naklejek na puzzle 3D, ale promocja chyba do srodka maja, a mamy dopiero z 50, potrzeba 100. Nie ma ktos przypadkiem na pozbycie (mozliwa jakas racjonalna oplata)? ;-)
Robi moze ktos z was zakupy w sieci freshmarket? :-P
Chodzi o to ze maja tam znaczki i zbieram z dwoma osobami zeby uzbierac naklejek na puzzle 3D, ale promocja chyba do srodka maja, a mamy dopiero z 50, potrzeba 100. Nie ma ktos przypadkiem na pozbycie (mozliwa jakas racjonalna oplata)? ;-)
28 kwietnia 2015, 22:38 [cytuj]
Jest tu ktoś z Poznania? Jakiś hotel szukam albo kwatery prywatne jak najbliżej stadionu
Jest tu ktoś z Poznania? Jakiś hotel szukam albo kwatery prywatne jak najbliżej stadionu :)
29 kwietnia 2015, 00:21 [cytuj]
"hesus" powiedział/a:
Jest tu kto? z Poznania? Jaki? hotel szukam albo kwatery prywatne jak najbli?ej stadionu
Na Nicka?
Na Nicka?
29 kwietnia 2015, 13:38 [cytuj]
"Tooommeeek" powiedział/a:
[quote="hesus"]Jest tu ktoś z Poznania? Jakiś hotel szukam albo kwatery prywatne jak najbliżej stadionu
Na Nicka?[/quote]
yy na co?
Na Nicka?
30 kwietnia 2015, 09:10 [cytuj]
Myslalem ze sie wybierasz na zyciebezograniczen.pl/ ;-)
Myslalem ze sie wybierasz na http://www.zyciebezograniczen.pl/ ;-)
30 kwietnia 2015, 15:44 [cytuj]
Mam nietypowe pytanie. Bardzo rzadko w życiu miałem okazję podróżować pociągiem. Teraz się wybieram - 350 km. I mam pytanie.
Nie mogę (z osobistych powodów) zarezerwować przez neta biletu na przewozy regionalne. Ciągle bilety w sprzedaży internetowej - jadę w poniedziałek. To pociąg na trasie Szczecin-Warszawa o 14:30, ale wysiadam mniej więcej w połowie. Myślicie, że miejsca powinny być na pewno? Boję się że pojde do kasy a powiedzą mi, że juz nic wolnego nie ma. Chociaz chyba to mało prawdodpobne bo jak w styczniu jechałem tym samym - wtedy bilet z neta - to trochę miejsc jednak było...
No i inne pytanie: Inter City. 1 klasa - 90 druga - 50 parę. Przez neta biletu kupić nie mozna. Jak to się tam rezerwuje na drugą klase? Bo tak to bym pojechał tym Inter City dużo wczesniej, ale zalezy mi zeby byc duzo wczesniej.
Podchodze do okienka i mówie: Poprosze bilet do tego i tego o godzinie tej i tej w drugiej klasie? I bilecik do rączki i tyle?
Mam nietypowe pytanie. Bardzo rzadko w życiu miałem okazję podróżować pociągiem. Teraz się wybieram - 350 km. I mam pytanie.
Nie mogę (z osobistych powodów) zarezerwować przez neta biletu na przewozy regionalne. Ciągle bilety w sprzedaży internetowej - jadę w poniedziałek. To pociąg na trasie Szczecin-Warszawa o 14:30, ale wysiadam mniej więcej w połowie. Myślicie, że miejsca powinny być na pewno? Boję się że pojde do kasy a powiedzą mi, że juz nic wolnego nie ma. Chociaz chyba to mało prawdodpobne bo jak w styczniu jechałem tym samym - wtedy bilet z neta - to trochę miejsc jednak było...
No i inne pytanie: Inter City. 1 klasa - 90 druga - 50 parę. Przez neta biletu kupić nie mozna. Jak to się tam rezerwuje na drugą klase? Bo tak to bym pojechał tym Inter City dużo wczesniej, ale zalezy mi zeby byc duzo wczesniej.
Podchodze do okienka i mówie: Poprosze bilet do tego i tego o godzinie tej i tej w drugiej klasie? I bilecik do rączki i tyle?
30 kwietnia 2015, 16:32 [cytuj]
"Tooommeeek" powiedział/a:
Myslalem ze sie wybierasz na zyciebezograniczen.pl/ ;-)
Nie nie, na mecz się wybieram, ale zawsze to był 1 dniowy strzał a teraz jade z rodzinką pozwiedzać na pare dni to się przyda jakiś nocleg. A nie chce autem pod stadion jechać to sie przyda jakiś hotel / kwatery niedaleko.
Najbliżej jak na razie znalazlem gromada.pl/hotel-poznan i w miare sensownie wygląda. Jakies opinie? Albo inne propozycje?
Nie nie, na mecz się wybieram, ale zawsze to był 1 dniowy strzał a teraz jade z rodzinką pozwiedzać na pare dni to się przyda jakiś nocleg. A nie chce autem pod stadion jechać to sie przyda jakiś hotel / kwatery niedaleko.
Najbliżej jak na razie znalazlem http://www.gromada.pl/hotel-poznan i w miare sensownie wygląda. Jakies opinie? Albo inne propozycje?
30 kwietnia 2015, 16:33 [cytuj]
Ten pociąg o 14:33 to InterRegio, czyli raczej nie ma żadnych miejscówek - kto pierwszy ten lepszy, jak masz obawy to przyjdź 30min przed odjazdem i czekaj aż podstawią pociąg (czasami i tak podstawiają minutę przed odjazdem, wtedy czekasz 30min na nic i potem jest ostra walka o miejsce ). Z kolei jak wybierzesz InterCity to zwykle trzeba kupić miejscówkę, ale jak się skończą miejscówki to i tak wejdziesz do pociągu, tylko na stojąco lub siedzisz bez miejscówki, dopóki właściciel się nie zjawi - czegoś takiego, że nie zmieścisz się na stojąco raczej nie ma, to już musiałby być mega tłok. Jeśli chcesz jechać pociągiem z miejscówką, podjedź sobie dzisiaj na dowolny dworzec i kup od razu bilet, kilka dni wcześniej na pewno dostaniesz wygodne miejsce.
"Ero" powiedział/a:
Dokładnie.
Dokładnie.
30 kwietnia 2015, 16:55 [cytuj]
Ale jak to nie ma żandych miejscówek? Chodzi mi o miejsce. O bilety w kasie. Czy na pewno będą?
Tam jest IC o 8:30. Jak parenascie minut przed odjazdem pojde do kasy - powinny być bilety? Po prostu chce sie tylko tam dostac jak najszybciej. w Szcz bede koło 8 i do 14:30 są chyba 3 inter city. Na jakis miejsca muszą byc Druga klasa.
Ale jak to nie ma żandych miejscówek? Chodzi mi o miejsce. O bilety w kasie. Czy na pewno będą?
Tam jest IC o 8:30. Jak parenascie minut przed odjazdem pojde do kasy - powinny być bilety? Po prostu chce sie tylko tam dostac jak najszybciej. w Szcz bede koło 8 i do 14:30 są chyba 3 inter city. Na jakis miejsca muszą byc :D Druga klasa.
30 kwietnia 2015, 17:32 [cytuj]
Wszystko co piszesz sie zgadza wlasnie to tak wyglada ;p Idziesz do kasy pyk i tyle. Bilety na interregio zawsze sprzedaja, nie ma tam miejscowek w intercity sa ale nie musisz o zadna prosic po prostu idziesz do okienka kupujesz tak jak pisales i na bilecie bedzie wydrukowane miejsce i nr wagonu ;;p
Wszystko co piszesz sie zgadza wlasnie to tak wyglada ;p Idziesz do kasy pyk i tyle. Bilety na interregio zawsze sprzedaja, nie ma tam miejscowek w intercity sa ale nie musisz o zadna prosic po prostu idziesz do okienka kupujesz tak jak pisales i na bilecie bedzie wydrukowane miejsce i nr wagonu ;;p