Forum dyskusyjne
4 grudnia 2010, 21:42 [cytuj]
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, mam problem taki, ze niedlugo bedzie mi dane wymienic na nowy telefon Podoba mi sie Nokia C3, ale tez ma kila wad. Chodzi mi glownie o wyglad w stylu BlackBerry, ale ma lepsza baterie WiFi, wiadomo Tylko wlasnie ma dosc slaby aparat... Ma ktos z was moze taka i moze cos na jej temat powiedziec? Moze ktos poleci inny podobny model w tej kategorii cenowej?
[color=red]Przeniesione z "Ró?ne rzeczy".
Od teraz ten temat jest dla wiadomego celu. Pomo?ecie? Pomo?emy! - Murzyn[/color]
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, mam problem taki, ze niedlugo bedzie mi dane wymienic na nowy telefon :) Podoba mi sie Nokia C3, ale tez ma kila wad. Chodzi mi glownie o wyglad w stylu BlackBerry, ale ma lepsza baterie :) WiFi, wiadomo :) Tylko wlasnie ma dosc slaby aparat... Ma ktos z was moze taka i moze cos na jej temat powiedziec? Moze ktos poleci inny podobny model w tej kategorii cenowej?
[color=red]Przeniesione z "Ró?ne rzeczy".
Od teraz ten temat jest dla wiadomego celu. Pomo?ecie? Pomo?emy! - Murzyn[/color]
9 grudnia 2010, 19:59 [cytuj]
Znowu ja prosze o pomoc nie wiedzialem czy dac do dzialu Kultura czy tutaj. Otoz musze komus pomoc w nastepujacym zadaniu: Obraz tradycji polskiej szlachty jako wyraz patriotyzmu na podstawie ksiegi X "Pana Tadeusza". Prosze o pomoc dlatego, ze jezyk polski raczej nie jest moja dzialka, do tego nie mam pojecia co mozna do tego tematu napisac. Wiadomo, ze Mickiewicz przedstawil obyczaje szlacheckie tego okresu, ale jednak mam problem z tym moze jakis "fanatyk" bylby w stanie dac kilka rad? Dokladnie to chodzi od ok 200 wersetu ksiegi X do 350-400. Nie wiem czy wspomniane tam zareczyny Tadeusza z Zosia sie w tym mieszcza? Prosze kogos o pomoc
Znowu ja prosze o pomoc :P nie wiedzialem czy dac do dzialu Kultura czy tutaj. Otoz musze komus pomoc w nastepujacym zadaniu: Obraz tradycji polskiej szlachty jako wyraz patriotyzmu na podstawie ksiegi X "Pana Tadeusza". Prosze o pomoc dlatego, ze jezyk polski raczej nie jest moja dzialka, do tego nie mam pojecia co mozna do tego tematu napisac. Wiadomo, ze Mickiewicz przedstawil obyczaje szlacheckie tego okresu, ale jednak mam problem z tym :P moze jakis "fanatyk" bylby w stanie dac kilka rad? :) Dokladnie to chodzi od ok 200 wersetu ksiegi X do 350-400. Nie wiem czy wspomniane tam zareczyny Tadeusza z Zosia sie w tym mieszcza? :P Prosze kogos o pomoc ;)
9 grudnia 2010, 20:02 [cytuj]
:-D ja dopiero mam do przeczytania Pana Tadeusza na 21 XII :-D Czyli znając życie i tak tego nie przeczytam, bo po co ;-) Matura jak zwykle tego nie zweryfikuje ;]
:-D ja dopiero mam do przeczytania Pana Tadeusza na 21 XII :-D Czyli znając życie i tak tego nie przeczytam, bo po co ;-) Matura jak zwykle tego nie zweryfikuje ;]
9 grudnia 2010, 20:27 [cytuj]
: D
Zizu wy macie na 21.12, a ja go miałem na maturze próbnej ; D
Jakiegoś co gwiazdy obserwował : Wojski, a temat "Nauka Wojskiego o gwiazdach"
I pisać wypracowanie : )
xP
No ale wybrnąłem i na próbnej 50% xP
Więc Tomek miłęgo Pana Tadeusza : )
A zizu Twoje zdanie polecam : D
Matura nie weryfikuje przeczytania książki : )
Tak samo jak matma podst. czy tak naprawdę rozumiesz matmę, bo to jest śmiech na sali matura z matmy podst : )
: D
Zizu wy macie na 21.12, a ja go miałem na maturze próbnej ; D
Jakiegoś co gwiazdy obserwował : Wojski, a temat "Nauka Wojskiego o gwiazdach"
I pisać wypracowanie : )
xP
No ale wybrnąłem i na próbnej 50% xP
Więc Tomek miłęgo Pana Tadeusza : )
A zizu Twoje zdanie polecam : D
Matura nie weryfikuje przeczytania książki : )
Tak samo jak matma podst. czy tak naprawdę rozumiesz matmę, bo to jest śmiech na sali matura z matmy podst : )
9 grudnia 2010, 21:02 [cytuj]
No to jak czytales juz to moze cos podpowiesz? Chodzi tylko o ten temat i konkretna ksiege.... Nie wiem co tu wymyslic...
No to jak czytales juz to moze cos podpowiesz? :P Chodzi tylko o ten temat i konkretna ksiege.... Nie wiem co tu wymyslic...
9 grudnia 2010, 21:16 [cytuj]
ja na próbnej (tej z operonu) miałem o Zbrodni i karze, znałem w miarę ok, ale zraziło mnie polecenie "odwołaj się do całości utworu" :-D No to wybrałem temat o 2 wierszach 'Czatyrdah' Mickiewicza i fr. 'Hymnu XV' z 'Księgi ubogich' Kasprowicza. Do tego czytanie ze zrozumieniem i 60% :-D
Do tego pisałem jeszcze niemiecki podst. 86% i matematykę podst. oczywiście. Z matmy mieliśmy 2 matury próbne: 52% i 50%.
ja na próbnej (tej z operonu) miałem o Zbrodni i karze, znałem w miarę ok, ale zraziło mnie polecenie "odwołaj się do całości utworu" :-D No to wybrałem temat o 2 wierszach 'Czatyrdah' Mickiewicza i fr. 'Hymnu XV' z 'Księgi ubogich' Kasprowicza. Do tego czytanie ze zrozumieniem i 60% :-D
Do tego pisałem jeszcze niemiecki podst. 86% i matematykę podst. oczywiście. Z matmy mieliśmy 2 matury próbne: 52% i 50%.
9 grudnia 2010, 21:40 [cytuj]
no Tomek bardzo chętnie bym pomógł, ale pozostaje mi doradzić tylko ->> ściąga.pl czy wujek google;d Zapewne już tam szukałeś, więc takie moje pisanie troche bez sensu, ale niestety ja tego nie czytałem ; P
Wnioskowałem tylko po poszczególnych frag. ale jakoś się udało mieć 21/50 za Wypr. ; P
Zizu Ty to jesteś Geniusz z niemcola xD
Ja to zawsze na koniec semestru niejasna sytuacja z niemieckiego xP
Jutro spr i jak nie zaliczę, to mam do popr 3 spr ; D
Dziwną babkę mamy z niemca, co ciągle kosi ; p
Co do czyt, ze zrozumieniem to ładnie napisałeś : ) ja 70% ale nie wiem jakim cudem;d
A z matmy podst. tej państwowej co była 82%, ale do matury normalnej się przygotuje, wiec polak angol i matma pójdą w gorę myśle : )
no Tomek bardzo chętnie bym pomógł, ale pozostaje mi doradzić tylko ->> ściąga.pl czy wujek google;d Zapewne już tam szukałeś, więc takie moje pisanie troche bez sensu, ale niestety ja tego nie czytałem ; P
Wnioskowałem tylko po poszczególnych frag. ale jakoś się udało mieć 21/50 za Wypr. ; P
Zizu Ty to jesteś Geniusz z niemcola xD
Ja to zawsze na koniec semestru niejasna sytuacja z niemieckiego xP
Jutro spr i jak nie zaliczę, to mam do popr 3 spr ; D
Dziwną babkę mamy z niemca, co ciągle kosi ; p
Co do czyt, ze zrozumieniem to ładnie napisałeś : ) ja 70% ale nie wiem jakim cudem;d
A z matmy podst. tej państwowej co była 82%, ale do matury normalnej się przygotuje, wiec polak angol i matma pójdą w gorę myśle : )
9 grudnia 2010, 21:55 [cytuj]
No wlasnie bez problemu mozna znalezc w google tradycje z Pana Tadeusza, ale z tego konkretnego fragmentu to trzeba ciagnac i ciagnac zeby wyciagnac jakies zwyczaje szlachty....
No wlasnie bez problemu mozna znalezc w google tradycje z Pana Tadeusza, ale z tego konkretnego fragmentu to trzeba ciagnac i ciagnac zeby wyciagnac jakies zwyczaje szlachty....
9 grudnia 2010, 21:59 [cytuj]
"bvbkuba" powiedział/a:
Co do czyt, ze zrozumieniem to ładnie napisałeś : )
mi chodziło, że wypracowanie (28pkt) + czytanie (14pkt) = 60% (42pkt)
mi chodziło, że wypracowanie (28pkt) + czytanie (14pkt) = 60% (42pkt) :P
10 grudnia 2010, 13:07 [cytuj]
ehhh matura, kiedy to było
szkoda, że już nie jestem na bieżąco, bo chętnie bym Ci Tomku pomogła, a tak pozostają tylko jakieś gotowce i tradycyjnie wujek google , chociaż z tego co mi się rzuca w oczy od razu z tego fragmentu, to:
- polska szlachta znana jest z tego, iż kocha ojczyznę bardziej niż własne życie, czyli, że jeżeli będzie potrzeba to żaden szlachcic się nie będzie wahał co robić :
"Polak, chociaż stąd między narodami słynny,
Że bardziej niźli życie kocha kraj rodzinny,
Gotów zawżdy rzucić go, puścić się w kraj świata,
W nędzy i poniewierce przeżyć długie lata,
Walcząc z ludźmi i z losem, póki mu śród burzy
Przyświeca ta nadzieja, że Ojczyźnie służy. "
- Polak, szlachcic jest wierny, raz ślubuje miłość więc w niej trwa, mimo wszystko:
"Że nasz Tadeusz szczerze zakochany w Zosi.
Niechajże przed odjazdem o rękę jej prosi;
Mówiłem z Telimeną, już nam nie przeszkadza,
Zosia także się z wolą opiekunów zgadza.
Jeśli dziś ślubem pary nie możem uwieńczyć,
Toć by ich, Panie Bracie, przynajmniej zaręczyć
Przed odjazdem; bo serce młode i podróżne,
Wiesz dobrze, jako miewa tentacyje różne;
A wszakże, kiedy okiem rzuci na pierścionek
I przypomni młodzieniec, że już jest małżonek,
Zaraz w nim obcych pokus ostyga gorączka.
Wierzaj mi, wielką siłę ma ślubna obrączka. "
- No i generalnie, można jeszcze napisać, że szlachta nie szczędziła grosza na organizowanie uzbrojenia? (nie wiem czy tak można to nazwać). Z drugiej strony, Polak działa impulsywnie, najpierw robi, potem myśli, co czasem może przynieść złe skutki :
"Oświadczyli, że zaraz wyjeżdżać gotowi.
Tylko się to nie zdało panu Buchmanowi:
Buchman, człowiek rozsądny, w bitwę się nie wmieszał,
Ale słysząc, że radzą, głosować pośpieszał.
Znajdował projekt dobrym, lecz chciał przeinaczyć,
Dokładniej go rozwinąć, jaśniej wytłumaczyć,
A naprzód komisyją legalnie wyznaczyć,
Która by rozważyła emigracji cele,
Środki, sposoby tudzież innych względów wiele;
Nieszczęściem, krótkość czasu była na zawadzie,
Że się nie stało zadość Buchmanowej radzie.
Szlachta żegna się śpiesznie i już w drogę rusza."
wiem, że to mało, ale może się przyda, na pewno trzeba będzie to rozwinąć
ehhh matura, kiedy to było ;)
szkoda, że już nie jestem na bieżąco, bo chętnie bym Ci Tomku pomogła, a tak pozostają tylko jakieś gotowce i tradycyjnie wujek google , chociaż z tego co mi się rzuca w oczy od razu z tego fragmentu, to:
- polska szlachta znana jest z tego, iż kocha ojczyznę bardziej niż własne życie, czyli, że jeżeli będzie potrzeba to żaden szlachcic się nie będzie wahał co robić :
"Polak, chociaż stąd między narodami słynny,
Że bardziej niźli życie kocha kraj rodzinny,
Gotów zawżdy rzucić go, puścić się w kraj świata,
W nędzy i poniewierce przeżyć długie lata,
Walcząc z ludźmi i z losem, póki mu śród burzy
Przyświeca ta nadzieja, że Ojczyźnie służy. "
- Polak, szlachcic jest wierny, raz ślubuje miłość więc w niej trwa, mimo wszystko:
"Że nasz Tadeusz szczerze zakochany w Zosi.
Niechajże przed odjazdem o rękę jej prosi;
Mówiłem z Telimeną, już nam nie przeszkadza,
Zosia także się z wolą opiekunów zgadza.
Jeśli dziś ślubem pary nie możem uwieńczyć,
Toć by ich, Panie Bracie, przynajmniej zaręczyć
Przed odjazdem; bo serce młode i podróżne,
Wiesz dobrze, jako miewa tentacyje różne;
A wszakże, kiedy okiem rzuci na pierścionek
I przypomni młodzieniec, że już jest małżonek,
Zaraz w nim obcych pokus ostyga gorączka.
Wierzaj mi, wielką siłę ma ślubna obrączka. "
- No i generalnie, można jeszcze napisać, że szlachta nie szczędziła grosza na organizowanie uzbrojenia? (nie wiem czy tak można to nazwać). Z drugiej strony, Polak działa impulsywnie, najpierw robi, potem myśli, co czasem może przynieść złe skutki :
"Oświadczyli, że zaraz wyjeżdżać gotowi.
Tylko się to nie zdało panu Buchmanowi:
Buchman, człowiek rozsądny, w bitwę się nie wmieszał,
Ale słysząc, że radzą, głosować pośpieszał.
Znajdował projekt dobrym, lecz chciał przeinaczyć,
Dokładniej go rozwinąć, jaśniej wytłumaczyć,
A naprzód komisyją legalnie wyznaczyć,
Która by rozważyła emigracji cele,
Środki, sposoby tudzież innych względów wiele;
Nieszczęściem, krótkość czasu była na zawadzie,
Że się nie stało zadość Buchmanowej radzie.
Szlachta żegna się śpiesznie i już w drogę rusza."
wiem, że to mało, ale może się przyda, na pewno trzeba będzie to rozwinąć
10 grudnia 2010, 14:17 [cytuj]
No tak wiadomo, rozwin??, gotowego nikt nie wymaga ale wlasnie prosi?em o takie wypunktowanie dzieki!
No tak wiadomo, rozwin??, gotowego nikt nie wymaga ale wlasnie prosi?em o takie wypunktowanie:) dzieki! :)
8 lutego 2011, 00:22 [cytuj]
Jest to mój pierwszy post na tym forum( wcześniej korzystałem tylko z samego serwisu borussia.com.pl/ ) i z góry zaznaczam, że nie jest to żadna próba trollingu tylko uczciwa prośba o pomoc.
Proszę o pomoc i odpowiedź na 3 pytania. Odpowiedzi są mi potrzebne do ankiety na prezentacji maturalnej dlatego proszę o poważne podejście do tematu. W pyt 1 i 3 proszę "zaznaczyć" jedną odpowiedź (np. 1a, 3c), a w pytaniu drugim proszę o wpisanie nazwy (skrótu) danej organizacji.
Oto pytania :
1. Jaki jest największy problem Afryki?
a) Głód
b)Epidemie
c)Wojny
d)Dyktatura
2. Jaka fundacja humanitarna najbardziej pomaga rozwojowi cywilizacji i podnoszeniu standardów życia w Afryce?
3. Czy wierzysz w tę pomoc?
a)Tak
b)Nie
c)Nie wiem
[b]Jest to mój pierwszy post na tym forum( wcześniej korzystałem tylko z samego serwisu http://www.borussia.com.pl/ ) i z góry zaznaczam, że nie jest to żadna próba trollingu tylko uczciwa prośba o pomoc.[/b]
Proszę o pomoc i odpowiedź na 3 pytania. Odpowiedzi są mi potrzebne do ankiety na prezentacji maturalnej dlatego proszę o poważne podejście do tematu. W pyt 1 i 3 proszę "zaznaczyć" jedną odpowiedź (np. 1a, 3c), a w pytaniu drugim proszę o wpisanie nazwy (skrótu) danej organizacji.
Oto pytania :
1. Jaki jest największy problem Afryki?
a) Głód
b)Epidemie
c)Wojny
d)Dyktatura
2. Jaka fundacja humanitarna najbardziej pomaga rozwojowi cywilizacji i podnoszeniu standardów życia w Afryce?
3. Czy wierzysz w tę pomoc?
a)Tak
b)Nie
c)Nie wiem
8 lutego 2011, 00:43 [cytuj]
1a 2.unicef 3c
1a 2.unicef 3c
8 lutego 2011, 00:47 [cytuj]
1. b 2. unicef 3.c
1. b 2. unicef 3.c
8 lutego 2011, 01:08 [cytuj]
1. c 2. unicef 3.c
1. c 2. unicef 3.c
8 lutego 2011, 11:34 [cytuj]
Pierwszego pytania nie rozumiem. Głód, epidemie i wojny można postawić na równi sobie. Nawet jeśli Afryka byłaby w miarę najedzona, to nie zmieniłoby to ogromnej liczby ofiar chorób zakaźnych i konfliktów. Myślę, że trudno jednoznacznie wskazać poprawną czy też najbardziej poprawną odpowiedź na to pytanie.
Topic przenoszę do odpowiedniego, istniejącego już tematu.
Pierwszego pytania nie rozumiem. Głód, epidemie i wojny można postawić na równi sobie. Nawet jeśli Afryka byłaby w miarę najedzona, to nie zmieniłoby to ogromnej liczby ofiar chorób zakaźnych i konfliktów. Myślę, że trudno jednoznacznie wskazać poprawną czy też najbardziej poprawną odpowiedź na to pytanie.
Topic przenoszę do odpowiedniego, istniejącego już tematu.
8 lutego 2011, 11:39 [cytuj]
1a ew. b
2. To co koledzy wyżej ;-)
3b
1a ew. b
2. To co koledzy wyżej ;-)
3b
8 lutego 2011, 11:58 [cytuj]
1 b, 2 UNICEF, MSF (Médecins Sans Frontières) - Lekarze Bez Granic , 3a
1 b, 2 UNICEF, MSF (Médecins Sans Frontières) - Lekarze Bez Granic , 3a
8 lutego 2011, 14:01 [cytuj]
1 a
2 UNICEF
3 a
1 a
2 UNICEF
3 a
12 lutego 2011, 17:18 [cytuj]
To ja mam pytanie, nie wiedzialem gdzie to napisac wiec pisze tu
Otoz, byla kiedys stronka bramkipolakow.net (czy jakos tak), gdzie byly wstawiane bramki naszych rodakow w ligach zagranicznych i ogolne info o ich wystepach. Wie ktos moze czy jest podobna stronka/forum, na biezaco aktualizowane, bo w google mi wyszukuje stronki ale z nieaktualnym info. Z gory dzieki za wszelakie wiadomosci
To ja mam pytanie, nie wiedzialem gdzie to napisac wiec pisze tu :)
Otoz, byla kiedys stronka bramkipolakow.net (czy jakos tak), gdzie byly wstawiane bramki naszych rodakow w ligach zagranicznych i ogolne info o ich wystepach. Wie ktos moze czy jest podobna stronka/forum, na biezaco aktualizowane, bo w google mi wyszukuje stronki ale z nieaktualnym info. Z gory dzieki za wszelakie wiadomosci :)