Forum dyskusyjne
9 maja 2011, 21:21 [cytuj]
Tylko BMW,ciesze się że moi wujkowie z Niemiec zarazili mnie miłością do tej marki ; ))
Ma ktoś tutaj może z forumowiczów BMW e46 bądź e39 ?
Tylko BMW,ciesze się że moi wujkowie z Niemiec zarazili mnie miłością do tej marki ; ))
Ma ktoś tutaj może z forumowiczów BMW e46 bądź e39 ?
10 maja 2011, 08:49 [cytuj]
Ja mam tez BMW,ale seria 1. Pod koniec roku zmieniam na X1 lub jakas 5 w nowej kiscie ;-). Jezeli chodzi o auta to ostatnio spodobal mi sie golf 5 od kumpla i moze sobie taki sprawie na firme w przyszlym roku.
Ja mam tez BMW,ale seria 1. Pod koniec roku zmieniam na X1 lub jakas 5 w nowej kiscie ;-). Jezeli chodzi o auta to ostatnio spodobal mi sie golf 5 od kumpla i moze sobie taki sprawie na firme w przyszlym roku.
12 maja 2011, 20:37 [cytuj]
Ja uwielbiam Audi. Miałem A3, ale ją rozwaliłem w zeszłym roku
Normalnie aż mi się łezka w oku zakręciła jak byłem ją po raz ostatni "odwiedzic" przed kasacją (byłem pozabierac z niej resztę swoich rzeczy ;-) ). Postanowiłem coś zmienic i kasę z ubezpieczenia zainwestowałem w Mazdę 6 Sport, ale już myślę o kolejnej A3, bo przekonałem się, że to jednak najlepszy samochód dla mnie ;-)
Bez obrazy, ale nigdy jakoś nie lubiałem "beemek", a mój brat znów choruje na piątkę.
Ja uwielbiam Audi. Miałem A3, ale ją rozwaliłem w zeszłym roku :( Normalnie aż mi się łezka w oku zakręciła jak byłem ją po raz ostatni "odwiedzic" przed kasacją (byłem pozabierac z niej resztę swoich rzeczy ;-) ). Postanowiłem coś zmienic i kasę z ubezpieczenia zainwestowałem w Mazdę 6 Sport, ale już myślę o kolejnej A3, bo przekonałem się, że to jednak najlepszy samochód dla mnie ;-)
Bez obrazy, ale nigdy jakoś nie lubiałem "beemek", a mój brat znów choruje na piątkę.
12 maja 2011, 20:54 [cytuj]
Ja w planach mam pod koniec roku zakupić seata Leona :-) co do A3, to ta nowa prezentuje się na prawdę świetnie. Też o niej myślałem, no ale to już większa kasa...
Ja w planach mam pod koniec roku zakupić seata Leona :-) co do A3, to ta nowa prezentuje się na prawdę świetnie. Też o niej myślałem, no ale to już większa kasa...
12 maja 2011, 21:00 [cytuj]
"Adek" powiedział/a:
co do A3, to ta nowa prezentuje się na prawdę świetnie. Też o niej myślałem, no ale to już większa kasa...
Uwierz mi, jest warta każdej złotówki
Przekonałem się o tym kupując trochę tańsze auto, którym teraz jeżdżę i już znowu chcę A3
Uwierz mi, jest warta każdej złotówki :) Przekonałem się o tym kupując trochę tańsze auto, którym teraz jeżdżę i już znowu chcę A3
12 maja 2011, 21:26 [cytuj]
Nie zamieniłbym nigdy mojego Swifta na żadne BMW, Audi czy inne niemieckie stworzenia :-P
Nie zamieniłbym nigdy mojego Swifta na żadne BMW, Audi czy inne niemieckie stworzenia :-P
26 sierpnia 2011, 17:19 [cytuj]
A więc...
Jako że przygotowuje się do kupna samochodu to mam parę opcji,kręcą mnie tylko i wyłącznie Niemieckie samochody,nie chcę żadnego Fiata,Renault czy Citroena.
Miał ktoś styczność z Audi a3 (ale tą pierwszą wersją) ? Kazelot jakie miałeś ?
Audi a4 B6 też mi się bardzo podoba (i w to chyba będę celował najbardziej) no i od dziecka wymarzone BMW (ale na razie chyba nie będę się pakował w takie koszta). Jakby ktoś mi mógł coś powiedzieć o a4 B6 to bym się niezmiernie cieszył.
A więc...
Jako że przygotowuje się do kupna samochodu to mam parę opcji,kręcą mnie tylko i wyłącznie Niemieckie samochody,nie chcę żadnego Fiata,Renault czy Citroena.
Miał ktoś styczność z Audi a3 (ale tą pierwszą wersją) ? [b]Kazelot [/b]jakie miałeś ?
Audi a4 B6 też mi się bardzo podoba (i w to chyba będę celował najbardziej) no i od dziecka wymarzone BMW (ale na razie chyba nie będę się pakował w takie koszta). Jakby ktoś mi mógł coś powiedzieć o a4 B6 to bym się niezmiernie cieszył.
26 sierpnia 2011, 19:08 [cytuj]
Audi to Audi sama marka mowi za siebie. Ale najpierw napisz czego ty oczekujesz od samochodu ? ma byc duzy czy maly ? Ja osobiscie niedlugo chce kupic A3 ale mozna powiedziec ze tylko na moje potrzeby bo samochod jest dosc maly i jesli ktos ma juz rodzine dzieci to raczej A3 bedzie za mala (Zreszta A4 tez nie jest jakas duza) mowisz ze w bmw koszta ? To pogadaj z ludzmi ktorzy maja A4 i zapytaj o zawieszenie.... jak pewnie sie orientujesz masz w A4 czterowahaczkowe zawiesznie ktore jest mimo wszystko dosc kosztowne do wymiany a ze nasze drogi sa jakie sa to zawieszenie pada szybciej niz producent przewiduje.
Audi to Audi sama marka mowi za siebie. Ale najpierw napisz czego ty oczekujesz od samochodu ? ma byc duzy czy maly ? Ja osobiscie niedlugo chce kupic A3 ale mozna powiedziec ze tylko na moje potrzeby bo samochod jest dosc maly i jesli ktos ma juz rodzine dzieci to raczej A3 bedzie za mala (Zreszta A4 tez nie jest jakas duza) mowisz ze w bmw koszta ? To pogadaj z ludzmi ktorzy maja A4 i zapytaj o zawieszenie.... jak pewnie sie orientujesz masz w A4 czterowahaczkowe zawiesznie ktore jest mimo wszystko dosc kosztowne do wymiany a ze nasze drogi sa jakie sa to zawieszenie pada szybciej niz producent przewiduje.
26 sierpnia 2011, 22:08 [cytuj]
Audi A3, przepiekne auto! Ogolnie Audi bardzo podniosło poprzeczkę innym markom
Ja w poniedziałek kupuję w Niemczech Leona II - lekko bite co się teraz bardzo opłaca, bo w Polsce można taniej naprawić niż w Niemczech. A Seat pochodzi z tego samego koncernu co Audi, VW i Skoda :-) Więc spokojnie mogę Ci te autka także polecić. Jak będę miał już autko to podzielę się zdjęciami.
Audi A3, przepiekne auto! Ogolnie Audi bardzo podniosło poprzeczkę innym markom ;) Ja w poniedziałek kupuję w Niemczech Leona II - lekko bite co się teraz bardzo opłaca, bo w Polsce można taniej naprawić niż w Niemczech. A Seat pochodzi z tego samego koncernu co Audi, VW i Skoda :-) Więc spokojnie mogę Ci te autka także polecić. Jak będę miał już autko to podzielę się zdjęciami.
26 sierpnia 2011, 22:22 [cytuj]
Koniecznie
A które A3 ?
"calldiablo" powiedział/a:
Ale najpierw napisz czego ty oczekujesz od samochodu ?
Solidny,mało awaryjny,mało palący,wiadomo. A przy tym żeby się ładnie prezentował i był z wyższej półki (jeżeli chodzi o markę)
mowisz ze w bmw koszta ? To pogadaj z ludzmi ktorzy maja A4 i zapytaj o zawieszenie.... jak pewnie sie orientujesz masz w A4 czterowahaczkowe zawiesznie ktore jest mimo wszystko dosc kosztowne do wymiany a ze nasze drogi sa jakie sa to zawieszenie pada szybciej niz producent przewiduje.
To pogadaj z ludźmi którzy mają w e39 3-litrowego diesla,spytaj się o koszty wymiany wtrysków,turbiny itd. :-P
Wydaje mi się że jednak Audi jest bardziej oszczędne (tym bardziej że nie chcę rocznego samochodu prosto z salonu a mniej więcej 9-cio letniego)
Solidny,mało awaryjny,mało palący,wiadomo. A przy tym żeby się ładnie prezentował i był z wyższej półki (jeżeli chodzi o markę)
[quote="calldiablo"]mowisz ze w bmw koszta ? To pogadaj z ludzmi ktorzy maja A4 i zapytaj o zawieszenie.... jak pewnie sie orientujesz masz w A4 czterowahaczkowe zawiesznie ktore jest mimo wszystko dosc kosztowne do wymiany a ze nasze drogi sa jakie sa to zawieszenie pada szybciej niz producent przewiduje.
26 sierpnia 2011, 22:43 [cytuj]
Najładniejsza oczywiście nowa A3, ale te starsze też bardzo ładne
Te starsze to przeważnie 3 drzwiowe, bardziej sportowe. W Audi, Setach, VW - jest jeden z najlepszych silników jaki wyszedł 131KM, 1,9 diesel. Spokojnie mogę Ci go polecić
jeśli to za dużo to 110KM diesel także bardzo dobry.
Najładniejsza oczywiście nowa A3, ale te starsze też bardzo ładne ;) Te starsze to przeważnie 3 drzwiowe, bardziej sportowe. W Audi, Setach, VW - jest jeden z najlepszych silników jaki wyszedł 131KM, 1,9 diesel. Spokojnie mogę Ci go polecić ;) jeśli to za dużo to 110KM diesel także bardzo dobry.
27 sierpnia 2011, 14:19 [cytuj]
"MisiU" powiedział/a:
To A3 jak najbardziej spelnia te wymagania i na pewno jest tansze w utrzymaniu niz A4. Polecam tez szukania 5-cio drzwiowej A3 
"Adek" powiedział/a:
Ja w poniedziałek kupuję w Niemczech Leona II
Slyszalem wlasnie ze Leony sa bardzo solidne, jak juz bedziesz go mial koniecznie wrzuc foty i pokaz w jakim stopniu jest bity :p
To A3 jak najbardziej spelnia te wymagania i na pewno jest tansze w utrzymaniu niz A4. Polecam tez szukania 5-cio drzwiowej A3 :)
[quote="Adek"]Ja w poniedziałek kupuję w Niemczech Leona II
27 sierpnia 2011, 22:16 [cytuj]
szyba, poduszki, zderzak i maska. Maske i zderzak moze da sie uratować, ale tego jeszcze nie wiem, bo zderzak jest pęknięty, a maska ma głęboką rysę. Jeśli ma ktoś znajomych co sprzedają części samochodowe to dajcie znać, bo szukam niektórych części..
szyba, poduszki, zderzak i maska. Maske i zderzak moze da sie uratować, ale tego jeszcze nie wiem, bo zderzak jest pęknięty, a maska ma głęboką rysę. Jeśli ma ktoś znajomych co sprzedają części samochodowe to dajcie znać, bo szukam niektórych części..
28 sierpnia 2011, 20:35 [cytuj]
To pogadaj z ludzmi ktorzy maja A4 i zapytaj o zawieszenie.... jak pewnie sie orientujesz masz w A4 czterowahaczkowe zawiesznie ktore jest mimo wszystko dosc kosztowne do wymiany a ze nasze drogi sa jakie sa to zawieszenie pada szybciej niz producent przewiduje.
Znajomy ostatnio wymieniał zawieszenie w A4 koszt około 4 albo 5 tys zł
Znajomy ostatnio wymieniał zawieszenie w A4 koszt około 4 albo 5 tys zł
28 sierpnia 2011, 20:46 [cytuj]
Sorry, że wtrącę swoje trzy grosze ale rozmawiacie jak dzieci w piaskownicy. To nie czasu wczesnych lat 80 gdzie samochody były jakie były. Teraz jakieś stwierdzenia, że ten to francuz, tamten niemiec a tamten koreańczyk są nie bardzo na miejscu. Oczywiście ma to wiele do rzeczy jeśli chodzi o koszty części i napraw ale to inna bajka. Audi, Seat, Skoda, Lambo to wszystko jest VW i czy to A3 czy Golf to jedno i to samo, tylko trochę inaczej opakowane. Ja osobiście wolałbym Golfa full wersje niż biedne Audi ale to moje zdanie. A co do sprzeczania się o naprawy to jeśli kupujesz samochód to liczysz się z tym, że skoro jeździsz to musisz o niego dbać i niestety ale pakować kasę. Każdy pojazd ma zalecane wizyty serwisowe do dany czas i to nie dla widzi mi się producenta tylko z konkretnych powodów.
Porada dla ludzi, którzy tak wychwalają a3 to uwaga na skrzynie automat w silniku 1.9. Jeśli poprzedni właściciel nie dbał o nią należycie (a nie jest to jakieś naprawdę trudne) to później zaczynają się nieprzyjemności ;/
Sorry, że wtrącę swoje trzy grosze ale rozmawiacie jak dzieci w piaskownicy. To nie czasu wczesnych lat 80 gdzie samochody były jakie były. Teraz jakieś stwierdzenia, że ten to francuz, tamten niemiec a tamten koreańczyk są nie bardzo na miejscu. Oczywiście ma to wiele do rzeczy jeśli chodzi o koszty części i napraw ale to inna bajka. Audi, Seat, Skoda, Lambo to wszystko jest VW i czy to A3 czy Golf to jedno i to samo, tylko trochę inaczej opakowane. Ja osobiście wolałbym Golfa full wersje niż biedne Audi ale to moje zdanie. A co do sprzeczania się o naprawy to jeśli kupujesz samochód to liczysz się z tym, że skoro jeździsz to musisz o niego dbać i niestety ale pakować kasę. Każdy pojazd ma zalecane wizyty serwisowe do dany czas i to nie dla widzi mi się producenta tylko z konkretnych powodów.
Porada dla ludzi, którzy tak wychwalają a3 to uwaga na skrzynie automat w silniku 1.9. Jeśli poprzedni właściciel nie dbał o nią należycie (a nie jest to jakieś naprawdę trudne) to później zaczynają się nieprzyjemności ;/
28 sierpnia 2011, 21:50 [cytuj]
"neo.vin" powiedział/a:
Sorry, że wtrącę swoje trzy grosze ale rozmawiacie jak dzieci w piaskownicy.
Dobrze że uświadomiłeś nam że o auto trzeba dbać i pakować w nie pieniądze ;-) (no ofence oczywiście)
Przecież wiadomo że auto się czasami sypie,wymiana olejów,serwisowanie,przeglądy to naturalna kolej rzeczy,ja to wszystko wiem,po prostu niektóre auta są bardziej ekonomiczne od drugich (o to mi chodziło) a że chce niebawem kupić samochód więc pytam czy miał ktoś styczność z Audi :-)
Automatycznej skrzyni biegów na razie nie chcę mieć,umarłbym z nudów chyba w tym aucie,do tego jak by się coś tam spierniczyło to kaplica,no i spalanie większe o całe....0,5-1 l :-P
Dobrze że uświadomiłeś nam że o auto trzeba dbać i pakować w nie pieniądze ;-) (no ofence oczywiście)
Przecież wiadomo że auto się czasami sypie,wymiana olejów,serwisowanie,przeglądy to naturalna kolej rzeczy,ja to wszystko wiem,po prostu niektóre auta są bardziej ekonomiczne od drugich (o to mi chodziło) a że chce niebawem kupić samochód więc pytam czy miał ktoś styczność z Audi :-)
Automatycznej skrzyni biegów na razie nie chcę mieć,umarłbym z nudów chyba w tym aucie,do tego jak by się coś tam spierniczyło to kaplica,no i spalanie większe o całe....0,5-1 l :-P
28 sierpnia 2011, 23:33 [cytuj]
"neo.vin" powiedział/a:
Audi, Seat, Skoda, Lambo to wszystko jest VW i czy to A3 czy Golf to jedno i to samo, tylko trochę inaczej opakowane.
Z tym zupełnie się nie zgodzę, to na bank nie jest to samo. Miałem 2-letnią Fabię i 9-letnią A3 i dla mnie to jest przepaść, pomimo bardzo dużej różnicy wieku. Pomiędzy audi a skodą różnice w jakości widać na każdym kroku, od części po zastosowane materiały we wnętrzu samochodu. Przykład: tulejki na wahaczach w fabii są wykonane z plastiku i prędzej czy później muszą pęknąć (moje poszły po 2 latach właśnie), w audi są albo z gumy albo z metalu (takie mają też chyba japońce). Ja do mojej A3 nie włożyłem ani grosza na naprawy (nie licząc serwisów oczywiście), a w skodzie to zawsze coś.
Z tym zupełnie się nie zgodzę, to na bank nie jest to samo. Miałem 2-letnią Fabię i 9-letnią A3 i dla mnie to jest przepaść, pomimo bardzo dużej różnicy wieku. Pomiędzy audi a skodą różnice w jakości widać na każdym kroku, od części po zastosowane materiały we wnętrzu samochodu. Przykład: tulejki na wahaczach w fabii są wykonane z plastiku i prędzej czy później muszą pęknąć (moje poszły po 2 latach właśnie), w audi są albo z gumy albo z metalu (takie mają też chyba japońce). Ja do mojej A3 nie włożyłem ani grosza na naprawy (nie licząc serwisów oczywiście), a w skodzie to zawsze coś.
29 sierpnia 2011, 00:10 [cytuj]
i wlasnie o to chodzi Kazelot... ilu bym nie mial znajomych z Audi A3 to kazdy potwierdza jedno i to samo ze samochod nie nawala ! Teraz ty to potwierdzasz, jak by to powiedzial Tomek Hajto: "To nie przypadek"
i wlasnie o to chodzi Kazelot... ilu bym nie mial znajomych z Audi A3 to kazdy potwierdza jedno i to samo ze samochod nie nawala ! Teraz ty to potwierdzasz, jak by to powiedzial Tomek Hajto: "To nie przypadek" :P
29 sierpnia 2011, 06:48 [cytuj]
Kazelot no prawda, że są wykonane z innych materiałów ale w granicach rozsądku. Sporo osób, które znam ma skode i sobie bardzo chwalą, a kupili ją z ekonomii bo nie było ich stać na VW czy Audi. Też kilka osób ma A3, A4 i A6 ale oni to tymi samochodami jeżdżą tylko "do kościoła" w większości bo wszystko drogie ;]
Sprawdź czy ta sama część nie jest teraz z plastiku także i w Audi. Unifikacja i cięcie kosztów są tak wszechobecne, że może właśnie tak być. Kiedyś robili samochody na lata teraz do końca gwarancji, im więcej elektroniki tym gorzej ;/
calldiablo golf 3, który posiadam też nie nawala. MK2 też maszyna nie do zdarcia, polo gt z 89 r do tej pory ojciec ma, mercedesy 124 tyle co przeszły u znajomych i że jeżdżą dalej to też coś. Nawet seat toledo, który kumplowi służył jako samochód dostawczy, pustaki, cement etc. też dał radę. Wszystko kwestia podejścia i szczęścia.
PS. Tam u Ciebie w UK to przecież samochodziki taniusie, gorzej chyba z usługami takimi jak lakierownie co nie ??
Kazelot no prawda, że są wykonane z innych materiałów ale w granicach rozsądku. Sporo osób, które znam ma skode i sobie bardzo chwalą, a kupili ją z ekonomii bo nie było ich stać na VW czy Audi. Też kilka osób ma A3, A4 i A6 ale oni to tymi samochodami jeżdżą tylko "do kościoła" w większości bo wszystko drogie ;]
Sprawdź czy ta sama część nie jest teraz z plastiku także i w Audi. Unifikacja i cięcie kosztów są tak wszechobecne, że może właśnie tak być. Kiedyś robili samochody na lata teraz do końca gwarancji, im więcej elektroniki tym gorzej ;/
calldiablo golf 3, który posiadam też nie nawala. MK2 też maszyna nie do zdarcia, polo gt z 89 r do tej pory ojciec ma, mercedesy 124 tyle co przeszły u znajomych i że jeżdżą dalej to też coś. Nawet seat toledo, który kumplowi służył jako samochód dostawczy, pustaki, cement etc. też dał radę. Wszystko kwestia podejścia i szczęścia.
PS. Tam u Ciebie w UK to przecież samochodziki taniusie, gorzej chyba z usługami takimi jak lakierownie co nie ??
29 sierpnia 2011, 07:27 [cytuj]
Byc moze jest tak jak mowisz, kumpel jest mechanikiem i zapytam z czystej ciekawosci.
Ceny samochodow tutaj sa faktycznie atrakcyjne. Sam wlasnie jestem na etapie poszukiwania A4 i znalazlem ladne kombi z 2006 w wersji S-line z bardzo kuszacym silnikiem 2.0T FSI Quattro (troche ponad 190 koni :-D ) za niecale £7000 czyli troche ponad 30 tys PLN.
Co do cen lakierowania to nie mam pojecia (na szczescie). Rok temu mialem wypadek moja A3 to ubezpieczalnia stwierdzila, ze auto sie nie nadaje do wypuszczenia na droge i wyplacili mi rownowartosc. A trzeba zaznaczyc, ze wjechal we mnie koles na... scigaczu na parkingu w centrum handlowym :lol:
Byc moze jest tak jak mowisz, kumpel jest mechanikiem i zapytam z czystej ciekawosci.
Ceny samochodow tutaj sa faktycznie atrakcyjne. Sam wlasnie jestem na etapie poszukiwania A4 i znalazlem ladne kombi z 2006 w wersji S-line z bardzo kuszacym silnikiem 2.0T FSI Quattro (troche ponad 190 koni :-D ) za niecale £7000 czyli troche ponad 30 tys PLN.
Co do cen lakierowania to nie mam pojecia (na szczescie). Rok temu mialem wypadek moja A3 to ubezpieczalnia stwierdzila, ze auto sie nie nadaje do wypuszczenia na droge i wyplacili mi rownowartosc. A trzeba zaznaczyc, ze wjechal we mnie koles na... scigaczu na parkingu w centrum handlowym :lol: