Forum dyskusyjne
3 lutego 2014, 01:06 [cytuj]
"Basketgkw" powiedział/a:
Nie ma to jak uczyć się do egzaminu z zastosowania matematyki w technice (podstawy automatyki) i musieć się uczyć zagadnień biologicznych. Politechnika tego nie zrozumiesz. Kiedyś do mnie przyjdzie dziecko i poprosi o pomoc z genetyką na biologi to przez "skrzywienie politechniczne" powiem mu, że to można opisać funkcją. Jak się zapyta jak zapisać to funkcję to pewnie mu odpowiem żeby aproksymował.
Ja do dziś nie rozumiem dlaczego na 1. roku mieliśmy wykłady z filozofii i historii sztuki (każdy po 30h podobno). A jakie problemy z zaliczeniem filozofii były to głowa mała... Bo inżynier to człowiek wszechstronny musi być...
Ja do dziś nie rozumiem dlaczego na 1. roku mieliśmy wykłady z filozofii i historii sztuki (każdy po 30h podobno). A jakie problemy z zaliczeniem filozofii były to głowa mała... Bo inżynier to człowiek wszechstronny musi być...
3 lutego 2014, 02:29 [cytuj]
To standard akurat
Ja mialem prawo egzamin z wykladu, prawo ćwiczenia i jeszcze byl jakies moduly do wyboru (filozofia, socjologia, prawo, psychologia) to sobie socjologie wzialem i jeszcze raz prawo - tak myslalem ze beda mi sie powielac tematy, w koncu sie okazalo ze tam nieco inne rzeczy i mialem jeszcze wiecej tego syfu do ogarniania.
To standard akurat :D Ja mialem prawo egzamin z wykladu, prawo ćwiczenia i jeszcze byl jakies moduly do wyboru (filozofia, socjologia, prawo, psychologia) to sobie socjologie wzialem i jeszcze raz prawo - tak myslalem ze beda mi sie powielac tematy, w koncu sie okazalo ze tam nieco inne rzeczy i mialem jeszcze wiecej tego syfu do ogarniania.
3 lutego 2014, 16:06 [cytuj]
U nas jest tylko jeden przedmiot humanistyczny, po za językami, przez całe studia na I lub II semestrze. Całe szczęście miałem etykę ze spoko gościem, który dał nam wcześniej pytania i z nich zrobił egzamin. Jak bym mógł wybrać przedmiot humanistyczny to wybrałbym historię bo się interesuje i przynajmniej miałbym coś co mnie ciekawi.
Ale najlepsze jest to ,że na tych podstawach automatyki tą genetykę trzeba ogarniać żeby coś tam wiedzieć o tym jak stworzyć sztuczną inteligencję.
U nas jest tylko jeden przedmiot humanistyczny, po za językami, przez całe studia na I lub II semestrze. Całe szczęście miałem etykę ze spoko gościem, który dał nam wcześniej pytania i z nich zrobił egzamin. Jak bym mógł wybrać przedmiot humanistyczny to wybrałbym historię bo się interesuje i przynajmniej miałbym coś co mnie ciekawi.
Ale najlepsze jest to ,że na tych podstawach automatyki tą genetykę trzeba ogarniać żeby coś tam wiedzieć o tym jak stworzyć sztuczną inteligencję.
3 lutego 2014, 16:31 [cytuj]
Baskergkw podobnie jak z sieciami neuronowymi
Baskergkw podobnie jak z sieciami neuronowymi ;)
24 lutego 2014, 17:29 [cytuj]
Tak zabaaalowałem że zapomniałem tutaj sie pochwalić
ale co niekórzy może już zauwazyli 
Weide dorobił sie INŻ. Budownictwa 
Ukończyłem w końcu 1szy stopień 3,5 roku miałem 3 tygdnie wolnego.
Jesli chodzi o temat pracy bo może kogoś zainteresować,to projektowałem wiezbe drewnianą dla marketu typu Lidl,Biedronka,Real itd
Z Drenwa klejonego i litego porównywałem dwa rozwiązania które będzie bardziej ekonomiczne
Ocena końcowa 4,5
A od dzisiaj zaczałem studia II stopnia, 1,5 roku równiez na Politechnice Opolskiej bo znam juz klimacik więc,szybko czas minie
Tak zabaaalowałem że zapomniałem tutaj sie pochwalić :P ale co niekórzy może już zauwazyli :D
Weide dorobił sie INŻ. Budownictwa :D
Ukończyłem w końcu 1szy stopień 3,5 roku miałem 3 tygdnie wolnego.
Jesli chodzi o temat pracy bo może kogoś zainteresować,to projektowałem wiezbe drewnianą dla marketu typu Lidl,Biedronka,Real itd :)
Z Drenwa klejonego i litego porównywałem dwa rozwiązania które będzie bardziej ekonomiczne;) Ocena końcowa 4,5;)
A od dzisiaj zaczałem studia II stopnia, 1,5 roku równiez na Politechnice Opolskiej bo znam juz klimacik więc,szybko czas minie :D
24 lutego 2014, 17:58 [cytuj]
Gratulacje, ja dopiero VI semestr
Ale za to nie wykluczam II stopnia na TU Dortmund :-P
Gratulacje, ja dopiero VI semestr :) Ale za to nie wykluczam II stopnia na TU Dortmund :-P
24 lutego 2014, 18:41 [cytuj]
i bedziesz to ogarniac po niemiecku czy sa tam tez studia w j.ang?
i bedziesz to ogarniac po niemiecku czy sa tam tez studia w j.ang?
24 lutego 2014, 19:05 [cytuj]
Jeżeli już to tylko niemiecki, z tym, że nie wykluczam roku przerwy na opanowanie i doszkolenie języka na miejscu na przykład. W domu przypomnę sobię podstawy i ogólne kwestie, a na miejscu mogę pół roku czy rok poczekać, ewentualnie dorwać gdzieś praktyki/pracę niekoniecznie w zawodzie i potem dopiero iść na studia II stopnia
Wszystko zależy od tego czy uda mi się gdzieś tutaj wkręcić do pracy w zawodzie i mieć perspektywy, bo jak nie to nawet same studia na uczelni w Niemczech + znajomość języka będą nieźle wyglądać w CV gdybym wrócił potem do Polski. :mrgreen:
Jeżeli już to tylko niemiecki, z tym, że nie wykluczam roku przerwy na opanowanie i doszkolenie języka na miejscu na przykład. W domu przypomnę sobię podstawy i ogólne kwestie, a na miejscu mogę pół roku czy rok poczekać, ewentualnie dorwać gdzieś praktyki/pracę niekoniecznie w zawodzie i potem dopiero iść na studia II stopnia :)
Wszystko zależy od tego czy uda mi się gdzieś tutaj wkręcić do pracy w zawodzie i mieć perspektywy, bo jak nie to nawet same studia na uczelni w Niemczech + znajomość języka będą nieźle wyglądać w CV gdybym wrócił potem do Polski. :mrgreen:
24 lutego 2014, 19:25 [cytuj]
No, mozesz zawsze ogarnac sobie jakas nauke pod katem przyszlej uczelni, np. jezyk techniczny czy matematyke po niem :mrgreen: Myslalem tez nad studiowaniem gdzies w DE, ale potrzeba jakiegos czasu tam na ogarniecie jezyka, ciezko tak z miejsca wskoczyc na niemieckie studia i to techniczne. :>
No, mozesz zawsze ogarnac sobie jakas nauke pod katem przyszlej uczelni, np. jezyk techniczny czy matematyke po niem :mrgreen: Myslalem tez nad studiowaniem gdzies w DE, ale potrzeba jakiegos czasu tam na ogarniecie jezyka, ciezko tak z miejsca wskoczyc na niemieckie studia i to techniczne. :>
24 lutego 2014, 21:24 [cytuj]
Ja może dziekanke wezme albo staż chce robić,ale to chyba w Monachium,bo w Dortmundzie bym nie miał gdzie mieszkać i za drogo by mnie to wyszło;/
Ja może dziekanke wezme albo staż chce robić,ale to chyba w Monachium,bo w Dortmundzie bym nie miał gdzie mieszkać i za drogo by mnie to wyszło;/
24 lutego 2014, 23:00 [cytuj]
Gratki Weidenfeller. Ja póki co zacząłem 4 semestr, ale wiem że jak przetrwam ten to zostanę inżynierem. Ogólnie to nawet nad doktoratem się zastanawiam bo PG prowadzi padania nad zagadnieniami które mnie interesują jak np. ciepłownictwo a elektrownia jądrowa.
Gratki Weidenfeller. Ja póki co zacząłem 4 semestr, ale wiem że jak przetrwam ten to zostanę inżynierem. Ogólnie to nawet nad doktoratem się zastanawiam bo PG prowadzi padania nad zagadnieniami które mnie interesują jak np. ciepłownictwo a elektrownia jądrowa.
13 marca 2014, 13:31 [cytuj]
Mam do was male pytanie, czy ktos z was przenosil sie na inna uczelnie albo wie cos na ten temat?
Chcialbym sie dowiedziec teoretycznie, narazie sie nigdzie nie przenosze.
Rozumiem ze nawet jesli skonczy sie 2.5 roku jednej uczelni, przeniesie na inna na rok, to dyplom ukonczenia jest tej, na ktorej sie bronilo pracy?
Wiecie czy duzo jest papierkow do zalatwiania?
No i czy zwykle wiaze sie to z dziekanka na nadrobienie roznic programowych, czy raczej jakos inaczej jest to zalatwione? Roznice bylyby z pewnoscia, bo nie ma identycznego kierunku :-P
Z gory dzieki za info ;-)
Mam do was male pytanie, czy ktos z was przenosil sie na inna uczelnie albo wie cos na ten temat?
Chcialbym sie dowiedziec teoretycznie, narazie sie nigdzie nie przenosze.
Rozumiem ze nawet jesli skonczy sie 2.5 roku jednej uczelni, przeniesie na inna na rok, to dyplom ukonczenia jest tej, na ktorej sie bronilo pracy?
Wiecie czy duzo jest papierkow do zalatwiania?
No i czy zwykle wiaze sie to z dziekanka na nadrobienie roznic programowych, czy raczej jakos inaczej jest to zalatwione? Roznice bylyby z pewnoscia, bo nie ma identycznego kierunku :-P
Z gory dzieki za info ;-)
13 marca 2014, 15:29 [cytuj]
Musisz się najpierw dowiedzieć ile będziesz miał do nadrobienia. Bo jesli jest dużo innych zajęć to niestety będziesz musiał wszystko zaliczyć. Najlepiej spytać się w dziekanacie, rektoracie jak się sytuacja przedstawia. Kilkoro moich znajomych zmieniało uczelnie i różnie było to załatwiane, czasem sporo problemów z tym było.
Musisz się najpierw dowiedzieć ile będziesz miał do nadrobienia. Bo jesli jest dużo innych zajęć to niestety będziesz musiał wszystko zaliczyć. Najlepiej spytać się w dziekanacie, rektoracie jak się sytuacja przedstawia. Kilkoro moich znajomych zmieniało uczelnie i różnie było to załatwiane, czasem sporo problemów z tym było.
22 marca 2014, 11:21 [cytuj]
Tooommeeek, Mój znajomy przenosił się z Bielska do Wrocławia i z powrotem, ale jakoś wielkich problemów nie było. Tylko przenosił się z Uniwerku, nie wiem jak tam na Polibudzie.
[b]Tooommeeek[/b], Mój znajomy przenosił się z Bielska do Wrocławia i z powrotem, ale jakoś wielkich problemów nie było. Tylko przenosił się z Uniwerku, nie wiem jak tam na Polibudzie.
10 października 2015, 00:31 [cytuj]
Jest tu ktos kto jest zwiazany albo planuje swoja przyszlosc z wojskiem?
Jest tu ktos kto jest zwiazany albo planuje swoja przyszlosc z wojskiem?
10 października 2015, 00:32 [cytuj]
Możliwe, że ja.
Możliwe, że ja.
10 listopada 2015, 22:04 [cytuj]
Z ciekawosci, mial ktos z was do czynienia z OVB? W jakimkolwiek charakterze :-P
Celowo pomijam na razie wlasne zdanie, liczac na jakas dyskusje badz ogolna zgode :-P
Z ciekawosci, mial ktos z was do czynienia z OVB? W jakimkolwiek charakterze :-P
Celowo pomijam na razie wlasne zdanie, liczac na jakas dyskusje badz ogolna zgode :-P
6 stycznia 2016, 07:26 [cytuj]
:arrow:
:arrow:
6 stycznia 2016, 11:06 [cytuj]
Mam pytanie - czy ktos z was prowadzi jakas dzialalnosc?
Mam pytanie - czy ktos z was prowadzi jakas dzialalnosc?
6 stycznia 2016, 11:31 [cytuj]
Ja prowadzę fundację, ale jest to działalność pożytku publicznego, a nie gospodarcza, a pewnie o taką ci chodzi.
Ja prowadzę fundację, ale jest to działalność pożytku publicznego, a nie gospodarcza, a pewnie o taką ci chodzi.