Forum dyskusyjne
17 czerwca 2015, 21:53 [cytuj]
Mowilem wczesniej, ze chcialbym zeby wydatki ludzi byly rozsadniej kontrolowane przez madrych ludzi. To byla tylko moja opinia :-P Ale sam problem istnieje, bez wzgledu na wolnosc ludzi :-P o tym wlasnie problemie jest w powyzszym filmiku.
Mowilem wczesniej, ze chcialbym zeby wydatki ludzi byly rozsadniej kontrolowane przez madrych ludzi. To byla tylko moja opinia :-P Ale sam problem istnieje, bez wzgledu na wolnosc ludzi :-P o tym wlasnie problemie jest w powyzszym filmiku.
17 czerwca 2015, 22:30 [cytuj]
Czyli w Twoim idealnym państwie, gdybym ja np. chciał teraz sobie wyjść do sklepu, kupić butelkę wódki i się urżnąć jak świnia, tak o, to nie mógłbym? Czy mógłbym, ale ktoś by to skontrolował i potem niezawisły sąd orzekłby, czy wydałem pieniądze w dobry sposób, a jeśli w zły, głupi, to zostanę skazany na pierdyliard godzin prac społecznych?
Czyli w Twoim idealnym państwie, gdybym ja np. chciał teraz sobie wyjść do sklepu, kupić butelkę wódki i się urżnąć jak świnia, tak o, to nie mógłbym? Czy mógłbym, ale ktoś by to skontrolował i potem niezawisły sąd orzekłby, czy wydałem pieniądze w dobry sposób, a jeśli w zły, głupi, to zostanę skazany na pierdyliard godzin prac społecznych?
17 czerwca 2015, 22:40 [cytuj]
Nie, powiedzialem juz ze dwa razy, ze to nie sa zadne "postulaty" ktore chcialbym wcielac w zycie, ot taka luzna mysl.
Nie, powiedzialem juz ze dwa razy, ze to nie sa zadne "postulaty" ktore chcialbym wcielac w zycie, ot taka luzna mysl.
17 czerwca 2015, 23:07 [cytuj]
To tym bardziej nie rozumiem. :-P
To tym bardziej nie rozumiem. :-P
18 czerwca 2015, 00:19 [cytuj]
Czego nie rozumiesz? Powiedzialem, ze wedlug mnie dla niektorych ludzi lepiej byloby, gdyby ich finanse kontrolowalo panstwo. W ten sposob nalezalo interpretowac moja mysl, niz w sposob "niech PiS to wprowadzi".
Czego nie rozumiesz? Powiedzialem, ze wedlug mnie dla niektorych ludzi lepiej byloby, gdyby ich finanse kontrolowalo panstwo. W ten sposob nalezalo interpretowac moja mysl, niz w sposob "niech PiS to wprowadzi".
18 czerwca 2015, 00:38 [cytuj]
No właśnie. Czyli chciałbyś, żeby tak było, bo uważasz, że tak by było lepiej, ale nie chcesz żeby to weszło w życie. Nie rozumiem tego.
No właśnie. Czyli chciałbyś, żeby tak było, bo uważasz, że tak by było lepiej, ale nie chcesz żeby to weszło w życie. Nie rozumiem tego.
18 czerwca 2015, 01:07 [cytuj]
Tooommeeek napisałeś, że :
[quote]Po 1. napisales nauka - mniemam ze mowisz o wiedzy, ktora okreslam jako techniczna, wiec to samo w sobie mija sie z calym tematem rozwoju osobistego. [/quote]
Nauka ma sporo związanego z rozwojem osobistym. W szkole nauka ćwiczy nasz mózg a co za tym idzie też inteligencję. Na studiach, które wybierać się powinno zgodnie z zainteresowaniami a nie czyjąś namową, także rozwijamy siebie przy okazji sporo się ucząc.
Jak dla mnie to naszym celem powinno być dążenie do bycia osobą mądrą. Co się na takie określenie składa według mnie? Inteligencja, doświadczenie, wiedza oraz świadomość otaczającego nas świata. Wszystkie te cechy są współzależne i najłatwiej je, z mojego politechnicznego punktu widzenia, połączyć w całość aby uzyskać miarodajną wartość. Chociaż określenie czy ktoś jest mądry czy nie, nie jest łatwe bo same zmienne, które ją definiują są trudne do dokładnego zinterpretowania.
Nauka ma sporo związanego z rozwojem osobistym. W szkole nauka ćwiczy nasz mózg a co za tym idzie też inteligencję. Na studiach, które wybierać się powinno zgodnie z zainteresowaniami a nie czyjąś namową, także rozwijamy siebie przy okazji sporo się ucząc.
Jak dla mnie to naszym celem powinno być dążenie do bycia osobą mądrą. Co się na takie określenie składa według mnie? Inteligencja, doświadczenie, wiedza oraz świadomość otaczającego nas świata. Wszystkie te cechy są współzależne i najłatwiej je, z mojego politechnicznego punktu widzenia, połączyć w całość aby uzyskać miarodajną wartość. Chociaż określenie czy ktoś jest mądry czy nie, nie jest łatwe bo same zmienne, które ją definiują są trudne do dokładnego zinterpretowania.
18 czerwca 2015, 01:39 [cytuj]
"Basketgkw" powiedział/a:
Nauka ma sporo związanego z rozwojem osobistym. W szkole nauka ćwiczy nasz mózg a co za tym idzie też inteligencję.
Oczywiście prawdą jest to co mówisz jednak edukacja państwowa ma pewne buble. Tzn. nie uczy logicznego myślenia, czy kreatywności, a jedynej słusznej prawdy (na pewno nie jest tak wszędzie, ale z tego co słyszę/widzę, to jest tak w dużej większości przypadków)
Widziałem ostatnio jakiś screen z kartkówki w jakimś gimnazjum, gdzie pojawiło się takie pytanie "Dlaczego uważasz, że wstąpienie Polski do UE było dobrym ruchem?" :-D (i nie chodzi mi o to, że ja mam inne zdanie, po prostu tutaj nawet nie ma przestrzeni do dyskusji i różnych punktów widzenia)
Jak tak dalej pójdzie to będą się niedługo pojawiać pytania "Dlaczego uważasz, że Mickiewicz był najlepszym poetą na świecie" albo "Co sądzisz o kościele i dlaczego uważasz, że jest zły"
Oczywiście prawdą jest to co mówisz jednak edukacja państwowa ma pewne buble. Tzn. nie uczy logicznego myślenia, czy kreatywności, a jedynej słusznej prawdy (na pewno nie jest tak wszędzie, ale z tego co słyszę/widzę, to jest tak w dużej większości przypadków)
Widziałem ostatnio jakiś screen z kartkówki w jakimś gimnazjum, gdzie pojawiło się takie pytanie "Dlaczego uważasz, że wstąpienie Polski do UE było dobrym ruchem?" :-D (i nie chodzi mi o to, że ja mam inne zdanie, po prostu tutaj nawet nie ma przestrzeni do dyskusji i różnych punktów widzenia)
Jak tak dalej pójdzie to będą się niedługo pojawiać pytania "Dlaczego uważasz, że Mickiewicz był najlepszym poetą na świecie" albo "Co sądzisz o kościele i dlaczego uważasz, że jest zły"
18 czerwca 2015, 09:13 [cytuj]
Tego ostatniego to nawet w snach nie będzie. W ogóle wczoraj - z braku laku, z nudów, czekając na mecz Copa America - ok. 1 w nocy włączyłem TV Trwam, gdzie się pani Kempa produkowała razem z jakimś czarnowłosym młodzieńcem; boże, co za farmozony oni wygadywali. To jest dopiero "reżimowe" medium.
Tego ostatniego to nawet w snach nie będzie. W ogóle wczoraj - z braku laku, z nudów, czekając na mecz Copa America - ok. 1 w nocy włączyłem TV Trwam, gdzie się pani Kempa produkowała razem z jakimś czarnowłosym młodzieńcem; boże, co za farmozony oni wygadywali. To jest dopiero "reżimowe" medium.
18 czerwca 2015, 10:10 [cytuj]
Nauka ma sporo zwi?zanego z rozwojem osobistym. W szkole nauka ?wiczy nasz mózg a co za tym idzie te? inteligencj?. Na studiach, które wybiera? si? powinno zgodnie z zainteresowaniami a nie czyj?? namow?, tak?e rozwijamy siebie przy okazji sporo si? ucz?c.
Oczywiscie, wszystko co sie dzieje w naszym zyciu ma mniejszy lub wiekszy wplyw na inteligencje. Pytanie tylko w jakim stopniu, czy sa to mikroskopowe przyrosty, czy wielkie susy.
Jak dla mnie to naszym celem powinno by? d??enie do bycia osob? m?dr?. Co si? na takie okre?lenie sk?ada wed?ug mnie? Inteligencja, do?wiadczenie, wiedza oraz ?wiadomo?? otaczaj?cego nas ?wiata. Wszystkie te cechy s? wspó?zale?ne i naj?atwiej je, z mojego politechnicznego punktu widzenia, po??czy? w ca?o?? aby uzyska? miarodajn? warto??. Chocia? okre?lenie czy kto? jest m?dry czy nie, nie jest ?atwe bo same zmienne, które j? definiuj? s? trudne do dok?adnego zinterpretowania.
Kolejny punkt dla Ciebie, masz racje ;-)
"Bo Warszawa...!" powiedział/a:
No w?a?nie. Czyli chcia?by?, ?eby tak by?o, bo uwa?asz, ?e tak by by?o lepiej, ale nie chcesz ?eby to wesz?o w ?ycie. Nie rozumiem tego.
Rownie dobrze moglbym powiedziec, ze fajnie by bylo jakby kazdy byl madry, ale tego tez nigdy w zyciu bym nie wprowadzil, bo madrosc nic by juz nie znaczyla.
ok. 1 w nocy w??czy?em TV Trwam, gdzie si? pani Kempa produkowa?a razem z jakim? czarnow?osym m?odzie?cem; bo?e, co za farmozony oni wygadywali. To jest dopiero "re?imowe" medium.
Farmazony wygaduje i jedna, i druga strona.
Chcialem teraz troche zmienic temat. Zauwazyliscie pewnie, ze podejscie starszego pokolenia jest bardzo dziwne, dla mnie tez.
Chodzi mi o to, ze np ostanio rozmawiajac z jedna starsza pania, powiedziala cos w stylu "Tomek, ty wierzysz ze po smierci cos jest? Bo ja nie :-( ", ale co tydzien do kosciola, codziennie od rana Trwam itp.
Inne przyklady, babcie ktore obgaduja wszystkich dookola, sa zawistne, ktore codziennie wieczorem w swoich myslach morduja Tuska na 1000 sposobow, ktore po prostu wiary nie rozumieja.
Jesli mialbym okreslic ilu jest takich prawdziwych katolikow, zyjacych wedlug przykazan wiary, naprawde wierzacych, szacowalbym ze jest to zaledwie garstka spoleczenstwa.
No ale w koncu jesli ktos cos robi nieswiadomie, to nie jest to grzechem.
Do rzeczy - myslicie, ze gdyby nie katolickie wychowanie tych ludzi, to dzisiaj ich zycie, ich charaktery, ich historie czy tez zyciowe osiagniecie bylyby lepsze/gorsze/takie same? Usunmy na chwile wiare, odpowiadajac na to pytanie.
Pomijajac juz religijna motywacje podczas wojen, a skupiajac sie na jednostce. Co myslicie?
Oczywiscie, wszystko co sie dzieje w naszym zyciu ma mniejszy lub wiekszy wplyw na inteligencje. Pytanie tylko w jakim stopniu, czy sa to mikroskopowe przyrosty, czy wielkie susy.
[quote="Basketgkw"] Jak dla mnie to naszym celem powinno by? d??enie do bycia osob? m?dr?. Co si? na takie okre?lenie sk?ada wed?ug mnie? Inteligencja, do?wiadczenie, wiedza oraz ?wiadomo?? otaczaj?cego nas ?wiata. Wszystkie te cechy s? wspó?zale?ne i naj?atwiej je, z mojego politechnicznego punktu widzenia, po??czy? w ca?o?? aby uzyska? miarodajn? warto??. Chocia? okre?lenie czy kto? jest m?dry czy nie, nie jest ?atwe bo same zmienne, które j? definiuj? s? trudne do dok?adnego zinterpretowania.
18 czerwca 2015, 12:52 [cytuj]
To o czym piszesz, Tomek, idealnie obrazuje jak ludzie są omamieni przez kościół w Polsce.
A pytania nie rozumiem. Piszesz o pseudokatolikach i pytasz czy bez katolicyzmu byliby tacy sami? To bez sensu.
To o czym piszesz, Tomek, idealnie obrazuje jak ludzie są omamieni przez kościół w Polsce.
A pytania nie rozumiem. Piszesz o pseudokatolikach i pytasz czy bez katolicyzmu byliby tacy sami? To bez sensu.
3 lipca 2015, 09:34 [cytuj]
Post troche nie do konca na temat, ale podciagam to pod swiadomosc.
Zwroccie uwage jak fajnie rozwinela sie w temacie o polityce, pomijam kwestie Bartoszewskiego, bo to jest w miare naturalna roznica w przypadku poparcia PO-PiS, ale co poszlo dalej - ci co za PiSem twardo stoja po jednej stronie, antyPiSowcy po drugiej stoja murem za soba, mimo ze dalszy rozwoj sytuacji z polityka mial niewiele wspolnego :-P
Pytanie czy to roznice w osobowosci zwolennikow obu stron, solidarnosc, czy raczej czysty przypadek? :-P
Post troche nie do konca na temat, ale podciagam to pod swiadomosc.
Zwroccie uwage jak fajnie rozwinela sie w temacie o polityce, pomijam kwestie Bartoszewskiego, bo to jest w miare naturalna roznica w przypadku poparcia PO-PiS, ale co poszlo dalej - ci co za PiSem twardo stoja po jednej stronie, antyPiSowcy po drugiej stoja murem za soba, mimo ze dalszy rozwoj sytuacji z polityka mial niewiele wspolnego :-P
Pytanie czy to roznice w osobowosci zwolennikow obu stron, solidarnosc, czy raczej czysty przypadek? :-P
3 lipca 2015, 11:51 [cytuj]
A może po prostu chodzi o to, że wszyscy rzucili się na hello?
A może po prostu chodzi o to, że wszyscy rzucili się na hello?
3 lipca 2015, 12:51 [cytuj]
Tomek, wypowiedziałem się na temat Bartoszewskiego i starczy. Zauważ że nie biorę udziału w tych przedszkolnych dyskusjach - kto jest miły dla innych a kto nie.
Tomek, wypowiedziałem się na temat Bartoszewskiego i starczy. Zauważ że nie biorę udziału w tych przedszkolnych dyskusjach - kto jest miły dla innych a kto nie.
4 lipca 2015, 10:59 [cytuj]
A mo?e po prostu chodzi o to, ?e wszyscy rzucili si? na hello?
Wszyscy? Scantis, Murzyn i ja po jednej, po drugiej hello i Ty :-P
Wszyscy? Scantis, Murzyn i ja po jednej, po drugiej hello i Ty :-P
13 lipca 2015, 23:07 [cytuj]
A może zróbmy forumowy test IQ? xD
Temat co najmniej dziwny tzn nie wiem jak można aż tak dyskutować na ten temat
A może zróbmy forumowy test IQ? xD
Temat co najmniej dziwny tzn nie wiem jak można aż tak dyskutować na ten temat
20 października 2015, 22:29 [cytuj]
Akurat trafilem na ciekawy kanal i polecam, tylko 20 minut, a fajnie sie slucha :-)
youtube.com/watch?v=ktjMz7c3ke4
Akurat trafilem na ciekawy kanal i polecam, tylko 20 minut, a fajnie sie slucha :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ktjMz7c3ke4
21 października 2015, 00:43 [cytuj]
"Tooommeeek" powiedział/a:
youtube.com/watch?v=ktjMz7c3ke4
To jest mega, oglądałem to już kilka razy, nawet na studiach na zajęciach z Coachingu facet nam to puścił Polecam filmiki Walkiewicza i Bączka
To jest mega, oglądałem to już kilka razy, nawet na studiach na zajęciach z Coachingu facet nam to puścił :D Polecam filmiki Walkiewicza i Bączka ;)
26 października 2015, 12:25 [cytuj]
UWAGA
Polecam darmowe szkolenie na temat inteligencji finansowej, oszczedzania i inwestowania - jakoszczedzacpieniadze.pl/joplive-tour-cykl-spotkan-dla-czytelnikow
Wroclaw, Lublin - jeszcze sporo miejsc, Szczecin - ostatnie 2. W przyszlym roku Katowice i Warszawa.
Prowadzi Michal Szafranski z bloga jakoszczedzacpieniadze.pl
Polecam, gosciu moze zgola zmienic wasze zycie, a juz na pewno nawyki finansowe. Jesli nie prowadzicie domowego budzetu, oszczedzacie tylko na wieksze wydatki, albo, co gorsza, nie oszczedzacie wcale - to na pewno jest cos dla was.
Wstep za darmo, ale trzeba sie zarejestrowac. Ja nic z tego nie mam ;-)
[b]UWAGA[/b]
Polecam darmowe szkolenie na temat inteligencji finansowej, oszczedzania i inwestowania - http://jakoszczedzacpieniadze.pl/joplive-tour-cykl-spotkan-dla-czytelnikow
Wroclaw, Lublin - jeszcze sporo miejsc, Szczecin - ostatnie 2. W przyszlym roku Katowice i Warszawa.
Prowadzi Michal Szafranski z bloga jakoszczedzacpieniadze.pl
Polecam, gosciu moze zgola zmienic wasze zycie, a juz na pewno nawyki finansowe. Jesli nie prowadzicie domowego budzetu, oszczedzacie tylko na wieksze wydatki, albo, co gorsza, nie oszczedzacie wcale - to na pewno jest cos dla was.
Wstep [b]za darmo[/b], ale trzeba sie zarejestrowac. Ja nic z tego nie mam ;-)
26 października 2015, 12:45 [cytuj]
Kolejny ekspert od niczego... Dla mnie to dorabianie niepotrzebnej filozofii do najprostszych spraw. Żeby oszczędzać trzeba mniej wydawać niż się zarabia. I tyle. Sposobu na zarabianie (dobrego) nikt Ci nie sprzeda a żeby wydawać mniej trzeba mieć samodyscyplinę i dobre planowanie. Koniec lekcji.
Kolejny ekspert od niczego... Dla mnie to dorabianie niepotrzebnej filozofii do najprostszych spraw. Żeby oszczędzać trzeba mniej wydawać niż się zarabia. I tyle. Sposobu na zarabianie (dobrego) nikt Ci nie sprzeda a żeby wydawać mniej trzeba mieć samodyscyplinę i dobre planowanie. Koniec lekcji.