Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

|<  <<  <  22  23  24  25  26    >
Forum dyskusyjne » Hyde Park » Top monopolowy - czynny całą dobę
8 czerwca 2014, 15:25 [cytuj]
kowdi, nie wiem jak wyglada sprawa zasobnosci Twojego portfela, ale...
Garnek 30-litrowy: m.allegro.pl/emalia-olkusz-garnek-emaliowany-30l-40cm-z-pokrywa-i4270878020.html
Garnek 15-litrowy: m.allegro.pl/garnek-emalia-emaliowany-rybnik-polski-15-l-30cm-i4312161113.html

Przyjemnie sie czyta takie pasjonackie historie, jak Twoja.
;-)
kowdi, nie wiem jak wyglada sprawa zasobnosci Twojego portfela, ale...
Garnek 30-litrowy: http://m.allegro.pl/emalia-olkusz-garnek-emaliowany-30l-40cm-z-pokrywa-i4270878020.html
Garnek 15-litrowy: http://m.allegro.pl/garnek-emalia-emaliowany-rybnik-polski-15-l-30cm-i4312161113.html

Przyjemnie sie czyta takie pasjonackie historie, jak Twoja.
;-)
8 czerwca 2014, 15:31 [cytuj]
@Mila
No właśnie póki co wolę poszukać u znajomych i rodziny, bo kiedyś używano takich garów do np. pasteryzowania i były one w ogóle tańsze, a teraz 100zł+ za garnek trzeba, niby nie jest to wiele, ale z drugiej strony jest to kolejny sporawy wydatek.

Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
@Mila
No właśnie póki co wolę poszukać u znajomych i rodziny, bo kiedyś używano takich garów do np. pasteryzowania i były one w ogóle tańsze, a teraz 100zł+ za garnek trzeba, niby nie jest to wiele, ale z drugiej strony jest to kolejny sporawy wydatek.

Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
8 czerwca 2014, 15:43 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
"Do zakochania jeden krok" - tylko patrzec, jak w Gliwicach pojawi sie nowy, regionalny browarek. Wowczas i domownicy przychylniej spojrza na wczesniejszy "syf". :mrgreen:
"Do zakochania jeden krok" - tylko patrzec, jak w Gliwicach pojawi sie nowy, regionalny browarek. Wowczas i domownicy przychylniej spojrza na wczesniejszy "syf". :mrgreen:
8 czerwca 2014, 16:19 [cytuj]
Albo w Gliwicach, albo pod Dortmundem, zależy gdzie mnie poniesie po studiach I stopnia ;-)
Albo w Gliwicach, albo pod Dortmundem, zależy gdzie mnie poniesie po studiach I stopnia ;-)
8 czerwca 2014, 16:37 [cytuj]
Pod Dortmundem masz marne szanse na rozwoj w tej branzy :mrgreen:
Pod Dortmundem masz marne szanse na rozwoj w tej branzy :mrgreen:
8 czerwca 2014, 22:42 [cytuj]
Czemu? :-P


Swoją drogą - pychota
wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg" alt="wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg" width="98%">
Czemu? :-P


Swoją drogą - pychota
[img]http://wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg[/img]
8 czerwca 2014, 22:55 [cytuj]
W Dortmundzie jak i w okolicy sporo browarów, konkurencja go wyniszczy :P w Gliwicach moze bedzie latwiej :D
W Dortmundzie jak i w okolicy sporo browarów, konkurencja go wyniszczy :P w Gliwicach moze bedzie latwiej :D
21 sierpnia 2014, 19:41 [cytuj]
A ja dzis testuje zestaw :)

skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg" alt="skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg" width="98%">
A ja dzis testuje zestaw :)

[img]http://skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg[/img]
22 sierpnia 2014, 14:01 [cytuj]
We Wrzeszczu przy Grunwaldzkiej w okolicach poczty masz sklep specjalizujący się w piwach. Mają tam sporo gatunków, więc może znajdziesz tam swoje.
We Wrzeszczu przy Grunwaldzkiej w okolicach poczty masz sklep specjalizujący się w piwach. Mają tam sporo gatunków, więc może znajdziesz tam swoje.
28 listopada 2014, 11:26 [cytuj]
Na temat browarów ciekawy blog: blog.kopyra.com/index.php/2014/11/28/speidel-braumeister-pierwsze-wrarzenie/

kowdi jak tam Twoje doświadczenia z browarnictwem?
Na temat browarów ciekawy blog: http://blog.kopyra.com/index.php/2014/11/28/speidel-braumeister-pierwsze-wrarzenie/

kowdi jak tam Twoje doświadczenia z browarnictwem?
28 listopada 2014, 16:05 [cytuj]
@Mbuti
Chwilo stoi w miejscu, muszę w końcu zmienić kuchnię na gaz, a dokładniej rzecz biorąc płytę elektryczną na gazową i coś mi się to przeciąga od dawna :mrgreen:
Na elektrycznej zagotować garnek o pojemności 20l to masakra, szczególnie, że garnek jest ceramiczny i nie ma płaskiego dna. Udało się, ale za długo to trwa, za dużo problemów z tym, a i płyta ceramiczna może łatwo pęknąć od przesuwania (a że jest stara to tym bardziej wolę uważać).
@Mbuti
Chwilo stoi w miejscu, muszę w końcu zmienić kuchnię na gaz, a dokładniej rzecz biorąc płytę elektryczną na gazową i coś mi się to przeciąga od dawna :mrgreen:
Na elektrycznej zagotować garnek o pojemności 20l to masakra, szczególnie, że garnek jest ceramiczny i nie ma płaskiego dna. Udało się, ale za długo to trwa, za dużo problemów z tym, a i płyta ceramiczna może łatwo pęknąć od przesuwania (a że jest stara to tym bardziej wolę uważać).
29 listopada 2014, 13:16 [cytuj]
@kowdi mam nadzieję, że kiedyś poczęstujesz forumowych przyjaciół swoimi dziełami ;-)
@kowdi mam nadzieję, że kiedyś poczęstujesz forumowych przyjaciół swoimi dziełami ;-)
27 marca 2015, 19:01 [cytuj]
Stypendium Rektora za wyniki w nauce jest to i można uzupełnić sprzęt i ważyć. A potem zacierać odważone i warzyć :mrgreen:

Dziś kurier przyjechał, poza (brakującym na obrazku) sprzętem jest najważniejsze, czyli pierwsze piwo z zacieraniem, jeszcze w proszku:
[url=i.imgur.com/5U2euL6.jpg]i.imgur.com/5U2euL6m.jpg<e>[/url]

~15 l wody zagrzać do około 70*C powiadają:
[url=i.imgur.com/QV7gssK.jpg]i.imgur.com/QV7gssKm.jpg<e>[/url]
Że niby garnek przypalony i emalia odpryśnięta? Oj tam, czepiacie się. W piwie do tej pory nie dało się tego wyczuć, a jak na gaz przejdę to i tak kupię większy, ponad 30 l gar. Przy następnym zamówieniu jednak zainwestuję w termometr większy, ten sprawdza się w innych okolicznościach, ale przy zacieraniu jest upierdliwy. Szczególnie upierdliwie wyciąga się go gdy utonie w wodzie o temperaturze powyżej 60*C :-P

[url=i.imgur.com/pgMOcjr.jpg]i.imgur.com/pgMOcjrm.jpg<e>[/url]
Jednak na płycie elektrycznej jest to dość wolne i strach jest, że w końcu płyta pęknie, szczególnie jak inni domownicy stwierdzili, że trzeba przesunąć garnek, bo palnik wystaje. Tylko, że garnek stoi na dwóch palnikach na obrazku, żeby szybciej było (sprawdzone, na jednym nie potrafiło dojść do 100*C przy warzeniu wcześniej). Musiałem uświadomić domowników, że każda próba przesunięcia garnka może skończyć się wymianą płyty na nową, niepękniętą, co choć mamy zamiar zrobić (przejść na gaz) to jednak nie w tej chwili. ;-)

No dobra, woda zagrzana, trzeba odważyć słody i je wrzucić do zacierania.

Stan obecny, zacieranie:
[url=i.imgur.com/RxwIRMW.jpg]i.imgur.com/RxwIRMWm.jpg<e>[/url]
Jeszcze ze 40 minut zacierania, potem wysładzanie z filtrowaniem, warzenie itd... Planowany czas ukończenia prac dzisiejszych to... jutro. Znaczy się raczej na pewno po północy, nie wyrobię się wcześniej :mrgreen:

Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.

@Edit
Zapomniałbym. Do dodania czekają jeszcze dwa słody
[url=i.imgur.com/ss3PcQ8.jpg?1]i.imgur.com/ss3PcQ8m.jpg<e>[/url]

Ogólnie zasyp to:
3,5 kg Słód Pale Ale Strzegom
0,5 kg Słód Brown - Fawcett
0,1 kg Słód Carafa (R) typ II
0,25 kg Słód karmelowy 150 Strzegom
0,25 kg Słód Pale Chocolate - Fawcett

Przy chmieleniu będzie 50g Fugglesa, pewnie z 40g na 60 minut i 10g na 10 minut, wzorując się na innych przepisach podobnych.

@Edit2
Btw, wyjdzie trochę słodsze niż typowo, nie opanowałem jeszcze tego jak wygląda trzymanie temperatury w tym garze i trzymam się przez to górnego zakresu temperatur :-D
Stypendium Rektora za wyniki w nauce jest to i można uzupełnić sprzęt i ważyć. A potem zacierać odważone i warzyć :mrgreen:

Dziś kurier przyjechał, poza (brakującym na obrazku) sprzętem jest najważniejsze, czyli pierwsze piwo z zacieraniem, jeszcze w proszku:
[url=http://i.imgur.com/5U2euL6.jpg][img]http://i.imgur.com/5U2euL6m.jpg[/img][/url]

~15 l wody zagrzać do około 70*C powiadają:
[url=http://i.imgur.com/QV7gssK.jpg][img]http://i.imgur.com/QV7gssKm.jpg[/img][/url]
Że niby garnek przypalony i emalia odpryśnięta? Oj tam, czepiacie się. W piwie do tej pory nie dało się tego wyczuć, a jak na gaz przejdę to i tak kupię większy, ponad 30 l gar. Przy następnym zamówieniu jednak zainwestuję w termometr większy, ten sprawdza się w innych okolicznościach, ale przy zacieraniu jest upierdliwy. Szczególnie upierdliwie wyciąga się go gdy utonie w wodzie o temperaturze powyżej 60*C :-P

[url=http://i.imgur.com/pgMOcjr.jpg][img]http://i.imgur.com/pgMOcjrm.jpg[/img][/url]
Jednak na płycie elektrycznej jest to dość wolne i strach jest, że w końcu płyta pęknie, szczególnie jak inni domownicy stwierdzili, że trzeba przesunąć garnek, bo palnik wystaje. Tylko, że garnek stoi na dwóch palnikach na obrazku, żeby szybciej było (sprawdzone, na jednym nie potrafiło dojść do 100*C przy warzeniu wcześniej). Musiałem uświadomić domowników, że każda próba przesunięcia garnka może skończyć się wymianą płyty na nową, niepękniętą, co choć mamy zamiar zrobić (przejść na gaz) to jednak nie w tej chwili. ;-)

No dobra, woda zagrzana, trzeba odważyć słody i je wrzucić do zacierania.

Stan obecny, zacieranie:
[url=http://i.imgur.com/RxwIRMW.jpg][img]http://i.imgur.com/RxwIRMWm.jpg[/img][/url]
Jeszcze ze 40 minut zacierania, potem wysładzanie z filtrowaniem, warzenie itd... Planowany czas ukończenia prac dzisiejszych to... jutro. Znaczy się raczej na pewno po północy, nie wyrobię się wcześniej :mrgreen:

Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.

@Edit
Zapomniałbym. Do dodania czekają jeszcze dwa słody
[url=http://i.imgur.com/ss3PcQ8.jpg?1][img]http://i.imgur.com/ss3PcQ8m.jpg[/img][/url]

Ogólnie zasyp to:
3,5 kg Słód Pale Ale Strzegom
0,5 kg Słód Brown - Fawcett
0,1 kg Słód Carafa (R) typ II
0,25 kg Słód karmelowy 150 Strzegom
0,25 kg Słód Pale Chocolate - Fawcett

Przy chmieleniu będzie 50g Fugglesa, pewnie z 40g na 60 minut i 10g na 10 minut, wzorując się na innych przepisach podobnych.

@Edit2
Btw, wyjdzie trochę słodsze niż typowo, nie opanowałem jeszcze tego jak wygląda trzymanie temperatury w tym garze i trzymam się przez to górnego zakresu temperatur :-D
27 marca 2015, 21:27 [cytuj]
No i w drodze powrotnej z Wrocławia momy co pić :) Tyś je synek Majster prawdziwy ja ! Ino blank etykietki nie dej ze Buyernu bo to nie bydzie moc dobre :)
No i w drodze powrotnej z Wrocławia momy co pić :) Tyś je synek Majster prawdziwy ja ! Ino blank etykietki nie dej ze Buyernu bo to nie bydzie moc dobre :)
27 marca 2015, 23:09 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.
:-P
[url=i.imgur.com/YP5tvEZ.jpg]i.imgur.com/YP5tvEZm.jpg<e>[/url]
Kończy się warzyć (na dwa garnki, bo w jednym się nie mieściło :mrgreen: , zaraz zleję wsio do fermentora, zamknę szczelnie i przez noc będzie się chłodziło na dworze. Jutro zadam drożdże i oby tylko one zdominowały środowisko w fermentorze. :mrgreen:

No i jeszcze sprzątanie tego wszystkiego... :lol:

Btw, z 4,6 kg słodu zostało mi ponad 11 kg młóta. Podrzucę może jutro kumplowi, na działce ma kury to będą miały co żreć ;-)
[url=i.imgur.com/gCl6iXT.jpg]i.imgur.com/gCl6iXTm.jpg<e>[/url]
:-P
[url=http://i.imgur.com/YP5tvEZ.jpg][img]http://i.imgur.com/YP5tvEZm.jpg[/img][/url]
Kończy się warzyć (na dwa garnki, bo w jednym się nie mieściło :mrgreen: , zaraz zleję wsio do fermentora, zamknę szczelnie i przez noc będzie się chłodziło na dworze. Jutro zadam drożdże i oby tylko one zdominowały środowisko w fermentorze. :mrgreen:

No i jeszcze sprzątanie tego wszystkiego... :lol:

Btw, z 4,6 kg słodu zostało mi ponad 11 kg młóta. Podrzucę może jutro kumplowi, na działce ma kury to będą miały co żreć ;-)
[url=http://i.imgur.com/gCl6iXT.jpg][img]http://i.imgur.com/gCl6iXTm.jpg[/img][/url]
28 marca 2015, 09:46 [cytuj]
To na przyszły sezon na inauguracje będzie w sam raz :D Może jakiegoś brinkhoffsa uwarz :)
To na przyszły sezon na inauguracje będzie w sam raz :D Może jakiegoś brinkhoffsa uwarz :)
3 kwietnia 2015, 13:41 [cytuj]
Widzę, że kącik kuchenny jedzeniowo-napojowy przejąłem na własność. Każdy tylko by żarł i chlał, a robić to nie ma komu :mrgreen:

Wczoraj uwarzyłem 20 l pszenicznego.
[url=i.imgur.com/EO4G6mE.jpg]i.imgur.com/EO4G6mEm.jpg<e>[/url]

Filtrująca warstwa młóta. Pszeniczne tak się ubija, że aż zatkało mi przepływ w połowie i musiałem z tym walczyć :-P
[url=i.imgur.com/3FdqIgC.jpg]i.imgur.com/3FdqIgCm.jpg<e>[/url]

Zebrane młóto z dwóch warzeń. Około 18,5 kg, dziś znajomy zawiózł kurom, zobaczymy czy im zasmakuje ;-)
[url=i.imgur.com/cbLggAm.jpg]i.imgur.com/cbLggAmm.jpg<e>[/url]


Wstałem przed 10, wstawiłem sobie czajnik z wodą na kawę i garnek z 15 l wody na piwo. "Po robocie" usiadłem po 21, jednak miałem kilka problemów oraz innych rzeczy do zrobienia w międzyczasie, dlatego się tak to rozciągnęło. Po świętach jak zwolni się fermentor i butelki zbiorą wstawiam kolejne piwo, tym razem coś w stylu Coffee Milk Stouta ;-)

Nie chce mi się relacji pisać, na forum browar.biz mam swój temat z notatkami i przepisami jakby to kogoś interesowało: browar.biz/forum/showthread.php?p=1240892#post1240892
Widzę, że kącik kuchenny jedzeniowo-napojowy przejąłem na własność. Każdy tylko by żarł i chlał, a robić to nie ma komu :mrgreen:

Wczoraj uwarzyłem 20 l pszenicznego.
[url=http://i.imgur.com/EO4G6mE.jpg][img]http://i.imgur.com/EO4G6mEm.jpg[/img][/url]

Filtrująca warstwa młóta. Pszeniczne tak się ubija, że aż zatkało mi przepływ w połowie i musiałem z tym walczyć :-P
[url=http://i.imgur.com/3FdqIgC.jpg][img]http://i.imgur.com/3FdqIgCm.jpg[/img][/url]

Zebrane młóto z dwóch warzeń. Około 18,5 kg, dziś znajomy zawiózł kurom, zobaczymy czy im zasmakuje ;-)
[url=http://i.imgur.com/cbLggAm.jpg][img]http://i.imgur.com/cbLggAmm.jpg[/img][/url]


Wstałem przed 10, wstawiłem sobie czajnik z wodą na kawę i garnek z 15 l wody na piwo. "Po robocie" usiadłem po 21, jednak miałem kilka problemów oraz innych rzeczy do zrobienia w międzyczasie, dlatego się tak to rozciągnęło. Po świętach jak zwolni się fermentor i butelki zbiorą wstawiam kolejne piwo, tym razem coś w stylu Coffee Milk Stouta ;-)

Nie chce mi się relacji pisać, na forum browar.biz mam swój temat z notatkami i przepisami jakby to kogoś interesowało: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1240892#post1240892
3 kwietnia 2015, 15:10 [cytuj]
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :) Ale ostatnio znajomy podesłał mi przez sowojego szwagra pół literka bimberka :D Czeka na degustację w zacnym gronie :D
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :) Ale ostatnio znajomy podesłał mi przez sowojego szwagra pół literka bimberka :D Czeka na degustację w zacnym gronie :D
3 kwietnia 2015, 16:43 [cytuj]
"Borussen09" powiedział/a:
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :)
Ja też nie mam, a robię. Tylko trzeba nauczyć się spać przy "bulkających" rurkach albo znosić całość do piwnicy ;-)
Ja też nie mam, a robię. Tylko trzeba nauczyć się spać przy "bulkających" rurkach albo znosić całość do piwnicy ;-)
29 kwietnia 2015, 20:36 [cytuj]
Kowdi pojechałeś mi za harnasie może wyślesz mi jedno swoje piwo? :P

tak się stało, że robię sobie przerwę od alko, czas zadbać o zdrowie. A harnasie dostałem od znajomego który przyjechał z polski. Schowałem je na czarną godzinę. Jakbym miał już kupić piwo na pewno nie byłby to harnaś :)
Kowdi pojechałeś mi za harnasie może wyślesz mi jedno swoje piwo? :P

tak się stało, że robię sobie przerwę od alko, czas zadbać o zdrowie. A harnasie dostałem od znajomego który przyjechał z polski. Schowałem je na czarną godzinę. Jakbym miał już kupić piwo na pewno nie byłby to harnaś :)
|<  <<  <  22  23  24  25  26    >

tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayern Monachium 26 19 5 2 62
2. Bayer Leverkusen 25 15 8 2 53
3. FSV Mainz 26 13 6 7 45
4. Eintracht Frankfurt 25 12 6 7 42
5. RB Lipsk 26 11 9 6 42
6. SC Freiburg 26 12 6 8 42
7. Borussia Mönchengladbach 26 12 4 10 40
8. VfL Wolfsburg 26 10 8 8 38
9. FC Augsburg 26 10 8 8 38
10. VfB Stuttgart 25 10 7 8 37
11. Borussia Dortmund 26 10 5 11 35
12. Werder Brema 26 9 6 11 33
13. Union Berlin 26 7 7 12 28
14. TSG 1899 Hoffenheim 26 6 8 12 26
15. FC St. Pauli 26 7 4 15 25
16. Holstein Kiel 25 5 4 16 19
17. VfL Bochum 25 4 5 16 17
18. 1. FC Heidenheim 25 4 4 17 16
cała tabela
shoutbox
Trotyl
Trotyl 5 godzin temu

Nie chce kogoś dołować, ale Barca rozjebała Atletico 2-4 na wyjeździe i i boję się o nas XDDD

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Wojtyła wręcz przeciwnie, random za 20mln będzie z wysokim prawdopodobieństwem na poziomie Adeyemiego. Adeyemi jest właśnie takim randomem z Salzburga kupionym za 30 baniek. Żal sprzedawać to można było Bellinghama, Haalanda, Aubaneyanga czy Sancho. Zawodników którzy byli gamechangerami. Nie ma sensu żałować randomów pokroju Adeyemiego, którzy z wysokim prawdopodobieństwem zostaną 1:1 zastąpieni innym randomem za 20mln a nóż się poszczęści i trafią jakiś diament

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu Wczoraj, 18:33

FilipSantana osobiście ja bym Adeyemiego nie sprzedał, możesz spytać dlaczego, więc juz spieszę z odpowiedzią. Przykład Malena pokazał, że zarząd nadal leci na minimalizmie i opychając go za około 30 mln nie sprowadzili nikogo w zastępstwie. Znając Wackowe "inwestowanie" zarobionych pieniędzy wygląda tak, że jeśli Adeyemi pójdzie za 50 to na jego następcę zostanie zainwestowane 20 co w dzisiejszych realiach daje bardzo małe szanse, że będzie to zawodnik lepszy a Adeyemi, Gittensa można sprzedać bo obecnie jest totalnym indywidualistą i w żadnej sytuacji nie chce podać do kolegi natomiast moim zdaniem sprzedaż Karima nie ma totalnie sensu.

waldekzsk
waldekzsk Wczoraj, 17:49

Skarpeta zrobiła swoje i przez skarpetę i katastrofalne ruchy transferowe mamy sezon zupełnie bez Europy przed nosem i nie wiadomo co dalej? Plus te śmieciowe wysokopłatne kontrakty w kadrze.To jest kryminał.U nas im się dobrze siedzi.

artur1973
artur1973 Wczoraj, 16:27

FilipSantana Jak opchniemy tych co piszesz i kupimy na te 3 pozycje takich zawodników ze średniego topu to będziemy walczyć o maks utrzymanie w lidze. Takie realia nastały. Niestety nasze niedorozwoje umysłowe z zarządu po otrzymaniu ponad 100 mln euro mogły z tego spokojnie zainwestować dodatkowo 70-80 mln w 3 nowych zawodników i trenera. Wtedy pewnikiem byłaby LM w przyszłym sezonie i biznes by się kręcił. Ale nie. SKARPETA. No i teraz mamy co mamy i kibel robi się na lata bo jedna zła decyzja uruchomiła druga. Efekt domina

FilipSantana
FilipSantana Wczoraj, 15:10

Tak właściwie to nie byłem ani trochę zaskoczony tym meczem z Lipskiem no moża poza tym, że w 2 połowie będziemy mieć 10 setek i ani jednej nie trafimy to było jakieś jedyne zaskoczenie. W następnym sezonie nie będzie LM to już wiedziałem pod koniec grudnia, ale LE brałem jako pewnik. No to myliłem się, jednak teraz pozostaje cień szansy na LK choć i tak bardziej prawdopodobny jest brak pucharów w przyszłym sezonie. Nie to jest jednak największym zmartwieniem klubu na przyszły sezon. Największym problemem są kontrakty, które kończą się latem 2026: Sule, Can, Brandt, Ozcan, Reyna, Haller, Moukoko i Gross. Podobno bez pucharów w przyszłym sezonie kontrakty zawodników mają zmaleć o około 30%. To bardzo dobra informacja bo dzięki temu szanse na pozbycie się tych wymienionych wyżej nieudaczników zwrastją z kilku procent do kilkunastu, może w przypadku niektóych nawet do kilku dziesięciu. Pozwolę sobie dokonać analizy każdego z nich a więc dokonam podziału na zawodników, których powinno dać się sprzedać i takich, których raczej napewno nie uda się sprzedać. Zatem niemalże napewno nie uda się sprzedać: Sule, Cana, Hallera i Grossa. Sule i Haller mają największe kontrakty w BVB i nawet w przypadku 30 procentowej obniżki dalej pozostaną bardzo wysokie a ich obecna forma nie przyciągnie nikogo kto by chciał ich kupić. Co do Grossa i Cana na nich pewnie jakieś kluby z ligi tureckiej albo MLSu by się może skusiły po obniżonej pensji, ale za tzw. bezcen czyli kwoty rzędu 1-2mln euro to już szczerze lepiej ich zostawić na ten ostatni sezon bo za takie pieniądze nikt nie znajdzie zastępstwa. Teraz zawodnicy, których powinno dać się sprzedać nawet za grosze a nawet trzeba sprzedać za grosze tj. Brandt(35mln), Ozcan(7mln), Reyna(12mln), Moukoko(18mln). W nawiasach są podane wartości transfermarktu nie moje osobiste. Uważam, że Brandt jest do opylenia za max. 25mln - forma tragiczna i wiek (29lat) już nie ten. Moukoko po aferze z kręconym licznikiem i katastrofalnej formie na wypożyczeniu w Nicei jest wart max. 5mln i więcej raczej nikt nie zapłaci za niego. Ozcan w pakiecie z Reyną są do opchnięcia za 20mln a to daje nam razem za 4 delikwentów kwotę około 50mln. Mało, bardzo mało ale takie są realia i tych zawodników trzeba opchnąć. Wspomnę jeszcze o 3 najgłośniejszych i najbardziej potencjalnych transferach z klubu za wysokie kwoty czyli o Adeyemim, Kobelu i Gittensie. Gdyby ode mnie to zależało to za Adyemiego wiząłbym 50mln od buta bez zastanowienia, za Kobela 70mln i Gittensa 70mln. Gittens dlatego, że jest jeszcze młody i pomimo dużego zjazdu w tym roku ma jeszcze duży potencjał sprzedażowy, dlatego nie brałbym nawet pod uwagę ofert poniżej 70mln. Kobel również 70mln dlatego, że zainteresowani są głównie z PL a tam nie szczędzą na kwotach transferowych więc uważam, że możnaby było a nawet trzeba oscamowac np. taką Chelsea na te 70 baniek. Kobel jest słąby w grze nogami ale na lini pomimo spaku formy w tym roku jest wciąż topką bramkarską. Adeyemi 50mln z prostej przyczyny ma 23 lata a ma liczby gorsze niż Gittens, który nic nie gra od 2 miesięcy, ma też znacznie więcej minut w klubie od Gittensa a tyle razy chłopak nie dojeżdza na mecze, że szkoda gadać. Te 50mln to byłby duży steal z naszej strony za trochę lepszego Malena czyli Adeyemiego. Kto zatem powinien przyjść do klubu? Nie spodziewam się wielkich transferów ale mam 3 absolutne priorytety na lato - Środkowy pomocnik, Ofensywny pomocnik oraz skrzydłowy. Wiadomo, że przydałoby się więcej ale na to nie będzie ani środków ani zwolnionego miejsca w kadrze, więc te 3 transfery są dla mnie strategiczne.

FilipSantana
FilipSantana Wczoraj, 14:37

@tom masz chłopie stalowe nerwy, od Mainz dostaniemy trójkę spokojnie a ty chcesz na mecz jechać ;p

waldekzsk
waldekzsk Wczoraj, 14:32

W tym sezonie do braku umiejętności dochodzi jeszcze duża dawka nieszczęścia. Mecze układają się nam bardzo często katastrofalnie. Przykład wczoraj, pierwsza akacja w drugiej połowie i gol na 2:0. Puszki były do ogrania na spokojnie.

dawid2468
dawid2468 Wczoraj, 14:18

Jak wyglądał mecz z Lipskiem? Bo z tego co czytam to nie było ani dobrze ani źle suma sumarum punktów brak

b_some1
b_some1 Wczoraj, 11:53

Podpisuję się. Mam dokładnie ten sam problem.

tom
tom Wczoraj, 11:41

Cześć panowie, mam pytanie czy działa Wam poprawnie strona internetowa BVB do zakupu biletów? Bo chciałem kupić wejściówki na mecz z Mainz natomiast po zalogowaniu się na stronie do kupna biletów wyskakuje błąd i nie da się zalogować

ryś
ryś Wczoraj, 11:15

Tak wysoki kontrakt Sule ,to mówiąc najdelikatniej duże nieporozumienie. Pachnie nieładnie na kilometr. Sule w żadnym innym klubie nie miałby szans na takie pieniądze. On juz wówczas w Bayernie niewiele grał i co rusz były do niego wysuwane pretensje, że sportowo żle się prowadzi. Jest tez drugie dno . Ja osobiście wystawiałbym go do składu . Bo czym on byłby słabszy np. od Antona.

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu Wczoraj, 11:14

Więc problem powinien widzieć w sobie

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu Wczoraj, 11:13

Gross inaczej sobie to wyobrażał, tylko zapomniał że ma 40 lat i w 80% meczy spowalnia grę

artur1973
artur1973 Wczoraj, 09:18

Do końca

artur1973
artur1973 Wczoraj, 09:17

ruhr24.de/bvb/bvb-niklas-suele-gehalt-verletzt-vertrag-wechsel-transfer-news-niko-kovac-borussia-dortmund-93628843.html Ładnie Sule wyjaśnił kretynom z zarządu, że nie zamierza nigdzie się ruszać tylko kasować domofonów 14 mln. Ten kto zgodził się na taki kontrakt powinien stanąć przed Prokuratorem

Alex3110_
Alex3110_ Wczoraj, 07:53

W następnej kolejce*

waldekzsk
waldekzsk Wczoraj, 06:47

Czytaliście jak bezczelnie wypowiedział się Gross po meczu?Mowil że inaczej sobie to wyobrażał,ale to on biega po boisku bezowocnie w każdym meczu.

waldekzsk
waldekzsk Wczoraj, 06:44

Nikt wielki do nas nie przyjdzie bez Europy.Wszyscy chcą grać w LM,a nas przynajmniej jeden cały sezon nie będzie w Europie.

Johnny91BvB
Johnny91BvB 1 dni temu, 2025-03-15

Jak można Antona stawiać na PO wielkiego drewnianego chłopa

grzegorzBVB
grzegorzBVB 1 dni temu, 2025-03-15

Rebe jak okolice Grudziądza

grzegorzBVB
grzegorzBVB 1 dni temu, 2025-03-15

Z innej paki kogo z Lille byście widzieli w BVB?

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 1 dni temu, 2025-03-15

Za tydzień to są reprezentacje

Alex3110_
Alex3110_ 1 dni temu, 2025-03-15

A za tydzień znowu potężne Mainz

Kot13
Kot13 1 dni temu, 2025-03-15

Tomek Urban powiedział dzisiaj w pomeczowym studiu w Eleven,że BVB ma przetrącony kręgosłup od meczu z Mainz i im dłużej się nad tym zastanawiam to dochodzę do wniosku,że ma sporo racji...

Waszek_1995
Waszek_1995 1 dni temu, 2025-03-15

Kiedy wraca Nmecha ?

DziadZ
DziadZ 1 dni temu, 2025-03-15

Co z tego ze kovac na nich krzyczy jak i tak sładu nie wymienia XD

TytanowyTerzic
TytanowyTerzic 1 dni temu, 2025-03-15

Przede wszystkim trzeba znaleźć odpowiedniego trenera, którego nie będziemy chcieli zwalniać po kilku kolejkach.

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 1 dni temu, 2025-03-15

Ogólnie widać, że to typowy kreator, z nim i Nmechą środek pola mógłby być mocny

DziadZ
DziadZ 1 dni temu, 2025-03-15

tu trzeba cały środek wymienić imo z lepszym środkiem obrna też będzie grać lepiej ale z takimi kalekami w środku to obrona ma 2 x trudniej

statystyki
Użytkownicy online:
Gości online: 70
Zarejestrowanych użytkowników: 10258
Ostatnio zarejestrowany: b_some1
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem