Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

|<  <<  <  22  23  24  25  26    >
Forum dyskusyjne » Hyde Park » Top monopolowy - czynny całą dobę
8 czerwca 2014, 15:25 [cytuj]
kowdi, nie wiem jak wyglada sprawa zasobnosci Twojego portfela, ale...
Garnek 30-litrowy: m.allegro.pl/emalia-olkusz-garnek-emaliowany-30l-40cm-z-pokrywa-i4270878020.html
Garnek 15-litrowy: m.allegro.pl/garnek-emalia-emaliowany-rybnik-polski-15-l-30cm-i4312161113.html

Przyjemnie sie czyta takie pasjonackie historie, jak Twoja.
;-)
kowdi, nie wiem jak wyglada sprawa zasobnosci Twojego portfela, ale...
Garnek 30-litrowy: http://m.allegro.pl/emalia-olkusz-garnek-emaliowany-30l-40cm-z-pokrywa-i4270878020.html
Garnek 15-litrowy: http://m.allegro.pl/garnek-emalia-emaliowany-rybnik-polski-15-l-30cm-i4312161113.html

Przyjemnie sie czyta takie pasjonackie historie, jak Twoja.
;-)
8 czerwca 2014, 15:31 [cytuj]
@Mila
No właśnie póki co wolę poszukać u znajomych i rodziny, bo kiedyś używano takich garów do np. pasteryzowania i były one w ogóle tańsze, a teraz 100zł+ za garnek trzeba, niby nie jest to wiele, ale z drugiej strony jest to kolejny sporawy wydatek.

Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
@Mila
No właśnie póki co wolę poszukać u znajomych i rodziny, bo kiedyś używano takich garów do np. pasteryzowania i były one w ogóle tańsze, a teraz 100zł+ za garnek trzeba, niby nie jest to wiele, ale z drugiej strony jest to kolejny sporawy wydatek.

Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
8 czerwca 2014, 15:43 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
Pasjonatem nie jestem, jeszcze, póki co raczej początkującym hobbystą. :-P Lepiej się słucha jak inni domownicy gadają: "znowu będziesz syf robić, a na co Ci to, a ile to kosztuje, po cholerę tyle czasu na to tracisz..." :mrgreen: :lol:
"Do zakochania jeden krok" - tylko patrzec, jak w Gliwicach pojawi sie nowy, regionalny browarek. Wowczas i domownicy przychylniej spojrza na wczesniejszy "syf". :mrgreen:
"Do zakochania jeden krok" - tylko patrzec, jak w Gliwicach pojawi sie nowy, regionalny browarek. Wowczas i domownicy przychylniej spojrza na wczesniejszy "syf". :mrgreen:
8 czerwca 2014, 16:19 [cytuj]
Albo w Gliwicach, albo pod Dortmundem, zależy gdzie mnie poniesie po studiach I stopnia ;-)
Albo w Gliwicach, albo pod Dortmundem, zależy gdzie mnie poniesie po studiach I stopnia ;-)
8 czerwca 2014, 16:37 [cytuj]
Pod Dortmundem masz marne szanse na rozwoj w tej branzy :mrgreen:
Pod Dortmundem masz marne szanse na rozwoj w tej branzy :mrgreen:
8 czerwca 2014, 22:42 [cytuj]
Czemu? :-P


Swoją drogą - pychota
wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg" alt="wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg" width="98%">
Czemu? :-P


Swoją drogą - pychota
[img]http://wrzesnia.info.pl/media/k2/items/cache/9c730c88bba2903bb34838b8f78a4ee9_L.jpg[/img]
8 czerwca 2014, 22:55 [cytuj]
W Dortmundzie jak i w okolicy sporo browarów, konkurencja go wyniszczy :P w Gliwicach moze bedzie latwiej :D
W Dortmundzie jak i w okolicy sporo browarów, konkurencja go wyniszczy :P w Gliwicach moze bedzie latwiej :D
21 sierpnia 2014, 19:41 [cytuj]
A ja dzis testuje zestaw :)

skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg" alt="skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg" width="98%">
A ja dzis testuje zestaw :)

[img]http://skladpiwa.com/images/gallery/products_854ac5cf387f010d808bb0683aaf7415.jpg[/img]
22 sierpnia 2014, 14:01 [cytuj]
We Wrzeszczu przy Grunwaldzkiej w okolicach poczty masz sklep specjalizujący się w piwach. Mają tam sporo gatunków, więc może znajdziesz tam swoje.
We Wrzeszczu przy Grunwaldzkiej w okolicach poczty masz sklep specjalizujący się w piwach. Mają tam sporo gatunków, więc może znajdziesz tam swoje.
28 listopada 2014, 11:26 [cytuj]
Na temat browarów ciekawy blog: blog.kopyra.com/index.php/2014/11/28/speidel-braumeister-pierwsze-wrarzenie/

kowdi jak tam Twoje doświadczenia z browarnictwem?
Na temat browarów ciekawy blog: http://blog.kopyra.com/index.php/2014/11/28/speidel-braumeister-pierwsze-wrarzenie/

kowdi jak tam Twoje doświadczenia z browarnictwem?
28 listopada 2014, 16:05 [cytuj]
@Mbuti
Chwilo stoi w miejscu, muszę w końcu zmienić kuchnię na gaz, a dokładniej rzecz biorąc płytę elektryczną na gazową i coś mi się to przeciąga od dawna :mrgreen:
Na elektrycznej zagotować garnek o pojemności 20l to masakra, szczególnie, że garnek jest ceramiczny i nie ma płaskiego dna. Udało się, ale za długo to trwa, za dużo problemów z tym, a i płyta ceramiczna może łatwo pęknąć od przesuwania (a że jest stara to tym bardziej wolę uważać).
@Mbuti
Chwilo stoi w miejscu, muszę w końcu zmienić kuchnię na gaz, a dokładniej rzecz biorąc płytę elektryczną na gazową i coś mi się to przeciąga od dawna :mrgreen:
Na elektrycznej zagotować garnek o pojemności 20l to masakra, szczególnie, że garnek jest ceramiczny i nie ma płaskiego dna. Udało się, ale za długo to trwa, za dużo problemów z tym, a i płyta ceramiczna może łatwo pęknąć od przesuwania (a że jest stara to tym bardziej wolę uważać).
29 listopada 2014, 13:16 [cytuj]
@kowdi mam nadzieję, że kiedyś poczęstujesz forumowych przyjaciół swoimi dziełami ;-)
@kowdi mam nadzieję, że kiedyś poczęstujesz forumowych przyjaciół swoimi dziełami ;-)
27 marca 2015, 19:01 [cytuj]
Stypendium Rektora za wyniki w nauce jest to i można uzupełnić sprzęt i ważyć. A potem zacierać odważone i warzyć :mrgreen:

Dziś kurier przyjechał, poza (brakującym na obrazku) sprzętem jest najważniejsze, czyli pierwsze piwo z zacieraniem, jeszcze w proszku:
[url=i.imgur.com/5U2euL6.jpg]i.imgur.com/5U2euL6m.jpg<e>[/url]

~15 l wody zagrzać do około 70*C powiadają:
[url=i.imgur.com/QV7gssK.jpg]i.imgur.com/QV7gssKm.jpg<e>[/url]
Że niby garnek przypalony i emalia odpryśnięta? Oj tam, czepiacie się. W piwie do tej pory nie dało się tego wyczuć, a jak na gaz przejdę to i tak kupię większy, ponad 30 l gar. Przy następnym zamówieniu jednak zainwestuję w termometr większy, ten sprawdza się w innych okolicznościach, ale przy zacieraniu jest upierdliwy. Szczególnie upierdliwie wyciąga się go gdy utonie w wodzie o temperaturze powyżej 60*C :-P

[url=i.imgur.com/pgMOcjr.jpg]i.imgur.com/pgMOcjrm.jpg<e>[/url]
Jednak na płycie elektrycznej jest to dość wolne i strach jest, że w końcu płyta pęknie, szczególnie jak inni domownicy stwierdzili, że trzeba przesunąć garnek, bo palnik wystaje. Tylko, że garnek stoi na dwóch palnikach na obrazku, żeby szybciej było (sprawdzone, na jednym nie potrafiło dojść do 100*C przy warzeniu wcześniej). Musiałem uświadomić domowników, że każda próba przesunięcia garnka może skończyć się wymianą płyty na nową, niepękniętą, co choć mamy zamiar zrobić (przejść na gaz) to jednak nie w tej chwili. ;-)

No dobra, woda zagrzana, trzeba odważyć słody i je wrzucić do zacierania.

Stan obecny, zacieranie:
[url=i.imgur.com/RxwIRMW.jpg]i.imgur.com/RxwIRMWm.jpg<e>[/url]
Jeszcze ze 40 minut zacierania, potem wysładzanie z filtrowaniem, warzenie itd... Planowany czas ukończenia prac dzisiejszych to... jutro. Znaczy się raczej na pewno po północy, nie wyrobię się wcześniej :mrgreen:

Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.

@Edit
Zapomniałbym. Do dodania czekają jeszcze dwa słody
[url=i.imgur.com/ss3PcQ8.jpg?1]i.imgur.com/ss3PcQ8m.jpg<e>[/url]

Ogólnie zasyp to:
3,5 kg Słód Pale Ale Strzegom
0,5 kg Słód Brown - Fawcett
0,1 kg Słód Carafa (R) typ II
0,25 kg Słód karmelowy 150 Strzegom
0,25 kg Słód Pale Chocolate - Fawcett

Przy chmieleniu będzie 50g Fugglesa, pewnie z 40g na 60 minut i 10g na 10 minut, wzorując się na innych przepisach podobnych.

@Edit2
Btw, wyjdzie trochę słodsze niż typowo, nie opanowałem jeszcze tego jak wygląda trzymanie temperatury w tym garze i trzymam się przez to górnego zakresu temperatur :-D
Stypendium Rektora za wyniki w nauce jest to i można uzupełnić sprzęt i ważyć. A potem zacierać odważone i warzyć :mrgreen:

Dziś kurier przyjechał, poza (brakującym na obrazku) sprzętem jest najważniejsze, czyli pierwsze piwo z zacieraniem, jeszcze w proszku:
[url=http://i.imgur.com/5U2euL6.jpg][img]http://i.imgur.com/5U2euL6m.jpg[/img][/url]

~15 l wody zagrzać do około 70*C powiadają:
[url=http://i.imgur.com/QV7gssK.jpg][img]http://i.imgur.com/QV7gssKm.jpg[/img][/url]
Że niby garnek przypalony i emalia odpryśnięta? Oj tam, czepiacie się. W piwie do tej pory nie dało się tego wyczuć, a jak na gaz przejdę to i tak kupię większy, ponad 30 l gar. Przy następnym zamówieniu jednak zainwestuję w termometr większy, ten sprawdza się w innych okolicznościach, ale przy zacieraniu jest upierdliwy. Szczególnie upierdliwie wyciąga się go gdy utonie w wodzie o temperaturze powyżej 60*C :-P

[url=http://i.imgur.com/pgMOcjr.jpg][img]http://i.imgur.com/pgMOcjrm.jpg[/img][/url]
Jednak na płycie elektrycznej jest to dość wolne i strach jest, że w końcu płyta pęknie, szczególnie jak inni domownicy stwierdzili, że trzeba przesunąć garnek, bo palnik wystaje. Tylko, że garnek stoi na dwóch palnikach na obrazku, żeby szybciej było (sprawdzone, na jednym nie potrafiło dojść do 100*C przy warzeniu wcześniej). Musiałem uświadomić domowników, że każda próba przesunięcia garnka może skończyć się wymianą płyty na nową, niepękniętą, co choć mamy zamiar zrobić (przejść na gaz) to jednak nie w tej chwili. ;-)

No dobra, woda zagrzana, trzeba odważyć słody i je wrzucić do zacierania.

Stan obecny, zacieranie:
[url=http://i.imgur.com/RxwIRMW.jpg][img]http://i.imgur.com/RxwIRMWm.jpg[/img][/url]
Jeszcze ze 40 minut zacierania, potem wysładzanie z filtrowaniem, warzenie itd... Planowany czas ukończenia prac dzisiejszych to... jutro. Znaczy się raczej na pewno po północy, nie wyrobię się wcześniej :mrgreen:

Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.

@Edit
Zapomniałbym. Do dodania czekają jeszcze dwa słody
[url=http://i.imgur.com/ss3PcQ8.jpg?1][img]http://i.imgur.com/ss3PcQ8m.jpg[/img][/url]

Ogólnie zasyp to:
3,5 kg Słód Pale Ale Strzegom
0,5 kg Słód Brown - Fawcett
0,1 kg Słód Carafa (R) typ II
0,25 kg Słód karmelowy 150 Strzegom
0,25 kg Słód Pale Chocolate - Fawcett

Przy chmieleniu będzie 50g Fugglesa, pewnie z 40g na 60 minut i 10g na 10 minut, wzorując się na innych przepisach podobnych.

@Edit2
Btw, wyjdzie trochę słodsze niż typowo, nie opanowałem jeszcze tego jak wygląda trzymanie temperatury w tym garze i trzymam się przez to górnego zakresu temperatur :-D
27 marca 2015, 21:27 [cytuj]
No i w drodze powrotnej z Wrocławia momy co pić :) Tyś je synek Majster prawdziwy ja ! Ino blank etykietki nie dej ze Buyernu bo to nie bydzie moc dobre :)
No i w drodze powrotnej z Wrocławia momy co pić :) Tyś je synek Majster prawdziwy ja ! Ino blank etykietki nie dej ze Buyernu bo to nie bydzie moc dobre :)
27 marca 2015, 23:09 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
Docelowo powinno z tego wyjść z 20 l Brown Portera, gotowy na za jakieś 1,5 - 3 miesięcy. W przyszłym tygodniu lub za dwa może coś szybszego uwarzę.
:-P
[url=i.imgur.com/YP5tvEZ.jpg]i.imgur.com/YP5tvEZm.jpg<e>[/url]
Kończy się warzyć (na dwa garnki, bo w jednym się nie mieściło :mrgreen: , zaraz zleję wsio do fermentora, zamknę szczelnie i przez noc będzie się chłodziło na dworze. Jutro zadam drożdże i oby tylko one zdominowały środowisko w fermentorze. :mrgreen:

No i jeszcze sprzątanie tego wszystkiego... :lol:

Btw, z 4,6 kg słodu zostało mi ponad 11 kg młóta. Podrzucę może jutro kumplowi, na działce ma kury to będą miały co żreć ;-)
[url=i.imgur.com/gCl6iXT.jpg]i.imgur.com/gCl6iXTm.jpg<e>[/url]
:-P
[url=http://i.imgur.com/YP5tvEZ.jpg][img]http://i.imgur.com/YP5tvEZm.jpg[/img][/url]
Kończy się warzyć (na dwa garnki, bo w jednym się nie mieściło :mrgreen: , zaraz zleję wsio do fermentora, zamknę szczelnie i przez noc będzie się chłodziło na dworze. Jutro zadam drożdże i oby tylko one zdominowały środowisko w fermentorze. :mrgreen:

No i jeszcze sprzątanie tego wszystkiego... :lol:

Btw, z 4,6 kg słodu zostało mi ponad 11 kg młóta. Podrzucę może jutro kumplowi, na działce ma kury to będą miały co żreć ;-)
[url=http://i.imgur.com/gCl6iXT.jpg][img]http://i.imgur.com/gCl6iXTm.jpg[/img][/url]
28 marca 2015, 09:46 [cytuj]
To na przyszły sezon na inauguracje będzie w sam raz :D Może jakiegoś brinkhoffsa uwarz :)
To na przyszły sezon na inauguracje będzie w sam raz :D Może jakiegoś brinkhoffsa uwarz :)
3 kwietnia 2015, 13:41 [cytuj]
Widzę, że kącik kuchenny jedzeniowo-napojowy przejąłem na własność. Każdy tylko by żarł i chlał, a robić to nie ma komu :mrgreen:

Wczoraj uwarzyłem 20 l pszenicznego.
[url=i.imgur.com/EO4G6mE.jpg]i.imgur.com/EO4G6mEm.jpg<e>[/url]

Filtrująca warstwa młóta. Pszeniczne tak się ubija, że aż zatkało mi przepływ w połowie i musiałem z tym walczyć :-P
[url=i.imgur.com/3FdqIgC.jpg]i.imgur.com/3FdqIgCm.jpg<e>[/url]

Zebrane młóto z dwóch warzeń. Około 18,5 kg, dziś znajomy zawiózł kurom, zobaczymy czy im zasmakuje ;-)
[url=i.imgur.com/cbLggAm.jpg]i.imgur.com/cbLggAmm.jpg<e>[/url]


Wstałem przed 10, wstawiłem sobie czajnik z wodą na kawę i garnek z 15 l wody na piwo. "Po robocie" usiadłem po 21, jednak miałem kilka problemów oraz innych rzeczy do zrobienia w międzyczasie, dlatego się tak to rozciągnęło. Po świętach jak zwolni się fermentor i butelki zbiorą wstawiam kolejne piwo, tym razem coś w stylu Coffee Milk Stouta ;-)

Nie chce mi się relacji pisać, na forum browar.biz mam swój temat z notatkami i przepisami jakby to kogoś interesowało: browar.biz/forum/showthread.php?p=1240892#post1240892
Widzę, że kącik kuchenny jedzeniowo-napojowy przejąłem na własność. Każdy tylko by żarł i chlał, a robić to nie ma komu :mrgreen:

Wczoraj uwarzyłem 20 l pszenicznego.
[url=http://i.imgur.com/EO4G6mE.jpg][img]http://i.imgur.com/EO4G6mEm.jpg[/img][/url]

Filtrująca warstwa młóta. Pszeniczne tak się ubija, że aż zatkało mi przepływ w połowie i musiałem z tym walczyć :-P
[url=http://i.imgur.com/3FdqIgC.jpg][img]http://i.imgur.com/3FdqIgCm.jpg[/img][/url]

Zebrane młóto z dwóch warzeń. Około 18,5 kg, dziś znajomy zawiózł kurom, zobaczymy czy im zasmakuje ;-)
[url=http://i.imgur.com/cbLggAm.jpg][img]http://i.imgur.com/cbLggAmm.jpg[/img][/url]


Wstałem przed 10, wstawiłem sobie czajnik z wodą na kawę i garnek z 15 l wody na piwo. "Po robocie" usiadłem po 21, jednak miałem kilka problemów oraz innych rzeczy do zrobienia w międzyczasie, dlatego się tak to rozciągnęło. Po świętach jak zwolni się fermentor i butelki zbiorą wstawiam kolejne piwo, tym razem coś w stylu Coffee Milk Stouta ;-)

Nie chce mi się relacji pisać, na forum browar.biz mam swój temat z notatkami i przepisami jakby to kogoś interesowało: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1240892#post1240892
3 kwietnia 2015, 15:10 [cytuj]
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :) Ale ostatnio znajomy podesłał mi przez sowojego szwagra pół literka bimberka :D Czeka na degustację w zacnym gronie :D
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :) Ale ostatnio znajomy podesłał mi przez sowojego szwagra pół literka bimberka :D Czeka na degustację w zacnym gronie :D
3 kwietnia 2015, 16:43 [cytuj]
"Borussen09" powiedział/a:
Nie ma warunków Kowdi na robienie tak zacnego trunku :)
Ja też nie mam, a robię. Tylko trzeba nauczyć się spać przy "bulkających" rurkach albo znosić całość do piwnicy ;-)
Ja też nie mam, a robię. Tylko trzeba nauczyć się spać przy "bulkających" rurkach albo znosić całość do piwnicy ;-)
29 kwietnia 2015, 20:36 [cytuj]
Kowdi pojechałeś mi za harnasie może wyślesz mi jedno swoje piwo? :P

tak się stało, że robię sobie przerwę od alko, czas zadbać o zdrowie. A harnasie dostałem od znajomego który przyjechał z polski. Schowałem je na czarną godzinę. Jakbym miał już kupić piwo na pewno nie byłby to harnaś :)
Kowdi pojechałeś mi za harnasie może wyślesz mi jedno swoje piwo? :P

tak się stało, że robię sobie przerwę od alko, czas zadbać o zdrowie. A harnasie dostałem od znajomego który przyjechał z polski. Schowałem je na czarną godzinę. Jakbym miał już kupić piwo na pewno nie byłby to harnaś :)
|<  <<  <  22  23  24  25  26    >
tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayer Leverkusen 23 19 4 0 61
2. Bayern Monachium 23 17 2 4 53
3. VfB Stuttgart 23 15 2 6 47
4. Borussia Dortmund 23 11 8 4 41
5. RB Lipsk 23 12 4 7 40
6. Eintracht Frankfurt 23 8 10 5 34
7. TSG 1899 Hoffenheim 23 8 6 9 30
8. Werder Brema 23 8 6 9 30
9. SC Freiburg 23 8 5 10 29
10. 1. FC Heidenheim 23 7 7 9 28
11. FC Augsburg 23 6 8 9 26
12. Union Berlin 23 8 4 12 26
13. Borussia Mönchengladbach 23 6 7 10 25
14. VfL Wolfsburg 23 6 7 10 25
15. VfL Bochum 23 5 10 8 25
16. 1. FC Köln 23 3 8 12 17
17. FSV Mainz 23 2 9 12 15
18. SV Darmstadt 23 2 7 14 13
cała tabela
ranking typerów
Użytkownik Punkty
1. ponczos 200
2. RickenZMazowsza 190
3. JungKamil3 189
4. jasiu85 185
5. johnBVB 182
6. donpedro 176
7. MAKAVELI 173
8. mlabedz17 170
9. Kasper09 170
10. Johnny91BvB 165
cała tabela
shoutbox
Rebe Jankiel
Rebe Jankiel 2 godzin temu

Zmiana trenera nic nie da.

Kapolini76
Kapolini76 3 godzin temu

Wszyscy tutaj mamy prawo ponieść się fantazji że chcemy tego czy tamtego że grać powinien ten lub tamten czasem się tutaj nawet poprzepychamy ale BVB to wielki klub który powinien być fachowo prowadzony. Piłka nożna to tylko sport niepowodzenia i porażki są nieuniknione ale skoro my zwykłe laiki kibice BVB widzimy że coś jest nie tak oraz spora część ekspertów to widzi a nas zarząd nic nie robi to tutaj coś jest nie halo

Kapolini76
Kapolini76 3 godzin temu

Tutaj powinien zadziałać zarząd natychmiast to jest ich robota powinni już po 1 rundzie mieć kandydata na radarze nie musieli od razu zwalniać trenera ale u nas to działa na zasadzie może się uda niestety nie udaje się niestety bo na ławce mamy chłopa który może kocha BVB ale nie wie co robić. Też kocham BVB i czasem coś tam napiszę że chciałbym tego czy tamtego ale na pewno nie nadaję się na trenera mojego ukochanego klubu

Kapolini76
Kapolini76 3 godzin temu

Pozwolę się nie zgodzić że zmiana trenera nic nie da to właśnie on powinien złapać za ryj Sule żeby coś ze sobą zrobił jak nie to wypad to trener powinien nakreślić jakiś plan na granie to trener odpowiada za przygotowanie fizyczne oraz mentalne zawodników tak że Rebe pozwole się nie zgodzić że zmiana trenera nic nie da

Le0n
Le0n 3 godzin temu

No taka jest prawda WzD. Watzke stary łapczywy c^^j chciał się nachapać żeby mu trumnę ze złota zrobili.

Le0n
Le0n 3 godzin temu

Awans dalej to kolejne 10,6 mln plus stadion.

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 godzin temu

To ilu świetnych grajków przewinęło się przez BVB w ostatnim czasie to myślę każdy wie

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 godzin temu

Gdybyśmy nie sprzedawali notorycznie swoich gwiazd to ćwierćfinał LM byłby w Dortmundzie celem minimum na każdy sezon ale jest jak jest

Le0n
Le0n 3 godzin temu

Póki co Watzke z tytułu wpływów z LM tylko od uefy dostanie ok. 35,5 mln oiro. Do tego dojdzie konkretny zysk stadionowy.

FilipSantana
FilipSantana 3 godzin temu

Z tej okazji z chęcią przypomnę słynnego Twitta Aubameyanga z 3.10.2019 r. adresowanego do Sknerusa Mckwacza (pseudonim HJW). Lepiej dla ciebie, że nigdy nie będę mówił o tym, dlaczego naprawdę opuściłem Dortmund, panie Watzke, ale z ciebie klaun Pamiętam, jak powiedziałeś, że nigdy nie sprzedamy Ousmane, a potem zobaczyłeś ponad 100 milionów i byłeś pierwszym, który przyjął te pieniądze , don nie mów o pieniądzach, proszę!!! Zostaw mnie w spokoju, proszę Pierre Emerick Aubameyang

Alex3110
Alex3110 4 godzin temu

Wiem, u nas z drużyny mającej szanse na tytul w poprzednim sezonie robi się drużynę drżącą o top4 :)

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

A jest to jednak trochę przykre bo dla mnie to jest nie do pojęcia że nasz rekord transferowy wynosi 35 mln

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

U nas to nie działa tak jak w innych klubach że po słabym sezonie nagle pójdziemy z workiem pieniędzy na rynek tylko pójdziemy bez niego licząc że wzmocnimy drużynę

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 5 godzin temu

*na

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 5 godzin temu

Z jednej strony szansa na lepsze jutro a przy braku grubych mln z LM szansa ta totalny marazm i 6-7 miejsce w BL

Alex3110
Alex3110 5 godzin temu

Wypad po za LM to jest szansa na lepsze jutro, zobaczycie. Top4 jedyne co nam da, to tkwienie w tym głównie, bo przecież będzie LM i będzie pięknie.

Osa As
Osa As 5 godzin temu

Piłkarze nie mają odpowiedniego mentalu, bo ich główny szef namaszcza mistrza jeszcze przed sezonem.

wola
wola 5 godzin temu

Jasna taktyka na każdy mecz i nastawienie mentalne do meczu!!! Taka jest rola trenera, to on musi zadbać, aby piłkarze wychodzili na boisko z odpowiednim nastawieniem mentalnym, a nie patrzeć po 2 minutach na piłkę leżącą w naszej bramce. We wczorajszym spotkaniu widać było jak na dłoni, jak Hoffenheim rozpoczął mecz i jak oni rzucili się na nas w drugiej połowie. Oni chcieli wygrać. To była praca jaką wykonał ich trener przed meczem i w przerwie. Pomimo tego, że mamy lepiej wyszkolonych piłkarzy, przegraliśmy ten mecz.... w głowach. Po meczu ET powiedział, że ''nie wie co się stało'' i ''to nasza wina, że pozwoliliśmy przeciwnikom wrócić do gry''. To jest żenujące.

nick
nick 6 godzin temu

Niezrozumiały jest obrany kierunek na sprowadzanie reprezentantów Niemiec, co zostało wprost powiedziane. Tym bardziej w momencie kiedy ta reprezentacja gra fatalnie. Wielkim problemem jest też kupowanie graczy nie łapiących się w momencie zakupu do pierwszego składu drużyn, w których grają. Obecnie takimi zawodnikami są Sule, Hummels, Maatsen, Can, Sabitzer, Sancho. Wątpliwe darmowe transfery lub zakupy za kilka mln euro w postaci Wolfa, Ozcana, Moreya, Ryersona, Bensabainiego, Meuniera. Lepiej już nie wspominać o kompletnych niewypałach jak Hazard czy Schulz. Zdaje się, że chcieli postawić na graczy, którzy nie będą uciekać po dwóch dobrych sezonach, a skończyło się na zapchanej kadrze, w której nie ma za bardzo miejsca dla młodych.

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Wygląda raczej na to, że klub podąża schematem ?wszystko będzie dobrze? i polega na indywidualnej jakości Donyella Malena. @BILD

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Głównym problemem Edina Terzicia jest to, że nie ma prawie żadnego rozpoznawalnego planu, dzięki któremu jego zespół chce wygrywać w drugiej połowie sezonu w sposób zrównoważony, stabilny i atrakcyjny. @BILD

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Borussia Dortmund nie rozważa obecnie zwolnienia Edina Terzicia pomimo słabych wyników. Jednak latem klub ma konkretną możliwość zbadania różnych opcji i rozważenia nowego trenera, na wypadek gdyby obecna sytuacja z Terzicem nadal się utrzymywała. @FabrizioRomano

ArekBVB09
ArekBVB09 6 godzin temu

Mądrego to miło przeczytać :)

Rebe Jankiel
Rebe Jankiel Wczoraj, 19:08

Mnie się wydaje, że zatrudnienie "dobrego" trenera to będzie za mało. My od czasów Tuchela mieliśmy już kilku szkoleniowców i jakoś średnio to wychodziło. Problemem u nas jest sprowadzanie piłkarzy bez odpowiedniej mentalności. Hummels wypalony po przygodzie w Monachium, chociaż aktualnie jest naszym najlepszym stoperem, Sule po przygodzie w Monachium też już poszedł za łatwą kasą do dobrego klubu i odcina kupony, Sabitzer po przygodzie w Monachium i ManU - wypalony jak petarda pod śniegiem. Reus, mimo że legenda klubu, to największy pechowiec ostatniej dekady zarówno w BVB i reprezentacji. Bez mistrzostwa, bez trofeum z kadrą. Sancho sprowadzony UJ wie po co, wypalony leń, trenować się nie chce, grać się nie chce. Brandt, ktory zagra 2 świetne spotkania a potem znika, Haller wiadomo, Can który jest elektryczny, średnio nadający się na kapitana. Obecnie największy pożytek mamy z Kobela, Fullkruga, Malena i Maatsena, który jest na wypożyczeniu. Jak z taką kadrą można walczyć o cokolwiek? To jest cud że w zeszłym sezonie zrobiliśmy tak niesamowitą rundę wiosenną. Graliśmy ponad stan. Teraz jest weryfikacja, nasze miejsce w szeregu. Bez młodych, zdolnych, sprawnych, głodnych gry ludzi nie będzie dobrze. I tu żaden trener nie pomoże.

ryś
ryś Wczoraj, 18:11

artur1973 Ja doskonale zdaje sobie podobnie jak Ty z tego sprawę. Liczę tylko na to, że w klubie nie zostali sami kamikadze i się w koncu zreflektują, bo inaczej utopimy się we własnym g... . Na zmiany jest jeszcze czas ale jest go już bardzo mało.

artur1973
artur1973 Wczoraj, 18:06

Rys Żeby wziąć nowego trenera spoza układu towarzyskiego potrzeba dwóch rzeczy: 1) głębokiego sięgnięcia do kieszeni 2) przyznania przez Watzke że zrobił błąd utrzymując Terzica na stołku po 1 rundzie. Nie będzie ani jednego ani drugiego. Ewentualnie wyrzucą Terzica obejmie Sahin i będzie to samo wielkie G

ryś
ryś Wczoraj, 17:54

Co zaś do osoby trenera, to moim zdaniem wystarczy taki, który zna dobrze BL i nie będzie z tzw. układu. Zawodnicy mają mieć trenera ,którego będą szanować i trochę go bać, a nie jakieś przyjacielsko-koleżeńskie układy. Moim zdaniem to taki Terzic nigdy sobie czegoś takiego nie wypracował, a taki Hummels czy Reus to zjadają go taktycznie na śniadanie. Uważam, że pomimo ciągłej degrengolady i osłabiania składu nietrafionymi transferami jest jeszcze ostatni czas aby coś z tej drużyny wykrzesać i zawalczyć o to czwarte miejsce. Ale to na pewno nie stanie sie udziałem Terzicia ani Sahina.

ryś
ryś Wczoraj, 17:47

Obecnie jakby nie patrzeć to mamy tylko punkt /zamiast 4/ przewagi na Lipskiem ,a miejsce do LM jest praktycznie jedno dla tych dwóch zespołów. Lipsk ma teoretycznie lepszy kalendarz i gra /oglądałem ich mecz z Bayernem/ lepiej od nas. Wniosek nasuwa się sam . Jeżeli nie podejmiemy odpowiednich kroków już teraz to w nowym sezonie możemy pożegnać się z grą i pieniędzmi z LM , a co za tym idzie każdy zdaje sobie sprawę. Ja czekam na konkretne ruchy ze strony zarządu . Jeżeli ich nie będzie to znaczy, że mamy do czynienia z gorsza sytuacją w klubie niż sie nam wydaje.

Mag_Magik1
Mag_Magik1 Wczoraj, 16:37

nick 100% racji co do braku wcześniejszego planowania transferów. Ktoś w ogóle orientuje się jak u nas wygląda struktura scoutingu oraz decyzyjności ? (Zorc), Kehl wspólpracują ze scoutingiem oraz akademia ? Dla mnie większość naszych transferów z ostatnich kilku okienek cechuje się własnie brakiem planowania. Bo oczywiscie ze mielismy dobre transfery tyle one wynikaly raczej z przypadku/pojawienia sie "Okazji" na rynku itp. Najlepszy przykład Maatsena: trafił sie swietny/dobry zawodnik tyle ze jego przyjscie nie jest konsekwencja Planowania , obserwacji np 10 zawodnikow na lewa obrone ktorzy pasuja nam do profilu druzyny (np szukamy obroncy o profilu piszcza, dede). I jakbysmy tak planowali, obserwowali Maatsena np rok dwa wczesniej, mozna by myslec przyszlosciowo, do kiedy ma kontrakt w jakim momencie warto pomyslec o jego transferze itd. Lewa obrona to jest idealny przykład :D Ile czasu jak juz tak totalnie odstawiono Schulza byl jeszcze w klubie ? 1,5 roku , 2 , wiecej ? I ok w tym momencie nie mozemy nikogo sprowadzic bo darmozjad kosztuje nas 8. Ale wiemy ze za 1,5 czy 2 lata ten koszmar sie skonczy i go nie bedzie. To malo czasu zeby byc przygotowanym i miec upatrzonych 4-5 kandydatow, Byc z kilkoma w kontakcie, rozmwawiac: teraz nie mozemy Cie wziasc ale za 2 lata konczy sie konratk schulza bedziemy mieli fundusze, nie przedluzaj kontraktu ze swoim klubem to przyjdziesz do nas. I tym podobne działania. Naprawde jest to porazajace w tej kwesti bo znam kilka Polskich klubow ktore oczywiscie zachowujac proporcje wprowadzaja takie dzialania i przynosza one efekt. A u nas ? Sorki ze sie rozpisalem ale noz sie w kieszeni otwiera na to co nasz zarzad i pion sportowy wyczyniaja

wola
wola Wczoraj, 16:33

zatrudnie nowego trenera nie bierzcie nawet pod uwagę

statystyki
Użytkownicy online: MAKAVELI
Gości online: 19
Zarejestrowanych użytkowników: 9954
Ostatnio zarejestrowany: kaska8612@wp.pl
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem