Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)

Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|
Forum dyskusyjne » Hyde Park » Top monopolowy - czynny całą dobę
8 kwietnia 2014, 20:24 [cytuj]
piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" alt="piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" width="98%">


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
[img]http://www.piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg[/img]


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
22 kwietnia 2014, 17:44 [cytuj]
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
23 kwietnia 2014, 11:25 [cytuj]
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
23 kwietnia 2014, 15:42 [cytuj]
kowdi, Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
[b]kowdi[/b], Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
23 kwietnia 2014, 15:59 [cytuj]
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
23 kwietnia 2014, 18:23 [cytuj]
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
25 kwietnia 2014, 23:17 [cytuj]
i.imgur.com/h97dOM9.jpg" alt="i.imgur.com/h97dOM9.jpg" width="98%">
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
[img]http://i.imgur.com/h97dOM9.jpg[/img]
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
25 kwietnia 2014, 23:23 [cytuj]
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
9 maja 2014, 21:48 [cytuj]
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
10 maja 2014, 01:32 [cytuj]
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
25 maja 2014, 22:01 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
25 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
28 maja 2014, 19:12 [cytuj]
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
28 maja 2014, 19:32 [cytuj]
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
28 maja 2014, 19:44 [cytuj]
"Siwy" powiedział/a:
Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Historia browarow w Dortmundzie - [url=waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
Historia browarow w Dortmundzie - [url=http://waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
28 maja 2014, 21:04 [cytuj]
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
29 maja 2014, 17:39 [cytuj]
Jakby kogoś interesowało:

chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
Jakby kogoś interesowało:

http://www.chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: http://picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
29 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
8 czerwca 2014, 07:36 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
I jak z tym Dark Ale?
I jak z tym Dark Ale?
8 czerwca 2014, 13:41 [cytuj]
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|
tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayern Monachium 14 11 1 2 34
2. Borussia Dortmund 14 10 0 4 30
3. Bayer Leverkusen 14 8 3 3 27
4. SC Freiburg 14 7 4 3 25
5. TSG 1899 Hoffenheim 14 7 2 5 23
6. Union Berlin 14 6 5 3 23
7. FSV Mainz 14 6 3 5 21
cała tabela
ranking typerów
Użytkownik Punkty
1. Krzpiczek16 231
2. JungKamil3 216
3. badus22 207
4. kewin2103 204
5. Mitre 201
6. kostek12409 201
7. Armandzio 201
cała tabela
shoutbox
F1066
F1066 49 minut temu

*sobie nie pasi :)

F1066
F1066 50 minut temu

Ma pajac jaja !!!!! Cos takiego znalazlem na stronie Sky: " Zwayer chce jeszcze odbyć osobistą rozmowę z pomocnikiem. "Zaproponowałem Borussii Dortmund osobistą rozmowę. Dla mnie nie chodzi o karę, ale o uświadomienie sobie, że posunął się za daleko. Przyjąłbym szczere przeprosiny". Zwayer: "Nigdy nie brał udziału w ustawianiu meczów"." Qa!! To juz szczyt szczytowania!!

F1066
F1066 3 godzin temu

Jesse Marsch jest już historią RB Lipsk po zaledwie kilku miesiącach pracy w roli trenera. Poszukiwania następcy idą pełną parą. Jednym z kandydatów ma być były tymczasowy trener BVB Edin Terzic. Głównym kandydatem był Roger Schmidt, ale ten podobno odrzucił ofertę.

mixdx
mixdx 4 godzin temu

Gdzieś widziałem że wśród kandydatów na trenera Lipska jest Terzic xd

zesik
zesik 4 godzin temu

Jestem ciekaw kto będzie trenerem RB Lipsk.. Skoro Marsch okazał się niewypałem a Rangnick jest jako niby tymczasowy.. to może powrót Ralfa? :P Nie no a tak całkiem serio to naprawdę jestem ciekaw kogo tam kombinuję na szkoleniowca ale raczej wątpię,że będą długo czekali z zatrudnieniem nowego i pewnie już będą chcieli mieć nowego przed zimowym okresem przygotowawczym.

F1066
F1066 4 godzin temu

BVB U19 tv.bvb.de/de/videos/2021-2022/live/livestream-u19/

zesik
zesik 4 godzin temu

Oby tylko karierę lepszą od Senderosa zrobił :D

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 5 godzin temu

Real planuje transfery Mbappe, Pogby, pewnie włączy się do walki o Haalanda, więc pewnie Adeyemiego odpuszczą. Oby.

CzarnoŻółtyKot
CzarnoŻółtyKot 5 godzin temu

zesik Swojego czasu był też Philippe Senderos, jego ojciec był Hiszpanem a matka Serbką z kolei on sam grał w reprezentacji Szwajcarii.

zesik
zesik 6 godzin temu

No gdyby Adeyemi faktycznie do nas trafił to byłby naprawdę bardzo ciekawy transfer bo chłopak jest dosłownie rozchwytywany. Miejmy nadzieję,że Haaland przetarł szlaki i kontakty jego i Rose też swoje zrobią ;) Hehe a tak na marginesie to ciekawy przypadek ten Karim - ojciec Nigeryjczyk, matka Rumunka :)

F1066
F1066 6 godzin temu

Jeszcze tylko artykuł z Süddeutsche Zeitung. Bellingham mówi tylko to, co wszyscy wiedzą Jude Bellingham krytykując Felixa Zwayera stawia zasadnicze pytanie: Dlaczego DFB robi wszystko, aby promować sędziego, który kiedyś popełnił grzech pierworodny? Ponieważ w niemieckim futbolu najwyraźniej nie wypada mówić prawdy, Jude Bellingham powinien zostać ukarany. "Dajesz sędziemu, który sfałszował mecz, największy mecz w Niemczech, czego się spodziewasz?" powiedział 18-letni Anglik po kolejnej porażce Dortmundu z FC Bayernem - i po tym, jak decyzje Felixa Zwayera znów były kontrowersyjne. Indywidualnie decyzje Zwayera nie budziły zastrzeżeń. Uderzenie Lucasa Hernándeza w Marco Reusa, który nie miał szans na przejęcie piłki, było tak samo karą do wykonania, jak niezamierzony handball Matsa Hummelsa. Ale decyzje Zwayera nie były wyważone. On tylko podyktował karnego dla Bayernu, on nawet tylko oglądał tę scenę na ekranie. Wyglądał, jakby szukał. Były sędzia główny Manuel Gräfe skrytykował "brak równowagi", nawet Thomas Müller i Julian Nagelsmann zrozumieli złość dortmundczyków. Teraz wielu mówi: Sędzia rozstrzygnął mecz. Ale oprócz decyzji Zwayera w Dortmundzie, Bellingham poruszył coś fundamentalnego, o czym ludzie w Niemczech lubią milczeć: Ze względu na jego przeszłość w sprawie Hoyzera, wielu zawodników, menadżerów i trenerów nie ma już szacunku i zaufania do Felixa Zwayera. Mają do niego pretensje o błędy. Nie wierzy się już nikomu, kto popełnił grzech pierworodny jako sędzia. Ponieważ w wielu przekazach telewizyjnych jest ona opisywana jedynie w nieśmiałych, zaciemniających słowach, poniżej jeszcze raz szczegółowo czym, zgodnie z orzeczeniem DFB z 2006 roku, jest ta wcześniejsza historia Zwayera: Przed meczem ligi regionalnej Wuppertal z Werderem Bremen Amateure (1:0) 30 kwietnia 2004 roku, Zwayer przyjął od Roberta Hoyzera kwotę 300 euro "w celu uniknięcia krytycznych sytuacji dla Wuppertaler SV jako sędzia asystent". Konkretnej manipulacji nie można było udowodnić Zwayerowi w tym meczu, prawdopodobnie także dlatego, że nie było prawie żadnych zdjęć telewizyjnych i prawie nie było dziennikarzy i kibiców gosci. Co najmniej równie poważny jest zarzut, że Zwayer przez wiele miesięcy nie zgłaszał sprawy Hoyzerowi. Pozwoliło to Hoyzerowi na manipulowanie innymi meczami, takimi jak skandaliczny mecz pomiędzy Paderbornem a HSV. Gdyby Zwayer zareagował uczciwie, DFB oszczędzono by milionowych odszkodowań, a niemieckiej piłce nożnej ogromnego skandalu. W tym czasie Zwayer nie był już początkującym arbitrem, ale od dawna był na drodze do 1Bundesligi. Został awansowany bezpośrednio przed przekazaniem pieniędzy. Prokuratura prowadziła śledztwo przeciwko Zwayerowi, ale je umorzyła. DFB uznało Zwayera za winnego w świetle prawa sportowego i zawiesiło go, ale nie podało wyroku do publicznej wiadomości, być może dlatego, że był on zaangażowany w wyjaśnienie skandalu. Dlaczego Zwayer podniósł swoją flagę w Wuppertalu? Dopiero dzięki ZEIT ONLINE w 2014 roku cała rola Zwayera została upubliczniona. On sam nigdy tego publicznie nie skomentował, w przeciwieństwie do Hoyzera, który przed sędzią i w telewizji przyznał się do wszystkiego i wiarygodnie obciążył wielu, w tym Zwayera. Mimo to Zwayer w kolejnych latach, mimo wielu kontrowersyjnych występów, awansował na sam szczyt. Gwizdał mecze międzynarodowe i Ligi Mistrzów. W 2014 roku DFB przyznało mu tytuł sędziego roku. Jude Bellingham powiedział teraz to, co wielu w Bundeslidze myśli i wie. Nie twierdził, jak zarzucają mu niektórzy, że Zwayer zmanipulował mecz 4 grudnia 2021 roku. Poddał on jedynie w wątpliwość osobiste predyspozycje sędziego. I przypomniał, że niektórzy piłkarze czy trenerzy nie chcą być wygwizdywani przez sędziego, który kiedyś przyjął pieniądze. Czy można winić Bellingham za to, że przestano ufać Zwayerowi? Czy uczciwość to zbyt wiele, by wymagać od sędziego? W każdym razie, czy wniosek z orzeczenia DFB z 2006 roku, że Zwayer "nie sprzeciwił się próbom zwerbowania go przez Roberta Hoyzera", ale "sprzeciwił się jego faktycznemu zaangażowaniu w ustawianie meczów" jest do utrzymania? Czy sędzia, który bierze pieniądze od oszusta może być neutralny? W tych okolicznościach, kto chce decydować, dlaczego Zwayer podniósł flagę w Wuppertalu? Czy to ważne, że było to tylko 300 euro? Albo, czy oskarżenia DFB nie są jednak prawdziwe: Dlaczego Zwayer zgodził się na werdykt DFB? Czy nie uważa, że jest to naruszenie honoru?

F1066
F1066 Dzisiaj, 12:50

*" Dajesz sędziemu, który sfałszował mecz, największy mecz w Niemczech, czego się spodziewasz?"

grzegorzBVB
grzegorzBVB Dzisiaj, 12:43

Borussen1909PL Mazraoui fajna obcja i za darmo, ale najpierw trzeba by zrobic miejsce na prawej obronie. Pensje tez raczej chciałby sporą czyli trzeba by sie pozbyć Muniera a o to będzie trudno.

F1066
F1066 Dzisiaj, 12:38

40,000 EURO GRZYWNY DLA BELLINGHAMA Z DORTMUNDU Sąd Sportowy Niemieckiego Związku Piłki Nożnej (DFB) ukarał Jude'a Bellinghama grzywną w wysokości 40.000 euro w postępowaniu jednoosobowym po oskarżeniu przez Komisję Kontroli DFB o niesportowe zachowanie. Zawodnik klubu Bundesligi Borussia Dortmund zgodził się już na wyrok, który jest tym samym prawomocny. Bellingham w wywiadzie telewizyjnym po sobotnim meczu Bundesligi z Bayernem Monachium powiedział o sędzim Felixie Zwayerze: "Oddajesz największy mecz w Niemczech w ręce sędziego, który sędziował już wcześniej. Czego się spodziewasz?" Czyniąc to, poddał w wątpliwość i ostatecznie zaprzeczył bezstronności sędziego. dfb.de/news/detail/40000-euro-geldstrafe-fuer-dortmunds-bellingham-235401/

F1066
F1066 Dzisiaj, 12:33

Jest decyzja DFB: 40 000 euro.

F1066
F1066 Dzisiaj, 12:07

Chyba mi sie nudzi:))))))) ?Borussia Dortmund musi liczyć się z tym, że Erling Haaland odejdzie latem. Choć żółto-czarni wciąż starają się przekonać Norwega do pozostania w klubie, wydaje się prawdopodobne, że odejdzie on do innego klubu. Darwin Nunez był ostatnio wymieniany w mediach jako potencjalny następca. Urugwajczyk z Benficy jest prawdopodobnie wciąż raczej nieznany piłkarskiej publiczności w tym kraju, ale cieszy się doskonałą reputacją w branży. 22-latek pokazał swój ogromny potencjał w obecnym sezonie, nie tylko w Lidze Mistrzów, gdzie zdobył już trzy bramki przeciwko FC Barcelonie i FC Bayernowi. Jak donosi kanał telewizyjny Sport1 w podcaście "Die Dortmund-Woche", Nunez rzeczywiście był w niedawnej przeszłości kandydatem BVB.?

F1066
F1066 Dzisiaj, 11:46

"BVB podobno złożyło już ofertę Karimowi Adeyemi,donosi Sport1. 19-latek ma pobierać pensję w wysokości 5 milionów euro, podpisać pięcioletni kontrakt z Borussią Dortmund i kosztować do 35 milionów euro wraz z bonusami. Według doniesień hiszpańskiej gazety Sport, Real Madryt wszedł do pokerowej gry o Karima Adeyemi. Gazeta spekuluje, że może to doprowadzić do wojny ofertowej o 19-latka. Opłata za transfer może wzrosnąć nawet do 50 milionów euro."

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 Dzisiaj, 11:43

Mówię o Adeyemim

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 Dzisiaj, 11:43

Stylem gry bardziej niż Haalanda przypomina Sancho

Borussen1909PL
Borussen1909PL Dzisiaj, 11:21

Mazraoui podobno nie chce podpisać nowego kontraktu z Ajaxem, co myślicie o ewentualnym sprowadzeniu go do nas na prawą obronę?

F1066
F1066 Dzisiaj, 11:12

"Schiri-Legende Meier Meier poddał jednak w wątpliwość, czy ówczesny sześciomiesięczny zakaz był wystarczająco surowy. Gdyby to on był głównym arbitrem w DFB, Zwayer nigdy więcej nie zostałby juz dopuszczony . "Byłoby zero tolerancji" - podkreślił Meier."

F1066
F1066 Dzisiaj, 11:03

"Przewodniczący komisji kontrolnej DFB Anton Nachreiner zapowiedział, że zamierza zbadać oskarżenie Bellinghama pod kątem "znaczenia w świetle prawa karnego sportowego". Borussia Dortmund oświadczyła w odpowiedzi na zapytanie SZ, że prawnik sportowy Christoph Schickhardt będzie reprezentował zawodnika jako jego adwokat. Może to dotyczyć także skargi karnej, którą obserwator sędziów Marco Haase złożył przeciwko Bellingham "za obrazę i zniesławienie", ale także przeciwko byłemu wieloletniemu sędziemu DFB Manuelowi Gräfe. Już latem ubiegłego roku Gräfe wyraził w wywiadach opinię, że sędzia Fifa Zwayer nie powinien już sędziować meczów na tym poziomie: "Każdy, kto raz wziął pieniądze, nie powinien mieć prawa sędziowania w profesjonalnej piłce nożnej." Tło sprawy sięga wiele lat wstecz: Felix Zwayer był zamieszany - jako kluczowy świadek, ale także jako oskarżony - w największy skandal z łapówkami dla sędziów w niemieckiej piłce nożnej. W tym czasie Trybunał Sportowy DFB (sygnatura 177/2005/2006) skazał Zwayera na sześciomiesięczny zakaz za przyjęcie 300 euro od ówczesnego głównego oskarżonego Roberta Hoyzera jako sędziego liniowego. Było to w zamian za zmanipulowanie meczu ligi regionalnej pomiędzy Wuppertaler SV a Werderem Bremen II w 2004 r."

Mariusz9
Mariusz9 Dzisiaj, 09:40

Właśnie czytałem. Ktoś widział go w akcji? To talent pokroju Haalanda, czy inny typ napastnika?

mixdx
mixdx Dzisiaj, 08:24

meczyki.pl/newsy/wielki-talent-odrzucil-oferte-fc-barcelony-napastnik-wybral-juz-nowy-klub-pozostaly-tylko-szczegoly/178539-n

aguero82
aguero82 Dzisiaj, 07:24

fussballtransfers.com/a2879457844762350924-erste-einigungen-bvb-schon-weit-mit-zakaria

F1066
F1066 Wczoraj, 23:10

Dzieki

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 Wczoraj, 23:09

Z tydzień temu latał na transfery.info

F1066
F1066 Wczoraj, 23:06

Widze, ze swiezynka. Moge o link prosic?

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 Wczoraj, 23:03

Tak, Barcelona wypada z wyścigu bo skupia się na ściągnięciu Ferrana Torresa

F1066
F1066 Wczoraj, 22:54

Kierunek www mialem na mysli. Jak cos to wrzuce bez marudzenia w translatorka :)

statystyki
Gości online: 85
Zarejestrowanych użytkowników: 9296
Ostatnio zarejestrowany: janjmiele
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem