Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|
Forum dyskusyjne » Hyde Park » Top monopolowy - czynny całą dobę
8 kwietnia 2014, 20:24 [cytuj]
piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" alt="piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" width="98%">


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
[img]http://www.piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg[/img]


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
22 kwietnia 2014, 17:44 [cytuj]
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
23 kwietnia 2014, 11:25 [cytuj]
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
23 kwietnia 2014, 15:42 [cytuj]
kowdi, Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
[b]kowdi[/b], Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
23 kwietnia 2014, 15:59 [cytuj]
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
23 kwietnia 2014, 18:23 [cytuj]
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
25 kwietnia 2014, 23:17 [cytuj]
i.imgur.com/h97dOM9.jpg" alt="i.imgur.com/h97dOM9.jpg" width="98%">
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
[img]http://i.imgur.com/h97dOM9.jpg[/img]
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
25 kwietnia 2014, 23:23 [cytuj]
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
9 maja 2014, 21:48 [cytuj]
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
10 maja 2014, 01:32 [cytuj]
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
25 maja 2014, 22:01 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
25 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
28 maja 2014, 19:12 [cytuj]
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
28 maja 2014, 19:32 [cytuj]
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
28 maja 2014, 19:44 [cytuj]
"Siwy" powiedział/a:
Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Historia browarow w Dortmundzie - [url=waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
Historia browarow w Dortmundzie - [url=http://waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
28 maja 2014, 21:04 [cytuj]
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
29 maja 2014, 17:39 [cytuj]
Jakby kogoś interesowało:

chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
Jakby kogoś interesowało:

http://www.chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: http://picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
29 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
8 czerwca 2014, 07:36 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
I jak z tym Dark Ale?
I jak z tym Dark Ale?
8 czerwca 2014, 13:41 [cytuj]
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|

sklep z częściami samochodowymi online – iParts.pl

tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayern Monachium 33 24 7 2 79
2. Bayer Leverkusen 33 19 11 3 68
3. Eintracht Frankfurt 33 16 9 8 57
4. SC Freiburg 33 16 7 10 55
5. Borussia Dortmund 33 16 6 11 54
6. FSV Mainz 33 14 9 10 51
7. RB Lipsk 33 13 12 8 51
8. Werder Brema 33 13 9 11 48
9. VfB Stuttgart 33 13 8 12 47
10. Borussia Mönchengladbach 33 13 6 14 45
11. FC Augsburg 33 11 10 12 43
12. VfL Wolfsburg 33 10 10 13 40
13. Union Berlin 33 9 11 13 38
14. FC St. Pauli 33 8 8 17 32
15. TSG 1899 Hoffenheim 33 7 11 15 32
16. 1. FC Heidenheim 33 8 5 20 29
17. Holstein Kiel 33 7 6 20 27
18. VfL Bochum 33 4 7 22 19
cała tabela
Partnerzy: Portal rolniczy, Portal ogrodniczy, Portal motoryzacyjny, CafeAnimal.pl
shoutbox
Mattii
Mattii Wczoraj, 12:19

Swoją drogą ciekawi mnie jak poradzi sobie Leverkusen po takiej dużej zmianie personalnej w klubie. Odszedł już Alonso, raczej na pewno odejdzie jeszcze Writz, Tah i Frimpong. Wczoraj czytałem, że Alonso chciałby jeszcze zabrać ze sobą Grimaldo na lewe wahadło do Realu. Przypływ gotówki będzie spory, ale takie pieniądze trzeba mądrze zainwestować. Do tego potrzeba też dobrego trenera który teraz tą drużynę poskleja do kupy na nowo.

Mattii
Mattii Wczoraj, 12:15

Dokładnie jak piszesz FilipSantana, czas Juliana w BVB powinien dobiec końca, gdyż swój "PRIME" już ma za sobą i teraz jest już tylko równia w dół. Nonszalancja w zagraniach, brak kondycji i unikanie walki noga w nogę o piłkę. Niestety, ale tak grać nie przystoi na takim poziomie rozgrywkowym.

FilipSantana
FilipSantana Wczoraj, 12:01

Mając u sterów Watzke, Rickena, Sammera i Kehla nie liczylbym na to, że Brandt odejdzie latem. Dla nich liczy się echte liebe i uratowane rzutem na taśmie 4 miejsce w lidze (o ile do tego w ogóle dojdzie bo jeszcze trzeba wygrać 2 golami;) Brandt nigdy w BVB nawet nie byl w polowie tak dobry jak Reus. Gdy Marco już slabl pilkarsko i wszyscy widzieli że to jego ostatni sezon w Dortmundzie to wtedy JB osiągnąl swój "prime" i trochę wyprzedzil Reusa dając zludne wrażenie, że w końcu jest w stanie go zastąpić. Trwalo to max 2 sezony i mamy Brandta "post prime", który wrócil do ustawień fabrycznych. Czerwoniutkiego na buzi, tracącego co drugą pilkę i nie wracającego się do obrony z nonszalanckimi stratami które przyprawiają mnie o mdlości. Czyli takiego Juliana jaki przybyl do Dortmundu w 2019 roku - wiecznie w cieniu wielkiego MR11. Jeżeli Brandt zostanie z nami na następny sezon bo nie będzie chętnych na transfer to mam chociaż nadzieję, że tym Głąbom z zarządu nie przyjdzie do glowy przedlużać mu kontraktu.

wola
wola Wczoraj, 10:34

Kariera Brandt'a w BVB to jeden wielki rollercoaster. Julek jeśli jest w formie fizycznej jest naprawdę niezłym grajkiem ofensywnym. Gdy ma braki - po 10-15 minutach meczu - robi się ''czerwony jak burak'' i nadaje się do zmiany. To rzuca się w oczy natychmiast. W defensywie, w pressingu niestety Julek nigdy nie błyszczał. Moim zdaniem decyzja zapadnie jutro. Jeśli awansujemy na 4 miejsce w tabeli, BVB będzie szukać kogoś nowego na ''10''. Ja tak bym zrobił.

flammen
flammen Wczoraj, 09:13

Brandt - odżył? Proooszę Cię.... gość dalej jest daremny. Obczaj jak z nim jechał Wirtz w ostatnim meczu. To że strzelił bramkę i zaliczył asystę nie zmienia faktu, że robi durne straty przez które albo tracimy bramki albo ratuje Kobel i kompletnie gość nie istnieje w odbiorze i w walce o piłkę. Liczę na to, że pożegnają tego statystę bez żalu po sezonie.

wola
wola 1 dni temu, 2025-05-15

Sabitzer za Groß'a. Reszta bez zmian. Taka jest prognoza przez finałem o LM. Kobel - Süle, Anton, Bensebaini - Ryerson, Sabitzer, F. Nmecha, Svensson - Brandt, Adeyemi - Guirassy

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 1 dni temu, 2025-05-15

Zarząd rezygnuje z Chukwu. Oby to znaczyło postęp w sprawie Jobe'a

Kibic99
Kibic99 1 dni temu, 2025-05-15

No i belsebaini na duży plus

Kibic99
Kibic99 1 dni temu, 2025-05-15

Za Kovaca Adeyemi i Brandt odżyli i oby tak dalej i będzie bardzo dobrze

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 1 dni temu, 2025-05-15

Więc sporo piłkarzy odżyło

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 1 dni temu, 2025-05-15

Za Kovaca wziął się za granie, a po drugie Kovac to trener, który z pewnością ich po główkach nie głaszcze i nagle pojawiły się efekty.

dawid2468
dawid2468 1 dni temu, 2025-05-15

Trzeba mieć na uwadze fakt, że Brandt zostanie i dopiero przyszły sezon bedzie jego kluczowym

wola
wola 1 dni temu, 2025-05-15

Julian Brandt ... o pozostaniu w Borussii Dortmund. ''Nie mam teraz żadnych innych planów. Na razie nie mogę nic ujawnić. Uznałem za pochlebne, że co jakiś czas pojawiają się plotki. Brema ? też to widziałem. To miłe uczucie być związanym z klubem swojego rodzinnego miasta. Ale ten klub (Borussia Dortmund, red.) jest mi bliski. Lubię drużynę, w której gram, i mam dobre relacje z trenerem''.

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 2 dni temu, 2025-05-14

Elegancko

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 2 dni temu, 2025-05-14

Svensson podpisał oficjalną umowę do 2029 roku

Kapolini76
Kapolini76 2 dni temu, 2025-05-14

Co do Bensy to fajnie jakby został jeden z równiej grających piłkarzy u nas w przekroju sezonu

auman
auman 2 dni temu, 2025-05-14

@FilipSantana, z Mainz też wystarczyło wygrać a zrobili z siebie frajerów. Dlatego pytam czy remisując mają szanse chociaż na awans

FilipSantana
FilipSantana 2 dni temu, 2025-05-14

A 20mln to bardzo dobra oferta za 30-letniego obrońcę. Wiadomo Ramy ma bardzo dobry sezon ale nie jest niezastąpiony

FilipSantana
FilipSantana 2 dni temu, 2025-05-14

Oczywiście, że jak sprzedamy Bensę to trzeba kupić SO. Za Fullkruga mielismy Gurassyego i chyba nikt nie ma wątpliwości że wyszło nam to na plus

wola
wola 2 dni temu, 2025-05-14

Też tak uważam. Grając 3 SO, musisz mieć co najmniej 5

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 2 dni temu, 2025-05-14

Od jakiegoś czasu gramy trójką i prawdopodobnie tak będzie w następnym sezonie. W takiej sytuacji potrzeba conajmniej 5 gotowych do gry zwłaszcza z nieoewnym Sule

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 2 dni temu, 2025-05-14

Odkąd Ramy zmienił pozycję gra zaskakująco dobrze. A że na środku obrony gra zawodnik mający 30 lat to żaden problem, tu w 90% przypadkach trzeba doświadczenia.

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 2 dni temu, 2025-05-14

Wróci Schloter to Bensa i tak będzie tylko zmiennikiem

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 2 dni temu, 2025-05-14

Mam takie samo zdanie, rok temu Bensa był tak tragiczny, że ktoś kupiłby go maks za 5 mln, te 20 można zainwestować w kogoś perspektywicznego na przyszłość, chociaż wiemy jak to jest z tym inwestowaniem w BVB.

FilipSantana
FilipSantana 2 dni temu, 2025-05-14

A ja uważam, że 20mln za Bensebainiego to deal na miarę Fullkruga do westhamu za 30mln. Nie zapominajcie, że Ramy ma już 30 lat a na pozycji na któej obecnie gra mamy Schlotterbecka, który jest teraz kontuzjowany

FilipSantana
FilipSantana 2 dni temu, 2025-05-14

Bo tu nie potrzeba żadnej analizy - wystarczzy wygrać z Kiel dwoma bramkami przewagi

auman
auman 2 dni temu, 2025-05-14

Dlaczego nie ma newsa z analizą co się musi stać, aby Borussia grała w LM? :/

Q4RTRIDG3
Q4RTRIDG3 2 dni temu, 2025-05-14

Rok temu 20 mln za Bense uważał bym za idealny interes. Ale po dobrym sezonie i przejściu na 3 z tyłu musi zostać

wola
wola 3 dni temu, 2025-05-13

Chukwu i Beier chyba nie dali rady w takim reżimie treningowym, bo wypadli całkiem z grania

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 dni temu, 2025-05-13

Pewien Turek pewnie myślał, że kółka dookoła boiska dobrze przygotują BVB do sezonu

statystyki
Użytkownicy online:
Gości online: 126
Zarejestrowanych użytkowników: 10282
Ostatnio zarejestrowany: Kamil89BvB
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem