Borussia Dortmund – BVB – aktualności (transfery, mecze, skład)
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Forum dyskusyjne

|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|
Forum dyskusyjne » Hyde Park » Top monopolowy - czynny całą dobę
8 kwietnia 2014, 20:24 [cytuj]
piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" alt="piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg" width="98%">


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
[img]http://www.piwohejt.pl/wp-content/uploads/2013/04/wienna-300x273.jpg[/img]


Słodowo-karmelowe. Nie najgorsze ale zdecydowanie nie moje klimaty.
22 kwietnia 2014, 17:44 [cytuj]
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
Jako iż od dawna zabieram się za to, a najprawdopodobniej jutro rano złożę już konkretne zamówienie to ciekawi mnie, czy ktoś z Was ma podobne zainteresowanie. O co chodzi? A o piwo, a dokładniej to jego produkcję. ;)

Mam już przygotowane zamówienie z AlePiwo.pl na sprzęt i dwa brewkity ("gotowce", najmniej roboty, najlepsze na początek), jutro tylko z rana zadzwonię do nich zapytać się, czy do tych kitów, które wybrałem, dołączone są od razu drożdże górnej fermentacji.

Na początek oczywiście zaczynam od brewkitów (Brewmaker Mild oraz Brewmaker Export Bitter), tak jak zaczynała większość domowych piwowarów. Trochę przeraziła mnie kwota do zapłaty za jutrzejsze zamówienie (prawie 300zł...), no ale zawsze na początku trzeba trochę zapłacić, za sprzęt (dwa fermentory + kapslownica Greta = 100zł...) ale później będą tylko koszty surowców wchodziły w grę ;) Póki co, zakładając, że wyciągnąłbym z tych dwóch brewkitów 40l piwa to dałoby koszt 300/40=7,5 zł za litr, czyli 3,75 za piwo. Tragedii nie ma, o ile mi wyjdą te piwa :mrgreen: Później oczywiście (przy dalszej produkcji z brewkitów, a będę raczej chciał przejść na coś lepszego niż puchy) wychodzi znacznie taniej, bo to jest jakieś 60zł za brewkit, groszowe sprawy za wodę, prąd, środek do dezynfekcji, kapsle, czyli dawałoby to jakieś 70zł/20l=3,5zł/l=1,75zł/but., czyli koszt produkcji jest niski, a stosunek jakość/cena bardzo wysoki, w porównaniu do sklepowych ;)

Miał ktoś okazję warzyć własne piwo? Albo chociaż robić z brewkitów? Może ktoś chętny, żeby zacząć przygodę z własnym piwem ale brakowało mu impulsu, żeby zacząć działać? :-D
23 kwietnia 2014, 11:25 [cytuj]
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
Czyli że nikt, nigdy nawet nie myślał o robieniu piwa samemu? No tak, do picia to wszyscy, a robić nie ma komu :lol:

Zestawik zamówiony, zmieniłem tylko brewkity na Geordie Bitter i Coopers Dark Ale, fyi.
23 kwietnia 2014, 15:42 [cytuj]
kowdi, Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
[b]kowdi[/b], Ja chętnie bym się pobawił w taką produkcję, ale chyba nie mam możliwości i miejsca na takie eksperymenty :) Poza tym jakoś nigdy się tym nie interesowałem. Bardziej opłaca się wino robić :P
23 kwietnia 2014, 15:59 [cytuj]
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
Wina nie piję, nie lubię, a z wódką za dużo roboty i chyba i tak nie można robić "na własne potrzeby" :lol:

Zapomniałem, że jest ten temat, dzięki za przeniesienie (ktokolwiek przeniósł moje posty) ;)

Miejsca też nie mam, ale dużo go nie trzeba, no chyba, że ktoś chce robić po kilka warek naraz ;) Więcej tutaj jest sprzątania i dezynfekcji niż samej roboty w sumie. A żeby zacząć wystarczy pożyczyć od kogoś balon na wino (chyba, że samemu się już taki posiada) i kilka dupereli, kupić brewkit no i mieć jakieś butelki, choćby PET jak się nie ma kapslownicy. Choć taki balon po winie trzeba porządnie zdezynfekować, wszędzie podkreśla się, że piwo to jednak bardzo łatwo zainfekować.

Zaczynam się ino zastanawiać skąd wytrzasnę z 80 butelek?! :mrgreen: Chociaż już odkładałem trochę, ze 20-40 będzie. Trzeba się popytać znajomych, czy ktoś nie ma zapasu nieoddanego, to za kilka browarów mógłby dać butelki i najlepiej skrzynki, bo w czymś to trzeba przechowywać ;-)
23 kwietnia 2014, 18:23 [cytuj]
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
Idź może do sklepu i kup po 0,35 gr :D Nigdy się nie zastanawiałem, czy można kupić butelki puste w sklepie :D
25 kwietnia 2014, 23:17 [cytuj]
i.imgur.com/h97dOM9.jpg" alt="i.imgur.com/h97dOM9.jpg" width="98%">
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
[img]http://i.imgur.com/h97dOM9.jpg[/img]
20 litrów niewiadomoczego (teoretycznie Geordie Bitter) godzinę temu odstawione, zobaczymy czy w ogóle coś z tego wyjdzie. Nawet nie wiem jak to ma smakować docelowo :lol:
25 kwietnia 2014, 23:23 [cytuj]
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
Na bogatości: Biedronka, 3.50 Amarena :D. A ostatnio w Lewiatanie widziałem browara w szklanej butelce ladnie buteleczki ozdobione za 1,19... Ja nie wiem co w srodku musiało byc.
9 maja 2014, 21:48 [cytuj]
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
Piję dzisiaj pierwszy raz w życiu Paulanera i powiem szczerze że mimo tych wszystkich zachwytów które usłyszałem/przeczytałem zupełnie mi te piwo nie podchodzi, smakosz ze mnie żaden ale jak dla mnie za gorzkie, za bardzo jałowe jest te piwo, też tak macie?

kowdi - propsy, jak będzie gotowe daj znać jak smakuje, być może zamówię parę sztuk :mrgreen:
10 maja 2014, 01:32 [cytuj]
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Paulaner różny się trafia, tak jak każde piwo. Ponoć najlepszy jest u źródła, a sprowadzany trafia się różnie.

A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
25 maja 2014, 22:01 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
A co do mojego własnego piwa, mam obawy, że pierwsza warka dostała zakażenia, jednak za tydzień otworzę pierwszą butelkę i dam znać :) A jutro jak zniosę butelki na leżakowanie w piwnicy to może odpalę drugą warkę, Dark Ale, ale dalej nie mam pojęcia co ma z tego wyjść :lol: :mrgreen:
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
Kowdi, jak efekty Twojego warzenia? Zadowolony? :-D
25 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
Zadowolony, pierwsza warka jest pijalna, czyli nic nie zepsułem za bardzo :mrgreen: Drugą w tym tygodniu chcę wstawić, wcześniej nie miałem czasu i czekałem też, żeby spróbować, czy w ogóle coś wyszło z tej pierwszej.

Prawdopodobnie będzie to brewkit Dark Ale z chmielem Lubelskim (chmielenie na zimno), tak dla urozmaicenia. Muszę chmiel jeszcze zamówić, pewnie jutro to zrobię.

A pierwsza warka sobie spokojnie leżakuje od 3 tygodnii, od czasu do czasu cośtam podpijam z niej, znajomym też nawet zasmakowało ;)
28 maja 2014, 19:12 [cytuj]
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Gratki :-)

Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
28 maja 2014, 19:32 [cytuj]
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
Dortmunder Actien Brauerei chyba najbardziej znany, chociaż nie wiem czy o to Ci chodzi.
Veltins, i Warsteiner.
28 maja 2014, 19:44 [cytuj]
"Siwy" powiedział/a:
Są jakieś browary w okolicach Dortmundu czy Westfalii? pytam z czystej ciekawości ;-)
Historia browarow w Dortmundzie - [url=waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
Historia browarow w Dortmundzie - [url=http://waz.m.derwesten.de/dw/staedte/dortmund/brauereien-und-fusionen-die-geschichte-des-dortmunder-bieres-id8067124.html?service=mobile] link [/url]
28 maja 2014, 21:04 [cytuj]
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
"Co chodzi o" Dortmund, to przede wszystkim Dortmunder :-D

A poza tym to nie wiem jakie browary warzą koło DO i czy są tam jakieś lokalne.

Btw, jutro powinienem przed zajęciami (na 12:00 mam 8-) ) wstawić w końcu Dark Ale, dalej z brewkita.

Problem z przestawieniem się na pełny proces warzenia wynika z tego, że mam póki co płytę elektryczną, a nie gazową i generalnie nie dość, że będzie to trwało długo, to instalacja elektryczna może tego nie wytrzymać... :lol: Ale niedługo na płytę gazową powinienem się przerzucić (choć równie niedługo może się wyprowadzę, więc w ogóle nie wiadomo jak to będzie).

Do tego gorąco jest, muszę na szybko opracować z tego co jest w domu sposób na chłodzenie 20l warki piwa, bo jak przygrzeje to mogą się niepożądane posmaki pojawić (głównie estry - posmaki owocowe, ale takie niepożądane ;-) ).

A pewnie do 2 tygodnii postaram się jakiś cydr wstawić, tak po prostu ;-)
29 maja 2014, 17:39 [cytuj]
Jakby kogoś interesowało:

chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
Jakby kogoś interesowało:

http://www.chip.pl/news/sprzet/gadzety/2013/10/automatyczny-domowy-browar-sterowany-komputerowo

Strona producenta: http://picobrew.com/Shop/Default.cshtml

Bardzo fajny pomysł moim zdaniem, a jak ktoś ma zdolności programistyczno-elektroniczne to aż się prosi, aby sobie takie coś zrobić.
29 maja 2014, 22:12 [cytuj]
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
Jednak warzenie to dla wielu sztuka, której w całości by nie automatyzowali. W przypadku piwowarów domowych nawet automatyczna nastawa temperatury dla zacieru to byłaby profanacja :mrgreen:

A'propos automatyki browarniczej, bo nie pamiętam czy tutaj pisałem, ale będę robił projekt inżynierski w tym zakresie. Dokładniej rzecz biorąc PPPD - Półautomatyczny Pomocnik Piwowara Domowego :mrgreen:
Ma on wspomagać jedną z najbardziej uciążliwych kwestii - mycie i dezynfekcja butelek oraz przede wszystkim rozlew piwa do butelek w warunkach domowych. Póki co dziś oficjalnie zatwierdziłem temat na uczelnii, jutro pewnie dostanę info dot. tego kto będzie moim promotorem (bo może ktoś w instytucie zajmuje się warzeniem :) ), a samym projektem się już i tak zajmuję od pewnego czasu, póki co przepływomierz ultradźwiękowy, a dalej już jakoś będzie, czasu do stycznia jest dużo :mrgreen:

No i w celu dopełnienia tematu, rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
8 czerwca 2014, 07:36 [cytuj]
"kowdi" powiedział/a:
rano wstawiłem 20l Dark Ale Coopersa, ale mam obawy czy czegoś nie zwaliłem, zobaczymy rano jak będzie wyglądać piana ;-)
I jak z tym Dark Ale?
I jak z tym Dark Ale?
8 czerwca 2014, 13:41 [cytuj]
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
Wygląda nieźle, przelałem na cichą, dorzuciłem chmielu Lubelskiego 50 g i niech się dzieje wola nieba :-D
Przy przelewaniu w smaku było ok, więc póki co jest nadzieja, że jednak nie zepsuje się :)

Gorzej, że tak grzeje, bo to piwo powinno fermentować w temperaturze 18-21*C, teraz na fermentorze jest około 23*C, więc nie ma tragedii, ale oby fermentor się nie nagrzał mocniej. Muszę zrobić taki sprawdzony patent, czyli ze styropianu min. 5 cm zrobić skrzynkę, w którą włoży się np. zamarzniętą wodę w butelkach PET (no i fermentor), co potrafi obniżać temperatury w środku znacznie i na długo :mrgreen:

A w międzyczasie szukam u rodziny i znajomych gara 25-30l, byleby nie aluminium albo mocno odpryśnięta emalia, to zabiorę się za warzenie porządnych piw od zera :mrgreen:
|<  <<  <  21  22  23  24  25    >  >|
tabela ligowa
Drużyna M Z R P PKT
1. Bayer Leverkusen 23 19 4 0 61
2. Bayern Monachium 23 17 2 4 53
3. VfB Stuttgart 23 15 2 6 47
4. Borussia Dortmund 23 11 8 4 41
5. RB Lipsk 23 12 4 7 40
6. Eintracht Frankfurt 23 8 10 5 34
7. TSG 1899 Hoffenheim 23 8 6 9 30
8. Werder Brema 23 8 6 9 30
9. SC Freiburg 23 8 5 10 29
10. 1. FC Heidenheim 23 7 7 9 28
11. FC Augsburg 23 6 8 9 26
12. Union Berlin 23 8 4 12 26
13. Borussia Mönchengladbach 23 6 7 10 25
14. VfL Wolfsburg 23 6 7 10 25
15. VfL Bochum 23 5 10 8 25
16. 1. FC Köln 23 3 8 12 17
17. FSV Mainz 23 2 9 12 15
18. SV Darmstadt 23 2 7 14 13
cała tabela
ranking typerów
Użytkownik Punkty
1. ponczos 200
2. RickenZMazowsza 190
3. JungKamil3 189
4. jasiu85 185
5. johnBVB 182
6. donpedro 176
7. MAKAVELI 173
8. mlabedz17 170
9. Kasper09 170
10. Johnny91BvB 165
cała tabela
shoutbox
Rebe Jankiel
Rebe Jankiel 2 godzin temu

Zmiana trenera nic nie da.

Kapolini76
Kapolini76 2 godzin temu

Wszyscy tutaj mamy prawo ponieść się fantazji że chcemy tego czy tamtego że grać powinien ten lub tamten czasem się tutaj nawet poprzepychamy ale BVB to wielki klub który powinien być fachowo prowadzony. Piłka nożna to tylko sport niepowodzenia i porażki są nieuniknione ale skoro my zwykłe laiki kibice BVB widzimy że coś jest nie tak oraz spora część ekspertów to widzi a nas zarząd nic nie robi to tutaj coś jest nie halo

Kapolini76
Kapolini76 2 godzin temu

Tutaj powinien zadziałać zarząd natychmiast to jest ich robota powinni już po 1 rundzie mieć kandydata na radarze nie musieli od razu zwalniać trenera ale u nas to działa na zasadzie może się uda niestety nie udaje się niestety bo na ławce mamy chłopa który może kocha BVB ale nie wie co robić. Też kocham BVB i czasem coś tam napiszę że chciałbym tego czy tamtego ale na pewno nie nadaję się na trenera mojego ukochanego klubu

Kapolini76
Kapolini76 3 godzin temu

Pozwolę się nie zgodzić że zmiana trenera nic nie da to właśnie on powinien złapać za ryj Sule żeby coś ze sobą zrobił jak nie to wypad to trener powinien nakreślić jakiś plan na granie to trener odpowiada za przygotowanie fizyczne oraz mentalne zawodników tak że Rebe pozwole się nie zgodzić że zmiana trenera nic nie da

Le0n
Le0n 3 godzin temu

No taka jest prawda WzD. Watzke stary łapczywy c^^j chciał się nachapać żeby mu trumnę ze złota zrobili.

Le0n
Le0n 3 godzin temu

Awans dalej to kolejne 10,6 mln plus stadion.

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 godzin temu

To ilu świetnych grajków przewinęło się przez BVB w ostatnim czasie to myślę każdy wie

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 3 godzin temu

Gdybyśmy nie sprzedawali notorycznie swoich gwiazd to ćwierćfinał LM byłby w Dortmundzie celem minimum na każdy sezon ale jest jak jest

Le0n
Le0n 3 godzin temu

Póki co Watzke z tytułu wpływów z LM tylko od uefy dostanie ok. 35,5 mln oiro. Do tego dojdzie konkretny zysk stadionowy.

FilipSantana
FilipSantana 3 godzin temu

Z tej okazji z chęcią przypomnę słynnego Twitta Aubameyanga z 3.10.2019 r. adresowanego do Sknerusa Mckwacza (pseudonim HJW). Lepiej dla ciebie, że nigdy nie będę mówił o tym, dlaczego naprawdę opuściłem Dortmund, panie Watzke, ale z ciebie klaun Pamiętam, jak powiedziałeś, że nigdy nie sprzedamy Ousmane, a potem zobaczyłeś ponad 100 milionów i byłeś pierwszym, który przyjął te pieniądze , don nie mów o pieniądzach, proszę!!! Zostaw mnie w spokoju, proszę Pierre Emerick Aubameyang

Alex3110
Alex3110 4 godzin temu

Wiem, u nas z drużyny mającej szanse na tytul w poprzednim sezonie robi się drużynę drżącą o top4 :)

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

A jest to jednak trochę przykre bo dla mnie to jest nie do pojęcia że nasz rekord transferowy wynosi 35 mln

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

U nas to nie działa tak jak w innych klubach że po słabym sezonie nagle pójdziemy z workiem pieniędzy na rynek tylko pójdziemy bez niego licząc że wzmocnimy drużynę

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

*na

Wojtyła z Dortmundu
Wojtyła z Dortmundu 4 godzin temu

Z jednej strony szansa na lepsze jutro a przy braku grubych mln z LM szansa ta totalny marazm i 6-7 miejsce w BL

Alex3110
Alex3110 5 godzin temu

Wypad po za LM to jest szansa na lepsze jutro, zobaczycie. Top4 jedyne co nam da, to tkwienie w tym głównie, bo przecież będzie LM i będzie pięknie.

Osa As
Osa As 5 godzin temu

Piłkarze nie mają odpowiedniego mentalu, bo ich główny szef namaszcza mistrza jeszcze przed sezonem.

wola
wola 5 godzin temu

Jasna taktyka na każdy mecz i nastawienie mentalne do meczu!!! Taka jest rola trenera, to on musi zadbać, aby piłkarze wychodzili na boisko z odpowiednim nastawieniem mentalnym, a nie patrzeć po 2 minutach na piłkę leżącą w naszej bramce. We wczorajszym spotkaniu widać było jak na dłoni, jak Hoffenheim rozpoczął mecz i jak oni rzucili się na nas w drugiej połowie. Oni chcieli wygrać. To była praca jaką wykonał ich trener przed meczem i w przerwie. Pomimo tego, że mamy lepiej wyszkolonych piłkarzy, przegraliśmy ten mecz.... w głowach. Po meczu ET powiedział, że ''nie wie co się stało'' i ''to nasza wina, że pozwoliliśmy przeciwnikom wrócić do gry''. To jest żenujące.

nick
nick 6 godzin temu

Niezrozumiały jest obrany kierunek na sprowadzanie reprezentantów Niemiec, co zostało wprost powiedziane. Tym bardziej w momencie kiedy ta reprezentacja gra fatalnie. Wielkim problemem jest też kupowanie graczy nie łapiących się w momencie zakupu do pierwszego składu drużyn, w których grają. Obecnie takimi zawodnikami są Sule, Hummels, Maatsen, Can, Sabitzer, Sancho. Wątpliwe darmowe transfery lub zakupy za kilka mln euro w postaci Wolfa, Ozcana, Moreya, Ryersona, Bensabainiego, Meuniera. Lepiej już nie wspominać o kompletnych niewypałach jak Hazard czy Schulz. Zdaje się, że chcieli postawić na graczy, którzy nie będą uciekać po dwóch dobrych sezonach, a skończyło się na zapchanej kadrze, w której nie ma za bardzo miejsca dla młodych.

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Wygląda raczej na to, że klub podąża schematem ?wszystko będzie dobrze? i polega na indywidualnej jakości Donyella Malena. @BILD

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Głównym problemem Edina Terzicia jest to, że nie ma prawie żadnego rozpoznawalnego planu, dzięki któremu jego zespół chce wygrywać w drugiej połowie sezonu w sposób zrównoważony, stabilny i atrakcyjny. @BILD

FilipSantana
FilipSantana 6 godzin temu

Borussia Dortmund nie rozważa obecnie zwolnienia Edina Terzicia pomimo słabych wyników. Jednak latem klub ma konkretną możliwość zbadania różnych opcji i rozważenia nowego trenera, na wypadek gdyby obecna sytuacja z Terzicem nadal się utrzymywała. @FabrizioRomano

ArekBVB09
ArekBVB09 6 godzin temu

Mądrego to miło przeczytać :)

Rebe Jankiel
Rebe Jankiel Wczoraj, 19:08

Mnie się wydaje, że zatrudnienie "dobrego" trenera to będzie za mało. My od czasów Tuchela mieliśmy już kilku szkoleniowców i jakoś średnio to wychodziło. Problemem u nas jest sprowadzanie piłkarzy bez odpowiedniej mentalności. Hummels wypalony po przygodzie w Monachium, chociaż aktualnie jest naszym najlepszym stoperem, Sule po przygodzie w Monachium też już poszedł za łatwą kasą do dobrego klubu i odcina kupony, Sabitzer po przygodzie w Monachium i ManU - wypalony jak petarda pod śniegiem. Reus, mimo że legenda klubu, to największy pechowiec ostatniej dekady zarówno w BVB i reprezentacji. Bez mistrzostwa, bez trofeum z kadrą. Sancho sprowadzony UJ wie po co, wypalony leń, trenować się nie chce, grać się nie chce. Brandt, ktory zagra 2 świetne spotkania a potem znika, Haller wiadomo, Can który jest elektryczny, średnio nadający się na kapitana. Obecnie największy pożytek mamy z Kobela, Fullkruga, Malena i Maatsena, który jest na wypożyczeniu. Jak z taką kadrą można walczyć o cokolwiek? To jest cud że w zeszłym sezonie zrobiliśmy tak niesamowitą rundę wiosenną. Graliśmy ponad stan. Teraz jest weryfikacja, nasze miejsce w szeregu. Bez młodych, zdolnych, sprawnych, głodnych gry ludzi nie będzie dobrze. I tu żaden trener nie pomoże.

ryś
ryś Wczoraj, 18:11

artur1973 Ja doskonale zdaje sobie podobnie jak Ty z tego sprawę. Liczę tylko na to, że w klubie nie zostali sami kamikadze i się w koncu zreflektują, bo inaczej utopimy się we własnym g... . Na zmiany jest jeszcze czas ale jest go już bardzo mało.

artur1973
artur1973 Wczoraj, 18:06

Rys Żeby wziąć nowego trenera spoza układu towarzyskiego potrzeba dwóch rzeczy: 1) głębokiego sięgnięcia do kieszeni 2) przyznania przez Watzke że zrobił błąd utrzymując Terzica na stołku po 1 rundzie. Nie będzie ani jednego ani drugiego. Ewentualnie wyrzucą Terzica obejmie Sahin i będzie to samo wielkie G

ryś
ryś Wczoraj, 17:54

Co zaś do osoby trenera, to moim zdaniem wystarczy taki, który zna dobrze BL i nie będzie z tzw. układu. Zawodnicy mają mieć trenera ,którego będą szanować i trochę go bać, a nie jakieś przyjacielsko-koleżeńskie układy. Moim zdaniem to taki Terzic nigdy sobie czegoś takiego nie wypracował, a taki Hummels czy Reus to zjadają go taktycznie na śniadanie. Uważam, że pomimo ciągłej degrengolady i osłabiania składu nietrafionymi transferami jest jeszcze ostatni czas aby coś z tej drużyny wykrzesać i zawalczyć o to czwarte miejsce. Ale to na pewno nie stanie sie udziałem Terzicia ani Sahina.

ryś
ryś Wczoraj, 17:47

Obecnie jakby nie patrzeć to mamy tylko punkt /zamiast 4/ przewagi na Lipskiem ,a miejsce do LM jest praktycznie jedno dla tych dwóch zespołów. Lipsk ma teoretycznie lepszy kalendarz i gra /oglądałem ich mecz z Bayernem/ lepiej od nas. Wniosek nasuwa się sam . Jeżeli nie podejmiemy odpowiednich kroków już teraz to w nowym sezonie możemy pożegnać się z grą i pieniędzmi z LM , a co za tym idzie każdy zdaje sobie sprawę. Ja czekam na konkretne ruchy ze strony zarządu . Jeżeli ich nie będzie to znaczy, że mamy do czynienia z gorsza sytuacją w klubie niż sie nam wydaje.

Mag_Magik1
Mag_Magik1 Wczoraj, 16:37

nick 100% racji co do braku wcześniejszego planowania transferów. Ktoś w ogóle orientuje się jak u nas wygląda struktura scoutingu oraz decyzyjności ? (Zorc), Kehl wspólpracują ze scoutingiem oraz akademia ? Dla mnie większość naszych transferów z ostatnich kilku okienek cechuje się własnie brakiem planowania. Bo oczywiscie ze mielismy dobre transfery tyle one wynikaly raczej z przypadku/pojawienia sie "Okazji" na rynku itp. Najlepszy przykład Maatsena: trafił sie swietny/dobry zawodnik tyle ze jego przyjscie nie jest konsekwencja Planowania , obserwacji np 10 zawodnikow na lewa obrone ktorzy pasuja nam do profilu druzyny (np szukamy obroncy o profilu piszcza, dede). I jakbysmy tak planowali, obserwowali Maatsena np rok dwa wczesniej, mozna by myslec przyszlosciowo, do kiedy ma kontrakt w jakim momencie warto pomyslec o jego transferze itd. Lewa obrona to jest idealny przykład :D Ile czasu jak juz tak totalnie odstawiono Schulza byl jeszcze w klubie ? 1,5 roku , 2 , wiecej ? I ok w tym momencie nie mozemy nikogo sprowadzic bo darmozjad kosztuje nas 8. Ale wiemy ze za 1,5 czy 2 lata ten koszmar sie skonczy i go nie bedzie. To malo czasu zeby byc przygotowanym i miec upatrzonych 4-5 kandydatow, Byc z kilkoma w kontakcie, rozmwawiac: teraz nie mozemy Cie wziasc ale za 2 lata konczy sie konratk schulza bedziemy mieli fundusze, nie przedluzaj kontraktu ze swoim klubem to przyjdziesz do nas. I tym podobne działania. Naprawde jest to porazajace w tej kwesti bo znam kilka Polskich klubow ktore oczywiscie zachowujac proporcje wprowadzaja takie dzialania i przynosza one efekt. A u nas ? Sorki ze sie rozpisalem ale noz sie w kieszeni otwiera na to co nasz zarzad i pion sportowy wyczyniaja

wola
wola Wczoraj, 16:33

zatrudnie nowego trenera nie bierzcie nawet pod uwagę

statystyki
Użytkownicy online:
Gości online: 17
Zarejestrowanych użytkowników: 9954
Ostatnio zarejestrowany: kaska8612@wp.pl
Zaloguj się
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?
Zarejestruj się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem